Ugrás a tartalomhoz

Belarussziai Szocialista Szovjetköztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Belarussziai Szocialista Szovjetköztársaság
Belarussziai Szocialista Szovjetköztársaság és fővárosa, Minszk a lengyel–szovjet háború első szakaszában

Belarussziai Szocialista Szovjetköztársaság vagy Szovjet Belarusszia (BSZSZ; Савецкая Сацыялістычная Рэспубліка Беларусь) az Orosz Birodalom összeomlása után létrejött egyik kommunista állam volt a mai Fehéroroszország területén.

Létrehozása[szerkesztés]

A tanácsállam kikiáltására először 1919. január 1-jén tettek kísérletet Szmolenszkban, amikor a Vörös Hadsereg benyomult a Belarusz Népköztársaság területére, ahonnan az első világháború végén kivonultak a német csapatok. Hivatalosan a Belarusz Népköztársaságot a Belarussziai Szocialista Szovjetköztársaság váltotta fel, azonban a demokratikus kormány emigrációban folytatta (illetve folytatja mind a mai napig) munkáját.

A kommunista államhoz tartoztak többek között a Szmolenszki, Vityebszki, Mogilevi Minszki, Grodnoi és Vilnai kormányzóságok nyagyobbik részei.

A bolsevikok államát ütközőállamnak tekintették létrehozásának kezdete óta. Alig egy hónappal később a tanácsállam megszűnt. A Szmolenszki, Vityebszki és a Mogilevi területek az Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársasághoz kerültek, a maradék területen a Litvániai Szocialista Szovjetköztársasággal egyesülve megalakult a Litván–Belarusz Szovjet Szocialista Köztársaság (LBSZSZK).

Újraalapítás[szerkesztés]

A tanácsállamot 1920. július 31-én ugyanezen a néven ismét megalapították. A hagyományos szovjet történelemírás ehhez a dátumhoz köti a Belorusz Szovjet Szocialista Köztársaság (BSZSZK) megalapítását, tagköztársasági nevét a Szovjetunió megalakulásakor, 1922-ben kapta.

Források belarusz nyelven[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Socialist Soviet Republic of Byelorussia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.