Bozó László (meteorológus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bozó László
Életrajzi adatok
Született1962február 3. (60 éves)
Budapest
Ismeretes mint meteorológus
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Eötvös Loránd Tudományegyetem TTK
Pályafutása
Szakterület légkörkémia
Kutatási terület légköri nyomanyagok, környezetpolitikai szabályozás
Tudományos fokozat MTA doktora (2001)
Munkahelyek
Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanár
Eötvös Loránd Tudományegyetem meghívott oktató (1990–2002)
Országos Meteorológiai Szolgálat általános elnökhelyettes (2005–2007), elnök (2007–2011)
Akadémiai tagság levelező (2007), rendes tag (2013)

Bozó László (Budapest, 1962. február 3. –) magyar meteorológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A levegőkémia, a levegőminőség és a légköri nyomanyagok kutatója, a környezetpolitikai szabályozás szakértője. 1995 és 2005 között az Országos Meteorológiai Szolgálat Légkörfizikai Intézetében az elemzőosztály vezetője. 2005 és 2007 között a szolgálat általános elnökhelyettese, majd 2011-ig elnöke.

Életpályája[szerkesztés]

1980-ban érettségizett a budapesti Martos Flóra Gimnáziumban, majd sorkatonai szolgálatának letöltését követően az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar meteorológia szakán kezdte el egyetemi tanulmányait. Itt 1986-ban szerzett diplomát. Ezt követően az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Légkörfizikai Intézetében helyezkedett el, ahol az elemző osztály munkatársa lett. A hivatali ranglétrát végigjárva 1995-ben az osztály vezetőjévé nevezték ki. Az osztályt tíz éven keresztül vezette, mikor a szolgálat elnökhelyettes lett. 2007. november 15-én Dunkel Zoltán utódjaként megbízták az intézmény vezetésével. Pozícióját négy évig viselte, amikor felmentették tisztségéből és elődje, Dunkel Zoltán lett újra a szolgálat elnöke. Bozót ezt követően vezető főtanácsossá nevezték ki. OMSZ-es megbízásai mellett 1990 és 2002 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán levegőkémiai kurzusokat tartott vendégoktatóként. Emellett egyetemi tanári kinevezést kapott a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészmérnöki Karára, ahol a talajtan és vízgazdálkodás tanszéken oktat, valamint 2002-től a Közép-európai Egyetemen környezetpolitikai szabályozást. Magyarországi állásain túl 1991 és 1993 között az ausztriai Laxenburgban található Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemzési Intézetnek volt vezető kutatója.

1994-ben védte meg a földrajztudomány kandidátusi, 2001-ben akadémiai doktori értekezését. Az MTA Meteorológiai Bizottságának lett tagja, 2005-ben elnöke. 2001 és 2007 között a Magyar Tudományos Akadémia Közgyűlésének képviselője volt, majd levelező, 2013-ban pedig rendes taggá választották. Bekerült az akadémia Környezettudományi Elnöki Bizottságába, valamint a Környezet és Egészség Osztályközi Állandó Bizottságába is. Akadémiai tevékenysége mellett 2002-ben az Országos Környezetvédelmi Tanács tagjává választották. Ezenkívül az ENSZ Európai Gazdaság Bizottság légköri nehézfémek munkacsoport szakértő bizottságában és a Nemzetközi Geodéziai és Geofizikai Szövetség (International Union of Geodesy and Geophysics) magyar nemzeti bizottságában is tevékenykedik. 1993 és 1998 között az Európai Tudományos és Technológiai Együttműködés levegőmodellezési projektjét vezette. 1994-től az Időjárás nevű angol nyelvű tudományos folyóirat szerkesztője. Több mint százhetven tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője.

Fő kutatási területe a légkörkémia, ezen belül vizsgálatai elsősorban a légköri radioaktivitásra, a nehézfémek, a kénvegyületek és az ózon légkörbeli terjedésének modellezésére, a légköri szennyező nyomelemek háttér-koncentrációjára, mérési eljárásainak kidolgozására irányulnak.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Főbb publikációi[szerkesztés]

 • A global model on the climatic effects of sulfur compounds and CO2 (társszerző, 1988)
 • An evaluation of elemental concentrations in atmospheric aerosols over Hungary: regional signatures and long-range transport modelling (társszerző, 1990)
 • Elemental composition of aerosol particles under background conditions in Hungary (társszerző, 1991)
 • Elemental composition of atmospheric aerosol particles under different conditions in Hungary (társszerző, 1993)
 • Historical surface ozone measurements in Hungary (társszerző, 1995)
 • Formation and transport of tropospheric ozone in Hungary (könyvfejezet, társszerző, 1997)
 • Composition and sources of urban and rural atmospheric aerosol in Eastern Europe (társszerző, 1999)
 • Légköri nyomanyagok eredetének és mérlegének vizsgálata modellszámításokkal Magyarországon (1999)
 • Estimation of historical lead (Pb) deposition over Hungary (2000)
 • Saharan dust episodes in Hungarian aerosol: elemental signatures and transport trajectories (társszerző, 2004)
 • Mercury distribution and speciation in Lake Balaton, Hungary (társszerző, 2005)
 • Levegőkörnyezet – modellezés és megfigyelés (társszerző, 2006)
 • Környezeti Jövőkép – Környezet- és Klímabiztonság (szerk., 2010)
 • Meteorológiai szélsőségek és környezetbiztonság (2013)

Források[szerkesztés]