Brandenburgi Haditengerészet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kurbrandenburgische Marine
(Brandenburgi haditengerészet)
A brandenburgi hadiflotta 1684-ben
A brandenburgi hadiflotta 1684-ben

Dátum 16. század1701
Ország Flag of Brandenburg.svg Brandenburgi választófejedelemség
Típus Haditengerészet
Parancsnokok
Híres parancsnokok Frigyes Vilmos
Kultúra és történelem
Háborús részvétel Északi háború
Svéd-brandenburgi háború

A Brandenburgi Választófejedelemség Haditengerészetét a 16. században szervezték meg.

Története[szerkesztés]

A brandenburgi hadiflotta megszervezése a 16. században történt. A hadihajók eleinte a brandenburgi partvidék védelmét voltak hivatottak ellátni, ám a 17. században feladatkörük kibővült. A haditengerészet nagyarányú fejlesztése I. Frigyes brandenburgi választófejedelemhez köthető. Frigyes nagy összegeket fordított a hadiflotta növelésére, melynek eredményeként 1680-ra a Brandenburgi Haditengerészet több mint harminc aktív állományú hadihajóval rendelkezett. Ennek köszönhetően a Brandenburgi Választófejedelemség képessé vált eredményesen beavatkozni a régió háborúiba (északi háború, svéd-brandenburgi háború) és a Balti-tengeren számottevő tényezővé vált.

1682-ben a Brandenburgi Afrika Társaság közreműködésével a Guineai-öbölben megalapult az első „német” gyarmat Brandenburgi Aranypart (Groß Friedrichsburg) néven. Ezzel a Brandenburgi Haditengerészet új feladatot kapott, hiszen fontossá vált az állandó forgalom és a kereskedelmi útvonalak biztosítása az anyaország és a gyarmat között.

A választófejedelem halálát követően a ország tengerészete is hanyatlásnak indult. I. Frigyes porosz király és brandenburgi választófejedelem 1701-ben a Brandenburgi Haditengerészetet beolvasztotta a Porosz Haditengerészetbe. Őt követte a trónon I. Frigyes Vilmos aki felismerte, hogy a Porosz Királyság hadiflottája nem versenyezhet a tengeri nagyhatalmakkal, hanem sokkal inkább a kontinens legerősebb szárazföldi hadseregének létrehozására kell törekednie. Ennek szellemében Frigyes Vilmos 1721-ben Porosz Aranypart gyarmatot 7200 dukátért eladta a hollandoknak. Utódja, Nagy Frigyes pedig folytatta politikáját.

Hadihajók listája[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Brandenburg Navy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kurbrandenburgische Marine című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]