Boltiere

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Boltiere
Boltiere címere
Boltiere címere
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióLombardia
MegyeBergamo
Irányítószám24040
Körzethívószám035
Forgalmi rendszámBG
Népesség
Teljes népesség6244 fő (2023. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság171 m
Terület4,21 km²
IdőzónaCET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 45° 36′, k. h. 9° 35′Koordináták: é. sz. 45° 36′, k. h. 9° 35′
Elhelyezkedése Bergamo térképén
Elhelyezkedése Bergamo térképén
Boltiere weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Boltiere témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Boltiere mintegy 6000 fős kisváros Olaszországban, Lombardia régióban, Bergamo megyében. Lakosainak száma 6244 fő (2023. január 1.).[1] Boltiere Verdellino, Brembate, Pontirolo Nuovo, Ciserano és Osio Sotto községekkel határos.

Története[szerkesztés]

Első nyomai lakott helyként ligúr és cenomanos (gall) törzsektől maradtak fenn. Ezek később beolvadtak a Római Birodalomba, ami a település pontos felépítését és kinézetét meghatározta. Fejlődésére előnyös volt, hogy a Bergamót Milánóval összekötő hadi és kereskedelmi út mellett fekszik.

Később a longobárdok királyságához, majd a Német-római Birodalomhoz tartozott, amely a bergamói püspökre bízta. Ezt a 972-es évből ránk maradt, I. Ottó német-római császártól származó okirat tanúsítja.

Időrendben a következő szöveg 909-ből való, amely név szerint említi lakott településként: „Andevertus filius quondam Grasemundi de Bolterio”. A helynév bizonyára a környék mocsaras-pocsolyás jellegére utaló Bolta kifejezésre vezethető vissza, amely a középkorban még meglevő Gerundo-tó északi maradványaira utal.

Más, konkrét elemekkel nem bizonyítható, feltevés szerint a település neve személynévből alakult ki.

A 11. századi rövid fejlődés után Boltiere, az egész bergamói körzethez hasonlóan a guelfek és ghibellinek véres viszálykodásában volt érintett. Különösképpen a falu, amely ghibellin-birtokként számos összeütközést vívott, a közeli Trezzo sull’Adda, a guelf Colleoni család birtoka ellen.

Ennek következtében Boltiere véderődöt és kastélyt kellett építsen, amely a 15. században elpusztult, de némely maradványai későbbi építményekben fennmaradtak.

A milánói Visconti család birtoklását követően, 1428-ban, a terület a Velencei Köztársaság fennhatósága alá került. A Serenissima határozottan fellépett a középkori viszályokkal szemben, ami a távlati politikai céloknak megfelelő társadalmi-gazdasági környezetet eredményezett.

A Velencei Köztársaság az itteni hegyszorosnál vámállomást létesített a Bergamo felé irányuló kereskedelem ellenőrzésére és az útonállók megfékezésére. Ez előnyös hatással volt a falu fejlődésére.

Velencével együtt subentrò, 1797-től francia uralom alá került a Ciszalpin Köztársaság keretében, amely Osio Sottóhoz csatolta. Később az Osztrák–Magyar Monarchia fennhatósága alatt visszaszerezte máig fennálló önkormányzati önállóságát.

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A népesség alakulása 2017 és 2023 között
Lakosok száma
6057
6102
6244
201720182023
Adatok: Wikidata

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Boltiere című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]