Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Belső Piaci Harmonizációs Hivatal szócikkből átirányítva)
Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala
Oami.jpg
Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala témájú médiaállományokat.
A BPHH székháza Alicantéban, a tenger felől nézve.

A Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (teljes nevén Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (védjegyek és formatervezési minták); rövidítve: BPHH, angolul: Office for Harmonization in the Internal Market (Trade Marks and Designs), rövidítve: OHIM) az Európai Unió szakosított intézménye, amely a valamennyi (jelenleg 28) tagállamra kiterjedő közösségi védjegyek (CTM) illetve közösségi formatervezési minták lajstromozását végzi, bejelentés alapján. A bejelentések évente százezres nagyságrendjét tekintve igen sikeres és jelentős bevétellel rendelkező intézmény. 2014-ben ünnepelte alapításának 20. évfordulóját.[1]

2016. március 23.-tól a „Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (védjegyek és formatervezési minták)” elnevezés helyébe „Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala” (magyar rövidítése: EUSZTH) elnevezés, míg a „közösségi védjegy” kifejezés helyébe az „európai uniós védjegy” kifejezés lépett.[2][3]

Székhelye[szerkesztés]

Székhelye: Spanyolország, Alicante, Avenida de Europa 4.

Története[szerkesztés]

1994-ben alapították és 1996-ban kezdte meg a működését. A BPHH közösségi védjegybejelentéseket 1996. április 1-je óta fogad.

Vezetői[szerkesztés]

A BPHH elnöki tisztségét először a francia Jean-Claude Combaldieu, majd ezt követően a holland Wubbo de Boer töltötte be.

Az Európai Unió Tanácsának 2010. május 25-i határozata értelmében 2010. október 1-jétől a BPHH elnöke António-Serge de Pinho Campinos, a Portugál Szellemi Tulajdonvédelmi Intézet volt elnöke, a BPHH Igazgatótanácsának eddigi elnöke, míg 2010. november 1-jétől az elnökhelyettesi posztot a belga Christian L. L. G. Archambeau tölti be, aki addig az Európai Szabadalmi Hivatalban humánerőforrás területen látott el vezető pozíciót.

A fellebbezési tanácsok élére második alkalommal a francia Paul Alexandre Maier került, aki 1995 óta dolgozik a BPHH-nál. A fellebbezési tanácsok elnökei: a görög Théophilos Margellos, a spanyol Tomás de las Heras Lorenzo és a német Detlef Michael Schennen.

Valamennyi kinevezés 5 évre szól.

2016. március 23-tól, a hivatal névváltozásával egyidejűleg, a BPHH elnökének tisztsége is változik, mégpedig "az EUSZTH ügyvezető igazgatója" megnevezéssel.

Az igazgatótanács[szerkesztés]

Az EUSZTH (korábban BPHH) igazgatótanácsa a tagállamok és az Európai Bizottság egy-egy képviselőjéből, valamint azok helyetteseiből áll. Az igazgatótanács tanácsadói és véleményezési jogkörrel rendelkezik. Összeállítja az EUSZTH vezető tisztviselő-jelöltjeinek listáját, az EUSZTH hatáskörébe tartozó ügyekben tanácsot ad a hivatal elnöke részére, továbbá véleményezi az EUSZTH általi vizsgálatra vonatkozó iránymutatásokat. Az igazgatótanács a hivatal elnöke és az Európai Bizottság számára véleményt adhat, illetve tőlük tájékoztatást kérhet.[4]

Elnöke[szerkesztés]

A BPHH igazgatótanácsa 2011. január 1-jétől 3 évi időtartamra Ficsor Mihályt, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökhelyettesét választotta elnöknek. A három évre szóló mandátum leteltével az igazgatótanács a 2013. november 19-én, Alicantéban megtartott 41. ülésén ismét őt választotta meg elnökéül. Az elnök megbízatása 2014. január 1-jétől kezdődően 3 évre szól.[4][5]

A közösségi védjegyrendszer módosítása[szerkesztés]

2015. december 24-én jelent meg a közösségi védjegyrendelet módosított végrehajtási rendelete,[2] amely két lépcsőben, 2016. március 23-án és október 1-jén lépett hatályba.

A preambulum (2) bekezdése két terminológiai változtatást tartalmaz: „A lisszaboni szerződés hatálybalépésének következtében aktualizálni kell a 207/2009/EK rendelet terminoló­giáját. Ennek keretében a „közösségi védjegy” kifejezés helyébe az „európai uniós védjegy” kifejezés lép. A „Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (védjegyek és formatervezési minták)” elnevezés helyébe „Az Európai Unió Szellemi Tulajdonjogi Hivatala” elnevezés ... lép, hogy megfelelőbben tükrözze a Hivatal által ténylegesen végzett munkát.”

Források, jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]