Billboard Top Latin Albums

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Top Latin Albums (jelentése angolul: ’Legjobb latin albumok’) az amerikai Billboard zenei magazin hetente frissülő albumlistája, amely a legjelentősebb spanyol nyelvű nagylemezek eladási statisztikáján alapszik az Egyesült Államok zenei piacán. Az adatokat a Nielsen SoundScan rendszer alapján állítják össze az USA-beli zenei terjesztői piacon részt vevő kereskedők több mint 90%-ának figyelembevételével. A minta nemcsak a zeneboltok és a bevásárlóközpontok zenerészlegének eladási adatait tartalmazza, hanem közvetlenül a fogyasztóhoz történő eljuttatást, valamint az internetes rendeléseket is, beleértve a díj ellenében történő elektronikus letöltéseket. Korlátozott mértékben figyelembe veszik az ellenőrizhető forrásokból származó koncerthelyeken történő eladásokat is.[1]

E lista bevezetése előtt minden latin zenei album Latin Pop Albums listán szerepelt, amely 1985. június 29-én indult, és máig működik a Regional Mexican Albums listával együtt.[2] A Latin Pop Albums lista azonban csak a popzene, míg Regional Mexican Albums a különböző mexikói népzenei műfajok – duranguense, norteño, banda, ranchera stb. – lemezeit szerepelteti.

Az első listavezető a kubai énekesnő, Gloria Estefan Mi tierra című albuma volt 1993. július 10-én,[3] amely máig tartja a rekordot azzal, hogy összesítve 58 hétig szerepelt a lista élén. A legtöbb listavezető album rekordját a mexikói énekes-dalszerző Marco Antonio Solís tudhatja magáénak, akinek 9 albuma szerepelt az első helyen; őt követi a Los Temerarios együttes nyolccal. A női sztárok közül a texasi Selena a rekorder, akinek 6 albuma szerepelt a lista élén.[4]

Listarekordok[szerkesztés]

Művészek a legtöbb listavezető albummal[szerkesztés]

A lista élén legtöbb időt töltött albumok[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Billboard Methodology. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. [2005. november 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 28.)
  2. Latin Pop Albums. Billboard. Nielsen Business Media, Inc, 1985. június 29. [2009. április 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 9.)
  3. Top Latin Albums - Mi Tierra. Billboard. Nielsen Business Media, Inc, 1993. július 10. [2009. április 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 24.)
  4. Brito, Joel: Marco Antonio Solís bate récord en Top Latin Albums. Billboard. Nielsen Business Media, Inc, 2008. október 16. [2009. április 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 20.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Billboard Top Latin Albums című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]