Big Buck Bunny

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Big Buck Bunny
(Big Buck Bunny)
2008-as holland rövidfilm

Big buck bunny poster big.jpg
Producer Ton Roosendaal
Műfaj
Zene Jan Morgenstern
Gyártás
Gyártó Blender Institute
Ország Hollandia
Nyelv angol
Játékidő
 • 10 perc
 • 635 s
Forgalmazás
Forgalmazó Blender Foundation
Bemutató
 • 2008 (first edition)
 • 2014 (remaster)
Kronológia
ElőzőElephants Dream
Következő
 • Sintel
 • Yo Frankie!
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Big Buck Bunny témájú médiaállományokat.

A Big Buck Bunny, gyártáskori kódnevén a Peach (Barack), vagy Peach Open Movie (Barack Szabad Film), egy 2008-as számítógépanimációs rövidfilm, amelyet a Blender Alapítvány részeként működő Blender Intézet készített.[1][2] Mint az alapítvány előző filmje, az Elephant's Dream, ez a film is teljes egészében a Blender nevű, szabadon elérhető animációs programmal készült és szabad licenc alatt került kiadásra.

Történet[szerkesztés]

Részlet az animációból

A történet Big Buck Bunny, egy nagy, álmodozó nyúl napját követi végig, aki találkozik három erőszakos rágcsálóval: Frankkel (aki a csapat vezetője), Rinkyvel és Gamerával. A rágcsálók kedvenc időtöltése az erdei lények háborgatása, mindenféle terményekkel és kövekkel dobálása. Big Buck Bunny kedvenc lepkéjének halála, és egy erőszakos támadás után a nyúl félreteszi érzékeny természetét és kidolgozza az ellencsapás akciótervét, hogy bosszút álljon a rágcsálókon.

Gyártás[szerkesztés]

Az Elephant's Dream után ez a második rövidfilm, amelyet a Blender Intézet, a Blender Alapítvány kifejezetten nyílt tartalmú filmek és játékok készítésére létrehozott részlege gyártott.[3][4] A készítést az alapítvány finanszírozta a Blender közösség adományaiból, az előzetesen eladott DVD-példányokból és a szponzorok segítségéből. Mind az elkészült film, mind pedig a benne szereplő adatok, animációk, karakterek és textúrák szabad Creative Commons licenc alatt érhetők el.[3] A filmet a Sun Microsystems grid computing szolgáltatásával, a Sun Griddel renderelték.[5][6]

A film munkálatai 2007 októberében kezdődtek. A film hivatalos premierje 2008. április 10-én volt Amszterdamban,[7] míg a letölthető változat 2008. május 30. óta érhető el.[8]

Hatása a Blenderre[szerkesztés]

Mint ahogy az Elephant's Dream készítése során is, az új film kapcsán is számos fejlesztés került a Blenderbe a filmkészítők kívánságai alapján. Fejlesztettek a haj és szőrmodelleken, a részecske-alrendszeren, az UV mappingen, a shaderökön, a renderelési folyamaton és a vázmodellezésen. Szintén a projekt folyamán került az „ambient occlusion” módszer implementálásra, ez a felületek fénylésének, fényvisszaverésének egy szimulációs módszere, amely életszerűbbé teszi azokat. Mindezen fejlesztések a 2.46-os Blenderben váltak elérhetővé.[9]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. Dahna McConnachie: "Open source on the big screen: Matt Ebb tells tales of Elephants Dream" Archiválva 2008. február 18-i dátummal a Wayback Machine-ben, Computerworld, January 15, 2008
 2. Rui Paulo Sanguinheira Diogo: "Modelling 2.50", Linux-Magazin, 2007/12
 3. a b About. Peach Open Movie. Blender Foundation. [2008. május 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 4.)
 4. Blender Institute. Blender Foundation. [2008. május 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 4.)
 5. Sun's Network.com Renders Computer-Animated Movie "Big Buck Bunny"”, Sun Microsystems. [2008. június 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. június 22.) 
 6. The Renderfarm (how it works)”, Blender Foundation. [2008. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. június 22.) 
 7. BBB Premiere. Peach Open Movie. Blender Foundation. [2012. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 4.)
 8. BBB Files released. Peach Open Movie. Blender Foundation. [2008. december 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 6.)
 9. Blender Changelog for 2.46, with BBB-added features.. [2008. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 22.)

Külső linkek[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Big Buck Bunny témájú médiaállományokat.