Bolhapiac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ecseri Használtcikk Piac
Viirin Kirppis, bolhapiac a finn Klaukkalában

A bolhapiac használtcikkekre szakosodott, elsősorban magánemberek közötti árucserére szolgáló piacforma. Egy bolhapiacon megtalálhatóak feleslegessé vált használati tárgyak, régiségek, gyűjtemények, könyvek, apróságok melyekre szabadon alkudhatunk vagy cserélhetünk is. Ez a kereskedelmi forma világszerte népszerű, és sok nagyváros turista látványossága a maga színes forgatagával.

Eredete[szerkesztés]

Az első bolhapiac Párizs elővárosában alakult ki a 17. század végén. A piac köznépi elnevezése marché aux puces, azaz bolhás piac volt, mivel az eladni kínált használt ruhák és bútorok olykor bolhákat is tartalmaztak.[1] Egyéb magyar elnevezései: zsibvásár, ócskapiac, ószer.

A rugalmas ár és a nagy választék hamar világszerte népszerűvé tette az ilyenforma kereskedelmet.

Felépítése[szerkesztés]

Alkalmi, állandó és tematikus bolhapiacok egyaránt léteznek. A helypénz befizetése után bárki szabadon kereskedhet, akár néhány termékkel is. Az árak rugalmasak, sokak számára az alkudozás teszi igazán érdekessé a vásárlást. A nagyobb városoknak általában van állandó, nagy múltra visszatekintő bolhapiaca. Kisebb városokban a művelődési házakban vagy főtereken szervezett alkalmi bolhapiacokon szabadulhatunk meg megunt dolgainktól. A gyűjtők, például a vasútmodellezés szerelmesei gyakran szerveznek maguknak tematikus bolhapiacokat.

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek az önkiszolgáló bolhapiacok, ahol a helypénz (polcpénz, polcbérlet) megfizetését követően az egyedileg azonosított termékek értékesítéséről az eladó személyes közreműködése nélkül is gondoskodnak az üzemeltetők.

Bolhapiacok Budapesten[szerkesztés]

Bolhapiac – Petőfi Csarnok (2014)

A város két legismertebb vására a Petőfi Csarnokban és a Nagykőrösi úton található. Az eredeti szellemiséghez inkább a PeCsa áll közelebb, a nagykőrösi úti Ecseri piacon ma már szinte csak régiség kapható az erre szakosodott kereskedőktől. Ezért utóbbi igen népszerű a tehetős turisták körében is. Az Ecseri a köznyelvbe is bekerült, mint az illegális termékek tipikus beszerzési helye. Egy időben A Stadionok metrómegállóhoz közeli a Verseny utcai piac, hivatalosan Novák Piac (Dózsa György út 3.), amely 1998 és 2009 között működött.[2] Utódjaként emlegetik a Bakancsos utcai piacot (Flamingó vásártér).[3] Budapest legújabb bolhapiaca 2011-ben nyílt a Terézvárosban (Budapest VI. ker. Dessewfy utca 2.).

Bolhapiacok külföldön[szerkesztés]

Könyvek a londoni Portobello Road bolhapiacán

Számos külföldi városban működnek nevezetes bolhapiacok, pl.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Histoire des puces. Saint-Ouen Tourisme, 2013 [2013. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 6.)
  2. Bezárták a Verseny utcai piacot HVG.hu, 2009. december 11., péntek, 14:03.
  3. Bakancsos utcai használtcikk piac Archiválva 2013. május 27-i dátummal a Wayback Machine-ben, bakancsospiac.hu

További információk[szerkesztés]

  • Bolhapiac.net – internetes ingyenes bolhapiac
  • Közösségi Bolhapiac a facebook-on
  • Bruckner Éva: A zsibárus boszorkány. Az Ecseri piac krónikája a Teleki tértől a Nagykőrösi útig; Athenaeum, Bp., 2007