Baszarab Teodóra bolgár cárné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Baszarab Teodóra
Havasalföldi Teodóra
Bolgár Cárság cárnéja
Теодора Басараб
Uralkodási ideje
1331 1347
Elődje Palaiologina Teodóra
Utódja II. Teodóra
Életrajzi adatok
Uralkodóház Baszarab-dinasztia
Született 1302 körül
Havasalföldi Fejedelemség
Elhunyt 1347 után (45 évesen)
Bulgária
Édesapja I. Baszarab János havasalföldi vajda (1310 körül–1352)
Édesanyja Dobokai Margit úrnő
Házastársa Iván Sándor bolgár cár (1298/1303–1371)
Gyermekei 1. Mihály Aszen (1321/23–1354 körül)
2. János Aszen (–1354)
3. Iván Szracimir (1328 körül–1398 után)
4. Küra (Kera/Kira) Tamara

Baszarab Teodóra (1302 körül – 1347 után) vagy I. Teodóra,[1] eredeti neve: Braide, apácaként: Teofánia, bolgárul: Теодора Басараб, Теодора I, Теофано, havasalföldi úrnő, bolgár cárné. Iván Szracimir bolgár cár édesanyja, valamint Baszarab Anna bolgár cárné nagynénje és anyósa. A Baszarab-dinasztia tagja.

Élete[szerkesztés]

I. Baszarab János havasalföldi vajda és Dobokai Margit magyar származású úrnő lánya. Eredeti neve Braide volt. 1320 körül, de még 1323 előtt ment feleségül a 3. Sisman-házból származó Iván Sándor Szracimirovhoz, aki az 1323-ban trónra lépett III. Mihály bolgár cár nővérének, Keraca Petrica vidini hercegnőnek és Szracimir vidini despotának volt a legidősebb fia. Férje elsőfokú unokatestvérének, III. Mihály fiának, Iván István bolgár cárnak a szerbek elleni vesztes csatát követő trónfosztása után került a cári trónra. Férjének négy gyermeket, közülük három fiút szült, Iván Sándor mégis eltaszította magától a cárnét. A válás pontos ideje nem ismert, de 1347. szeptember 1-je előtt már megtörtént. Iván Sándor egy Sára nevű szép zsidó nőbe szeretett bele, aki kedvéért elvált feleségétől, és elvette az ortodox hitre tért, és a Teodóra nevett felvett úrnőt, és cárnévá kiáltatta ki. I. Teodóra cárnét kolostorba küldte, aki ekkor a Teofánia nevet vette fel. Fiai nehezen fogadták el az új asszony jelenlétét, aki miatt apjuk felosztotta királyságát. Kisebbik fia, Iván Szracimir bolgár cár a cárné fivérének, Miklós Sándor havasalföldi fejedelemnek a lányát, Annát vette feleségül. Halálának időpontja nem ismert.

Gyermekei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Férjének, Iván Sándor bolgár cárnak mindkét felesége Teodóra néven lett cárné, ezért megkülönböztetésül a bolgár hagyományokban római számmal is ellátták őket, amely csak arra szolgál, hogy jelezze, hányadik felesége volt a cárnak.

Irodalom[szerkesztés]

  • Wertner Mór: A középkori délszláv uralkodók genealogiai története, Temesvár, nyomtatott a Csanád-Egyházmegyei Könyvsajtón, 1891.
  • Божилов (Bozsilov), Иван (Iván): Фамилията на Асеневџи (1186–1460) (Familijata na Aszenevci, Az Aszen-dinasztia), София (Szófia), 1985.

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Előző
Palaiologina Teodóra
Bolgár cárné Coat of Arms of the Bulgarian-Wallachian Empire.jpg
1331 – 1347
Következő
II. Teodóra