Bolhapiac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A bolhapiac használtcikkekre szakosodott, elsősorban magánemberek közötti árucserére szolgáló piacforma. Egy bolhapiacon megtalálhatóak feleslegessé vált használati tárgyak, régiségek, gyűjtemények, könyvek, apróságok melyekre szabadon alkudhatunk vagy cserélhetünk is. Ez a kereskedelmi forma világszerte népszerű, és sok nagyváros turista látványossága a maga színes forgatagával.

Ecseri

Eredete[szerkesztés]

Az első bolhapiac Párizs elővárosában alakult ki a 17. század végén. A bolhapiac elnevezés is a piac köznépi elnevezéséből, a Marché aux puces-ből (magyarul bolhás piac) ered. A rugalmas ár és a nagy választék hamar világszerte népszerűvé tette a zsibvásárokat.

Felépítése[szerkesztés]

Alkalmi, állandó és tematikus bolhapiacok egyaránt léteznek. A helypénz befizetése után bárki szabadon kereskedhet, akár néhány termékkel is. Az árak rugalmasak, sokak számára az alkudozás teszi igazán érdekessé a vásárlást. A nagyobb városoknak általában van állandó, nagy múltra visszatekintő bolhapiaca. Kisebb városokban a művelődési házakban vagy főtereken szervezett alkalmi bolhapiacokon szabadulhatunk meg megunt dolgainktól. A gyűjtők, például a vasútmodellezés szerelmesei gyakran szerveznek maguknak tematikus bolhapiacokat.

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek az önkiszolgáló bolhapiacok, ahol a helypénz (polcpénz, polcbérlet) megfizetését követően az egyedileg azonosított termékek értékesítéséről az eladó személyes közreműködése nélkül is gondoskodnak az üzemeltetők.

Bolhapiacok Budapesten[szerkesztés]

Bolhapiac - Petőfi Csarnok

A város két legismertebb vására a Petőfi Csarnokban és a Nagykőrösi úton található. Az eredeti szellemiséghez inkább a PeCsa áll közelebb, a nagykőrösi úti Ecseri piacon ma már szinte csak régiség kapható az erre szakosodott kereskedőktől. Ezért utóbbi igen népszerű a tehetős turisták körében is. Az Ecseri a köznyelvbe is bekerült, mint az illegális termékek tipikus beszerzési helye. Egy időben A Stadionok metrómegállóhoz közeli a Verseny utcai piac, hivatalosan Novák Piac (Dózsa György út 3.), amely 1998 és 2009 között működött.[1] Utódjaként emlegetik a Bakancsos utcai piacot (Flamingó vásártér)http://www.bakancsospiac.hu/index.html. Budapest legújabb bolhapiaca 2011-ben nyílt a Terézvárosban (Budapest VI. ker. Dessewfy utca 2.).

Források[szerkesztés]

  1. Bezárták a Verseny utcai piacot HVG.hu, 2009. december 11., péntek, 14:03.