Bors Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Bors Károly
Bors Károly.jpg
Született 1906. február 24.
Kunszentmiklós
Elhunyt 1975. december 3. (69 évesen)
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása kultúrmérnök

Bors Károly (Kunszentmiklós, 1906. február 24.Budapest 1975. december 3.)[1] magyar kultúrmérnök.

Életútja[szerkesztés]

Értelmiségi családból származott: Apja: id. Bors Károly, anyja Kovács Ilona. Elemi iskoláit szülővárosában, a középiskolát a Budapesten végezte, az Eötvös József Gimnáziumban érettségizett, 1927-ben. 1929-ben a Műegyetem hallgatója lett, kultúrmérnöki diplomáját 1933-ban vette át. Oltay Károly ajánlására a Süss Nándor Finommechanikai és Optikai Részvénytársaság (később: Magyar Optikai Művek) alkalmazottja lett. Gyors előmenetellel 1934-ben már a mérőteremben dolgozott. Ezt követően a laboratórium tudományos majd a műszerszerkesztés munkatársa. 1945 a konstrukciós irodán exportálható műszerek tervezésén dolgozott. Később ugyanennek a részlegnek a vezetője lett. 1952-től meghívott előadója volt a Mérnök Továbbképző Intézetnek.

Vezető tervezője volt az 1956-ban piacra került "MF" később "MA" típusjelű távcsöves vonalzó és mérőasztal felszerelésnek. A cég a gyártmányból több ezer darabot értékesített, többek között Ázsiába és Dél-Amerikába is. A műszert rátét-távmérővel kiegészítve még a XXI. század első évtizedében is használják.

Díjai[szerkesztés]

Méltatása[szerkesztés]

"A MOM az 50-es évek második felében az MF mérőasztal-felszereléssel vált korszerű geodéziai műszergyárrá. Ez az akkor éppen jó barát Kínai Népköztársaság igényeinek kielégítésére készített műszer, tangens-osztású üvegkörével, kettős leképzésű távcsövével és korszerű finommechanikai megoldásaival Bors Károly (később Kossuth-díjas) főkonstruktőr nehéz körülmények (ÁVO-ellenőrzés) között végzett céltudatos munkájának eredményeként a II. világháború előtti ezüstkörös korszakból szinte egy csapásra világszínvonalú gyárrá emelte a MOM-ot."[2]

Művei[szerkesztés]

  • Hibaelmélet, és a méretellenőrző műszerek jellemzői.
  • 80 éves a Magyar Optikai Művek (Geodézia és Kartográfia, 1956).

Jegyzetek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]