Berencsy Géza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Berencsy Géza
Született1886. december 27.[1]
Hajdúnánás[2]
Elhunyt1944 után
nem ismert
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • banktisztviselő
  • földbirtokos
  • tanácsos
  • politikus
Tisztségemagyarországi parlamenti képviselő (1939–1944)
SablonWikidataSegítség

Berencsy Géza, Berencsy Géza János (Hajdúnánás, 1886. december 27.[3]– 1944 után?) magyar földbirtokos, takarékpénztári tisztviselő, magyar királyi gazdasági tanácsos, városi számvevő, országgyűlési képviselő.

Élete[szerkesztés]

1886-ban született Hajdúnánáson, református vallásban, idősebb Berencsy Géza és Pákozdy Ilona fiaként. Középiskoláit Késmárkon végezte, majd jogot hallgatott a kolozsvári tudományegyetemen; végbizonyítványa megszerzését követően államszámviteli államvizsgát is tett.

Szakmai pályáját 1913-ban, a szülővárosában kezdte meg, mint városi számvevő. 1921-ben önként lemondott állásáról, sőt a neki járó nyugdíjról is, és visszavonult birtokaira gazdálkodni, illetve tisztviselője lett a Hajdúnánási Takarékpénztárnak; utóbbinál később igazgatósági taggá is megválasztották.

Viszonylag korán bekapcsolódott Hajdú vármegye társadalmi és politikai életébe. A hajdúnánási kerületben az 1920-as évek derekától legalább másfél évtizeden keresztül töltötte be a kormánypárt kerületi elnöki tisztjét, de volt egy időben a városi pártszervezet elnöke is. Tagja volt a vármegye törvényhatósági bizottságának, a kisgyűlésnek és Hajdúnánás városi képviselő-testületének, illetve a térség számos, mezőgazdasági jellegű társadalmi szervezetének. Az 1939-es általános választásokon parlamenti képviselőnek is megválasztották, a Magyar Élet Pártja Hajdú vármegyei listáján.

1918. május 11-én Hajdúnánáson feleségül vette Lente Juliannát.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái. Bp., Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete, 1939-2002. 7. kötettől sajtó alá rend. Viczián János.
  • Keresztény magyar közéleti almanach I-II. [3. köt. Erdély. 4. köt. Délvidék.]. Fel. szerk. és kiadó Hortobágyi Jenő. Bp., 1940.