Borisz Andrejevics Babocskin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Borisz Babocskin
Babochkin a Csapajev című filmben
Babochkin a Csapajev című filmben
Született Borisz Andrejevics Babocskin
1904. január 18.
Szaratov
Elhunyt 1975. július 17. (71 évesen)
Moszkva
Állampolgársága
Nemzetisége orosz
Házastársa Ekaterina Georgieva
Foglalkozása színész, színházi rendező
Kitüntetései
Halál okaszívinfarktus
Sírhelye Novogyevicsi temető

A Wikimédia Commons tartalmaz Borisz Babocskin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Borisz Andrejevics Babocskin (oroszul: Борис Андреевич Бабочкин; Szaratov, 1904. január 18.Moszkva, 1975. július 17.) orosz, szovjet színész, színházi rendező.

Életpályája[szerkesztés]

Illarion Pevcov moszkvai színészstúdiójában tanulta a mesterséget. 1921-től különböző városok színházaiban dolgozott. 1931-1935 között a leningrádi Puskin Színház (Alekszandrinszkij Színház) színésze volt, 1937-1940 között a Gorkij Nagyszínházat irányította. Ezt követően Moszkvában a Vahtangov Színház, a Filmszínészek Stúdiószínháza, 1948-1951 között, majd 1955-től kezdve ismét a Kis Színház munkatársa volt; közben 1952–1953 között a moszkvai Puskin Színház főrendezőjeként tevékenykedett.

Színházi szerepei közül a klasszikus orosz szerzők (Gribojedov, Gogol, Csehov) és kortárs szovjet szerzők (Makszim Gorkij, Alekszej Tolsztoj, Vszevolod Visnyevszkij) darabjaiban nyújtott alakításai ismertek.

1935-ben színházi rendezőként is bemutatkozott. Híres színházi rendezései között említhető Gorkij Nyaralók című drámája, amit 1939-ben és 1964-ben is színpadra állított, vagy Csehov Ivanovja a Kis Színházban (1960), melynek címszerepét is maga játszotta.

Számos állami díjat és kitüntetést kapott.

Munkássága[szerkesztés]

Először 1928-ban állt kamera elé és összesen mintegy 25 filmben szerepelt. Néhány filmet is rendezett. Első játékfilmje, a „Hazai mezőkön” (Родные поля, 1944; társrendező) a háborús időszak paraszti életéből merítette témáját, főhősét ő maga játszotta. „A Hazai mezőkön emlékezetesebb alkotás színészi szempontból, mint a rendezés oldaláról nézve.”[1]

Babocskin nevét egyetlen filmben, a Csapajevben (1934) nyújtott alakítása tette hazájában és külföldön is ismertté. Furmanov azonos című polgárháborús regényéből Szergej Vasziljev és Georgij Vasziljev 1934-ben rendeztek filmet és a címszerepet Babocskinra bízták, aki korábban csak néhány kisebb filmben szerepelt. A vörösök képzetlen és kezdetben féktelen parancsnokának „fejlődését”, egyéni vonásokkal is megrajzolt, de sematikus figuráját – az akkori idők túlzó, gyakran stilizált játékstílusától eltérően – Babocskin élethűen alkotta meg. Alakításának nagy szerepe volt a film óriási otthoni sikerében és abban, hogy a Csapajev mintaként szolgált több későbbi szovjet film elkészítéséhez. (Példa Dovzsenko Scsorsz című filmje, „az ukrán Csapajev”).

Filmjei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jay Leyda. Régi és új, ford. Székely György, Budapest: Gondolat Kiadó, 387. o. (1967) 

Források[szerkesztés]

  • Ábel Péter: Új Filmlexikon, 1. kötet, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1971. 65. old.

További információk[szerkesztés]