Ugrás a tartalomhoz

Bogovich Lőrinc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bogovich Lőrinc
Született1723. március 22.
Nagybarom
Elhunyt1789. január 12. (65 évesen)
Szentgotthárd
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaszerzetes,
író
SablonWikidataSegítség

Bogovich Lőrinc valódi neve Bogovich György (gradišćeiül Lovrenc Bogović, horvátul Lovre Bogović) (Nagybarom, 1723. március 22.Szentgotthárd, 1789. január 12.) ferences rendi szerzetes, horvát író.

Élete[szerkesztés]

A mai Ausztria területén született a nyugat-magyarországi (gradišćei) horvátok között, eredetileg Bogovich Györgynek hívták, de a ferencesekhez történt belépése után kapta rendi nevét a Lőrinc-et. 1742. február 19-én vették fel a ferencesek sorába és 1746-ban szerzetes-pappá szentelték. A németújvári kolostorban rövidebb megszakításokkal 1779-ig tartózkodott. 1772 és 1773 között káplán volt Kópháza községben életét Szentgotthárdon fejezte be, az ottani ciszter apátság területén, valószínűleg azért is nevezték ki arra, mert a térségben szlovénok éltek és Bogovich horvát nemzetisége is szerepet játszott ebben.

Fő művének a Hizsa zlata c. gradišćei imádságoskönyv számít, amely széles körben elterjedt, hosszú időn át használt könyv volt a katolikus horvátok vallási életében. Számos imádság mellett énekek, kalendárium és különféle erkölcsi tanítások is szerepelnek a műben. Különös véletlen, hogy a 19. század Bogovich könyvét Ficzkó József egészíti ki, aki a magyarországi szlovének közül származott, de Peresznyén a horvátok közt szolgált.

Munkái[szerkesztés]

  • Duhovni vertljacz. Sopron, 1753 (Lelki vigasz. Palkovics Gottfrieddal együtt)
  • Hizsa zlata. Uo. 1755 (Arany ház. Ujra kiadva Uo. 1848)
  • Mariansko cveč. Uo. 1757 (Mária virágok)

Források[szerkesztés]