Bury István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bury István
Istvan Bury 2.jpg
Született 1937. január 11. (84 éves)[1]
Medgyesegyháza
Állampolgársága
Foglalkozása
Kitüntetései A Német Szövetségi Köztársaság Érdemrendje

A Wikimédia Commons tartalmaz Bury István témájú médiaállományokat.
Bury István

Bury István (Medgyesegyháza, 1937. január 11. –) magyar származású német rendező.

Életpályája[szerkesztés]

1954-ben érettségizett Budapesten, 1956-ban pedig a Budapesti Filmiskolában kezdte meg tanulmányait. Az 1956-os forradalom után, amelyben aktívan részt vett, és annak brutális elnyomásában a szovjet katonai beavatkozással, ugyanebben az évben Magyarországról az NSZK-ba menekült. 1958-tól a Heidelbergi Egyetemen (német nyelv és irodalom), a Hamburgi Egyetemen (színházi tanulmányok, német nyelv és irodalom, valamint újságírás), 1960-tól a berlini szabadegyetemen tanult. 1965-ben német állampolgárságot kapott.

Bury István és Helmut Schmidt

Munkássága[szerkesztés]

Első szakmai tapasztalatát rendezőasszisztensként szerezte Gustaf Gründgens Faust I című filmadaptációjában, a hamburgi Deutsches Schauspielhausban, a berlini Schiller Színházban Hans Lietzau-val és a Sender Freies Berlin-nél (SFB) Peter Beauvais-val. Első nagyobb dokumentumfilmje között szerepelt az Immer Ärger mit den Handwerkern, Orchestersterben és – Helmut Weiland-dal együtt – a Jesuiten, die heimliche Elite. 1964-től az Norddeutscher Rundfunk (NDR)-nél dolgozott rendezőként és szerzőként. 1968-ban az együttműködés a szerzővel – Helmut Weilanddal – elsősorban a Bréma Rádió számára készült dokumentumfilmekkel kezdődött. Munkája során több mint 700 riportot, filmdokumentumokat és televíziós játékokat készített a német televízió számára.

Több száz hosszabb dokumentumfilmet készített, amelyek közül a legismertebbek:

 • Die Schönen und die Reichen
 • Die Wucht am Rhein – Beobachtungen hinter den Kulissen des Rheinischen Karnevals
 • Deutsche Fürstenhäuser
 • Ein Mann sieht seine Stadt – Helmut Schmidt und Hamburg
 • Das niederländische Königshaus
 • 98 Nobelpreisträger (Frank Elstner-rel, ZDF)

2002-ben Rolf Seelmann-Eggeberttel forgatta a Majesty című 5 részes tévés produkciót - a királynő jubileumára. 1986-ban Aranykamera díjat kapott.[2] 1992-ben pedig Bambi-díjat kapott.[2] Kitüntették a Német Szövetségi Köztársaság Érdemrendjével.

Filmjei[szerkesztés]

Rendezőként[szerkesztés]

 • Der Fall von nebenan (1970)
 • Lokalseite unten links (1974)

Színészként[szerkesztés]

 • Meine Frau Susanne (1964)
 • Die Fremde (1972)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Munzinger-Archiv (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 2. a b Bury István az Internet Movie Database oldalon (angolul)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az István Bury című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 • Nagy Csaba: A magyar emigráns irodalom lexikona. [Részben 2. javított és bővített kiadás + Álnévlexikon] Budapest, Argumentum Kiadó-Petőfi Irodalmi Múzeum és Kortárs Irodalmi Központ, 2000. XXII.