Brigitte Macron

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Brigitte Macron
Brigitte Macron (July 2017) (cropped).JPG
Született Brigitte Marie-Claude Trogneux
1953. április 13. (66 éves)
Amiens
Állampolgársága francia
Házastársa
  • Emmanuel Macron (2007. október 20. – )
  • André-Louis Auzière (1974–2006)
Gyermekei három gyermek:
  • Tiphaine Auzière
  • Laurence Auzière-Jourdan
  • Sébastien Auzière
SzüleiSimone Pujol
Jean Trogneux
Foglalkozása középiskolai tanár
Iskolái Lycée Henri-IV
Kitüntetései Grand Cross of the Order of the Dannebrog (2018)[1]

Magasság169 cm

A Wikimédia Commons tartalmaz Brigitte Macron témájú médiaállományokat.

Brigitte Macron, született Trogneux, korábban első férje révén Auzière (Amiens, 1953. április 13. –) tanár, Emmanuel Macron francia elnök feleségeként az V. francia köztársaság Première dame-ja.

Család és magánélet[szerkesztés]

Jean Trogneux (1909–1994), a Chocolaterie Trogneux édességüzem ötödik generációs csokoládégyárosa és Simone Trogneux (született Pujol, 1910–1998) gyermekeként született. Brigitte volt a legkisebb gyerek öt testvére közül, születésekor a legfiatalabb testvére is már húsz éves volt. Huszonegy évesen, 1974. június 22-én feleségül ment egy Andre-Louis Auzière nevű bankárhoz, akitől három gyermeke született: Sébastien Auzière (1975), Laurence Auzière (1977) és Tiphaine Auzière (1984).

Először sajtósként dolgozott, majd részt vett egy tanárképző tanfolyamon, és állást kapott a város neves jezsuita iskolájában. Franciát és latint tanított, illetve az iskola színjátszó csoportját vezette. 1992-ben itt találkozott diákként az akkor 15 éves Emmanuel Macronnal, aki a lánya osztálytársa volt. A diák már akkor szerelmet vallott neki, Brigitte-re pedig nagy hatást tett Macron tehetsége az irodalomban. Mikor Macron szülei rájöttek, hogy a fiúk nem Brigitte lányának udvarol, mint ahogy azt hitték, megkérték a tanárnőt, hogy hagyja békén a fiukat, legalább amíg nagykorú nem lesz. Macront ezután Párizsba küldték továbbtanulni, de a szerelem nem múlt el, és mikor az egykori diák 17 éves lett hivatalossá tették a kapcsolatot, bár Brigitte addig nem akart hozzámenni, amíg saját szülei éltek. Férjétől, gyermekei apjától 2006. január 26-án vált el és a következő évben már feleségül is ment Macronhoz, akivel 2007. október 20-án kötöttek házasságot. Bár Brigitte középső lánya egyidős a férjével, és hét unokája is van már, a családi viszony nagyon egységes, Brigitte mellett a legkisebb lánya, Tiphaine is aktívan részt vettek Macron kampányában. Férje politikai szerepvállalásával lett közszereplő, és a közbeszéd témája a nagy korkülönbség ellenére is jól működő házassága.

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Brigitte Macron című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.