Botulinum toxin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Botulinum toxin

A botulinum toxin (gyakran: botulotoxin, röviden: botox vagy BTX) a Clostridium botulinum anaerob baktérium és rokon fajai által termelt exotoxin. A baktérium nagyon veszélyes is lehet, mivel megakadályozza az acetilkolin neurotranszmitter exocitózisát a végbunkónál. Ez a baktériumi fertőzés botulizmust is okozhat, amely ugyan ritka, de potenciálisan halálos betegség. Hét típust különböztetünk meg a botulinum toxinból: A-G típusokat:

  • Az A és a B típus képes betegségek kialakítására az emberi szervezetben, de szintén a kereskedelmi és orvosi szférában is alkalmazzák.
  • A C - G típusúak ritkábbak, szinte alig fordulnak elő
  • Az E és F típusok okozhatnak betegségeket emberi szervezetekben.
  • A többi (C,D,G) típus állat szervezetekben okozhatnak betegségeket.

Az A és a B típusokat használják a gyógyszerekben a különböző izomgörcsök, illetve a túl aktív izomműködés okozta betegségek kezelésére. A legmérgezőbb ismert vegyület, bizonyos esetekben viszont hatásos gyógyszerként alkalmazható, toxikus adagja nagyon alacsony. Tehát nagyon kis mennyiségben is erősen mérgező.

Toxicitása[szerkesztés]

Ez a toxin a ma ismert egyik leghatásosabb méreganyag, csupán 30 pikogramm testsúlykilogrammonként már halált okoz.

Ételmérgezés[szerkesztés]

Ételmérgezés esetén az idegrendszerben az ingerület-átvitelt zavarja meg, és így súlyos zavarokat, a mozgatórendszerben görcsöket okoz, amely a légzőizmok bénulása miatt gyorsan halálhoz vezethet. A botulizmust - a toxin által okozott állapot - leggyakrabban nem megfelelően tartósított élelmiszerek okozzák, amelyek anaerob módon, tehát levegőtől elzárva tartandók. Ilyenek például a hús- és gyümölcskonzervek.

Gyógyszer[szerkesztés]

A neurológiában a botulinum toxin egy engedélyezett gyógyszer.

Egészségügyi/kozmetikai felhasználása[szerkesztés]

Különböző (leggyakrabban veleszületett) spasztikus izomelváltozások miatti mozgászavarokban használták legelőször a botoxot az izmokba juttatva, és igen nagy dózisban.

Jóval később kezdődött az esztétikai sebészeti célú felhasználása. Amióta elterjedt, hogy pl. Madonna és igen sok más sztár is használja e szert, igen sok érdekes hír jelent meg róla, és idővel többek közt ennek is köszönhetően igen megnövekedett a botox esztétikai célú felhasználása. Manapság majd 100 milliós nagyságrendű beavatkozást végezhetnek az egész világot tekintve.

A kozmetikában az arc ránctalanításához használják, főként az arc legfelső harmadában, amelyet biztonságosnak és hatásosnak tartanak az orvosok. A botulinum toxin fecskendezése az arc izmaiba sima arcbőrt eredményez. Az arc ránctalanná válása a beavatkozás után nagyjából 3 nappal kezd el látszani. A kezelt izmok fokozatosan visszanyerik a funkciójukat és visszatérnek az előző állapotukba kb. 3-4 hónappal a kezelés után. Az izmokat folyamatosan kezelni kell, hogy a kívánt állapot fennmaradjon. Az arc különböző, speciális helyein botoxszal blokkolhatjuk a ráncképződésért felelős izmokat, ezáltal elérhetjük, hogy a ráncképződés megszűnjön. (A toxin az idegvégződésben blokkolja az ingerületátvitelt (szinapszist) az izmokra, de csak időlegesen.) Első lépésben a páciens azt érzékeli, hogy a kezelést követően kb. 1 hét elteltével nem tudja ráncolni bőrét a kezelt területen. Idővel a mély, ráncosodott, "berepedt" bőr is kisimul, ha a kezelést kb. 3-4 hónapos rendszerességgel elvégzik. A botox hatása ugyanis csak időleges, ennyi idő elteltével regenerálódik az ingerület átvitel. Egyáltalán nem mindegy ugyanakkor, hogy melyik izmot és milyen mértékben blokkolnak. Színészeknél ez kimondottan fontos lehet, nem szabad béna jellegű "lárva arcot" létrehozni. Helyes botoxkezelés után megmarad a mimika, csak a ráncképződésért felelős izmok kezelendők.

A botoxkezelés hatását lehet fokozni kiegészítő kezelésekkel, ezért például manapság gyakran hialuronsavas (poliszacharid) ráncfeltöltéssel, IPL-kezeléssel, vagy gyémántfejes arccsiszolással és további eljárásokkal kombinálják azt.

BOTOX VISTABEL, Dysport, Azzalure[szerkesztés]

Sokáig az ír Allergan cég által forgalmazott BOTOX 100 (Allergan) - monopóliumként uralta a botoxpiacot, ezért manapság is "botox" kezelés kifejezést használnak, akkor is, ha más nevű készítményt alkalmaznak az orvosok. Mára ugyanis már több más botulinum toxin készítmény is van forgalomban. Például a Dysport, Vistabel, Azzalure nevű terméket.

A botox kezeléshez kellő szakértelem feltétlenül szükséges. Amennyiben ugyanis olyan személy adja be a toxint, akinek nincs ehhez megfelelő gyakorlata, akkor az olyan izmot, izomcsoportot, és más élettani funkciót is blokkolhat, ami igen káros hatással lehet. Például a páciens nem tudja kinyitni a szemét, vagy torzulnak az arcvonásai. Mindez nem függ az alkalmazásra kerülő hatóanyag típusától. Éppen ezért csak megfelelően képzett plasztikai sebész szakorvosnak ajánlott e kezelést végezni.

Fontos a kezelést végző plasztikai sebésznek is külön fejlesztenie szaktudását, annak érdekében, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzen például az arc anatómiai szerkezetéről, azon kezelési pontokról, ahol eredményesen lehet kezelni az arc mimikai izmait. Egyáltalán nem mindegy, milyen korú pácienst az arc melyik részén, milyen mélységben, milyen adagokkal és természetesen milyen panaszok okán kezelik.

A világon több mint 30 éve végeznek botoxos ránctalanítást, még régebben egyéb helyreállító jellegű botox kezeléseket. (Izomspazmusok esetében.)

A legismertebbek ezek közül az esztétikai panaszok kezelése, de manapság megfordult a trend és már nagyobb számban végeznek egyéb gondok betegségeknél botox kezelést, mint például a migrén, kórós izzadás,

Természetesen nem minden esztétikai panaszra adhat megoldást a botox kezelés, bármennyire is népszerű. A kezelő orvosnak ismernie kell tehát az egyéb esztétikai plasztikai sebészeti kezelési lehetőségeket is a megfelelő tanács megadásához, és adott esetben inkább más kezelést kell javasolnia, ha az hasznosabb.

Kezdetben főleg a "haragos" és a "szarkaláb" ráncok kezelésére alkalmazták a botoxot az arcon, manapság megfelelően megválasztottan és kellően indokoltan az arc igen sok részén lehet előnyösen változtatni a mimikán.

Korábban sok páciens bevallottan azért is kérte a botox kezelést, mert utána megszűntek, vagy jelentősen csökkentek a migrénes panaszai. E pozitív mellékhatást ismerte el hivatalosan is az FDA, amikor engedélyezte az USA-ban kimondottan a migrén elleni indikációval is.

Ugyancsak régóta divatos a botoxos izzadás elleni kezelés is. A botoxszal képesek vagyunk blokkolni az izzadás mirigyek működését is. Amióta az Oscar-díj átadó ünnepségen a sajtófotók jelentek meg az izgulástól izzadó színésznőkről, azóta már a sztár színészek minden Oscar gála előtt elvégeztetik e kezelést. Érthető okokból másoknak is kellemetlen lehet e tünet, ezért a botoxos ránctalanításhoz hasonlóan népszerűvé vált a botoxos izzadásgátlás.

Új, igen divatos kezelések is bevezetésre kerültek. Ilyen a botoxos mellfelvarrás, (Breastox) melynek lényege, hogy a pectorális minor (kis mellizom) blokkolásával megfelelő testtartást lehet kialakítani, mely által megemelkednek, feszessé válnak a mellek. Népszerű az arcvékonyítás és mimika formálásai (Caterine Zeta Jones mosoly, fogíny kivillanás gátlása, arcpirulás gátlása, szomorú ajakszél emelése mosolygóssá.)

A botox kezelés igen nagy előnye, hogy igen sok esetben jóval későbbre lehet általa kitolni a nagyobb plasztikai sebészeti beavatkozások szükségességét. A beavatkozás rövid idejű, és kevésbé megterhelő ("lunch therapy" néven is emlegetik az USA-ban, mivel akár ebédidőben is elvégezhető és utána lehet folytatni a munkát), ezért elkövetkezendő időben nyilvánvalóan egyre csak növekedni fog a botox kezelések száma.

A botox időközben sok egyéb egészségügyi kezelésnél is használatossá vált, mint például a TIC (akaratlan izomrángások), Blepharospasmus (akaratlan szemzárás) teniszkönyök, piriformis szindróma és egyéb hasonló krónikus gyulladások, vaginizmus, nyugtalan nemi szerv szindróma, krónikus kismedencei fájdalom, vizelet inkontinencia, depresszió, szív pitvarfigrilláció, Trigeminus neuralgia (arcidegzsába) Depresszió, TMJ (éjszakai fogcsikorgatás miatt kialakuló tünetegyüttes), Raynaud szindróma, különböző féloldali arcbénulások, aszimmetria stb. Összességében több, mint 800 féle botox kezelés ismeretes manapság a világon, melyek többsége már igen fontos gyógyító kezelés. Elmondható, hogy a botox kezelések olyan mértékűen fejlődtek tehát, hogy önálló fejezetet képviselnek a gyógyításban.

Magyarországon elsőként Dr. Ivanics György mutatta be a botox kezelést a Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebészeti Társaság (MPHEST) 2001-es kongresszusán. (A video 2010-ben a YouTube-ra is fel lett töltve, így mindenki számára megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=9RcmhMAQ3-E)

A botox kezelés kezd külön orvosi szakággá fejlődni, melyet botox specialista orvosok végeznek Magyarországon is, ahol off-label engedéllyel végezhető, a hivatalos engedélyen fel nem tüntetett indikációval rendelkező, fent említett botox kezelések, melyek száma manapság meghaladja az esztétikai indikációjú beavatkozásokat.

Fegyver[szerkesztés]

A biológiai eredetű toxinok, mint biológiai fegyverek közt az egyik legveszélyesebb anyag.[1] Az USA járványügyi hatósága, a Centers for Disease Control and Prevention a 6 legveszélyesebb ("A kategória") bioterrorizmus hatóanyag közé sorolja.[2]

Irodalom[szerkesztés]

  1. Arnon, Stephen S. et al., "Botulinum Toxin as a Biological Weapon". JAMA. vol 285. pp.1059–1070. 2001.
  2. Emergency Preparedness and Response. [2014. július 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 22.)

További információk[szerkesztés]