Boldog vagyok / Ha volna szíved

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Locomotiv GT
Boldog vagyok / Ha volna szíved
kislemez
Megjelent1971. augusztus
FelvételekMagyar Rádió, Budapest
1971
StílusRock
KiadóMHV
Locomotiv GT-kronológia
Boldog vagyok / Ha volna szíved
(1971)
Érints meg / Kenyéren és vízen
(1971)
SablonWikidataSegítség

1971 augusztusában jelent meg az LGT első kislemeze, a Boldog vagyok / Ha volna szíved. A két dalt eredetileg sztereó hangzásban vették fel a Magyar Rádióban, végül azonban mono hangzásban jelentek meg. Mivel az együttes zenéje ekkoriban sokkal kísérletezőbb volt, mint a későbbi években, a két dal hosszabb instrumentális betéteket tartalmaz. A Boldog vagyok – hasonlóan az LGT első albumán hallható Egy dal azokért, akik nincsenek itt című dalhoz – az együttes megalakulásának körülményeire utal („a boldogság még vihart kavar, de szól a dal”).

A kislemez első 5000 példánya, promóció céllal díszcsomagolásban, fekete műanyagtokban (a borító előlapja fekete műbőr volt aranyszínű betűkkel rajta az együttes- valamint a tagok nevei, a hátsó oldal pedig átlátszó műanyag lap volt) került a boltok polcaira. Eredetileg egy fekete-fehér fénykép is tartozott hozzá, amely az első felállású Locomotiv GT-t ábrázolta, ahogyan a kislemezük készületét nézik a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat-ban. Még '71 augusztusában a ”limitált” műanyagtokos széria a kiadását követően szinte pillanatok alatt elfogyott a boltokból, éppen ezért még az év őszén jöttek a papír tasakok, melyeken fehér alapon, piros színű betűkkel volt látható az együttes neve. Azonban ez a változat is viszonylag hamar elfogyott, így az utolsó legyártott példányok már MHV-Pepita egységes borítókkal kerültek értékesítésre.

Érdekességképpen még megemlítendő a műanyag tasakkal kapcsolatosan, hogy a megjelenését megelőzően valamint azt követően sem volt arra példa, hogy egy Magyarország-on megjelent 45-ös fordulatszámú, mono kislemez ilyen exkluzív köntösben jelenjen meg. A fekete-fehér fénykép (melléklet) pedig csak tovább tetézi az érdekességét, éppen ezért egy szép állapotban lévő műbőrtok, fényképpel együtt és karcmentes állapotban lévő (első nyomatú) kislemez, komoly ritkaságban számít manapság a lemezgyűjtők körében.

A kislemez dalai[szerkesztés]

A: Boldog vagyok (Frenreisz Károly/Adamis Anna) – 4:35
B: Ha volna szíved (Presser Gábor/Adamis Anna) – 5:47

Kiadások[szerkesztés]

Év Kiadó Formátum Sorszám Megjegyzések
1971 MHV Pepita SP SP 887
1992 Hungaroton-Gong Mega LP SLPM 37618-19 (92/M-039-040) A Locomotiv GT összes kislemeze
Hungaroton-Gong CD HCD 37618 (92/M-039)

Közreműködők[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]