Bullterrier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bullterrier (Bull Terrier)
Fajtagazda ország Nagy-Britannia
Osztályozás
Csoport III. Terrierek
Szekció 3. Bull típusú terrierek
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard angol
Kiadás éve 1987
A Wikimédia Commons tartalmaz Bullterrier témájú médiaállományokat.

Története[szerkesztés]

Bulterrier 1915-ből

A bullterriert a "régi" buldog és a mára már kihalt fehér angol terrier keresztezéséből tenyésztették ki, továbbá fontos szerepe volt még a dalmatának és más fajtáknak is.[1] Kitenyésztésnél a kitűzött cél a teljesen fehér egyed megteremtése volt, fejét illetően pedig egy "stop-mentes" fejforma kialakítása. Felmenőinek múltja tagadhatatlan, azonban az emberhez kötődő szoros kapcsolata és a folyamatos szelekció révén hamar családi kutyát faragtak az angol bullterrierből. James Hinks birminghami tenyésztőt tartják a "bullterrier atyjának".[2]

Leírása[szerkesztés]

Az ideális bullterrier feje lefelé ívelő (downface), telt (fillup) és az orr fölött lefelé ívelő törés jellemzi (roman finish).[3]

Fogazata ollós; a felső állkapocsban 20, az alsó 22-re szorosan rásimuló, erős és egészséges fognak kell lennie.[4] Szeme fekete, keskeny, ferde állású, háromszög alakú és mélyen ülő.[5] Fülei viszonylag nagyok, vékonyak és szorosan együttállóak. Nyaka nagyon izmos, hosszú, ívelt és lebernyegtől mentes.[6] A mellső lábakat kerek csöves csontok alkotják, erősek, párhuzamosak, hosszuknak körülbelül a mellkas mélységével kell egyenlőnek lenniük.[7] Törzse hengeres, a mellkas alsó vonala közelebb van a talajhoz, mint a has vonala. Háta rövid, enyhén ívelt, mellkasa széles.[8] Mancsai kerekek, tömörek, jól ívelt ujjakkal; a hátsók kisebbek az elsőknél.[9] Farka a tövénél vastag, majd elvékonyodik, rövid, mélyen ülő és vízszintesen tartott.[10] Szőrzete finom fényű, rövid, sima, kemény tapintású és tömött. Színe lehet fehér, továbbá a fekete-fehér, vörös, őzbarna és trikolor csíkozottság is elfogadott.[11] Nincs sem súly-, sem mérethatár.[2]

Tulajdonságai[szerkesztés]

Agilis, intelligens, bátor, elszánt, határozott fajta.[1] Ugyanakkor a standardnak megfelelően kiegyensúlyozottság és a mozgékonyság, valamint nyugodt természet és fegyelmezhetőség kell jellemezze.[12] Kellemes természetű. Gazdájához hűséges, és ragaszkodó. A gyerekekkel szemben nyugodt. Hangja mély, ami egy nagyobb kutya benyomását kelti. Szeretteit mindenáron védelmezi. Kiváló házőrző!

Források[szerkesztés]

 1. a b 'A bullterrier standard illusztrált magyarázataa Hungári Bull Terrier Klub weboldalán. [2010. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 2. a b Dieter Fleig: A bullterrier, via bullterrier.hu. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 3. 'A bullterrier standard illusztrált magyarázata a Hungári Bull Terrier Klub weboldalán. [2010. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 4. 'A bullterrier standard illusztrált magyarázata a Hungári Bull Terrier Klub weboldalán. [2010. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 5. 'A bullterrier standard illusztrált magyarázata a Hungári Bull Terrier Klub weboldalán. [2010. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 6. 'A bullterrier standard illusztrált magyarázataa Hungári Bull Terrier Klub weboldalán. [2010. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 7. 'A bullterrier standard illusztrált magyarázata a Hungári Bull Terrier Klub weboldalán. [2010. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 8. 'A bullterrier standard illusztrált magyarázata a Hungári Bull Terrier Klub weboldalán. [2010. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 9. 'A bullterrier standard illusztrált magyarázata a Hungári Bull Terrier Klub weboldalán. [2010. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 10. 'A bullterrier standard illusztrált magyarázata a Hungári Bull Terrier Klub weboldalán. [2010. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 11. 'A bullterrier standard illusztrált magyarázata a Hungári Bull Terrier Klub weboldalán. [2010. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
 12. 'A bullterrier standard illusztrált magyarázata a Hungária Bull Terrier Klub weboldalán. [2010. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 30.)

További információk[szerkesztés]