Baross út (Győr)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baross út
Baross úti forgatag
Baross úti forgatag
Közigazgatás
Ország Magyarország
Település Győr
Névadó Baross Gábor
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Baross út (Magyarország)
Baross út
Baross út
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 40′ 53″, k. h. 17° 38′ 15″Koordináták: é. sz. 47° 40′ 53″, k. h. 17° 38′ 15″
A Wikimédia Commons tartalmaz Baross út témájú médiaállományokat.

A Baross út Győr egyik legforgalmasabb útvonala, a Káptalandomb déli peremétől észak déli irányban átszeli a Belvárost, majd a vasút felett átívelő Baross hídon keresztülhaladva Nádorvárosban folytatódik, ahol egészen a Szigethy Attila útig tart. Az út belvárosi szakasza a város legjelentősebb sétálóutcája számos üzlettel, étteremmel. A vasúttól délre eső rész pedig Nádorváros egyik legfontosabb forgalmi tengelye.

Kis Baross út[szerkesztés]

Szent György-szobor

A Baross út legészakibb Király utca és Kazinczy utca közti keskeny, macskaköves szakaszát Kis Baross út néven emlegetik. Az út azon a ponton indul, ahol a Káptalandombról dél felé levezető keleti Lépcső köz a Király utcáig leér. A Király utca délkeleti sarkán az egykori Fekete Sas Fogadó barokk épülete áll.

Sarokerkélyek a Baross út és a Kisfaludy utca sarkán

A Baross út 3. szám alatti épület klasszicista stílusú műemlék. A következő jelentősebb épület a monumentális, klasszicista Krausz-ház, melyben a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár működik, az épület földszintjén, a Kazinczy utcai sarkon található a Városi Gyógyszertár. A Kazinczy utcai csomópontnál az utca közepén szép Szent György-szobor látható.

A Baross út Kazinczy és Arany János utcák közti szakasza[szerkesztés]

A Kazinczy utca és Arany János utca közti rész a Baross út legszélesebb szakasza. Méretei a középkori városkapu belső oldalánál fekvő tér emlékét őrzik. Az utca nyugati oldalát főleg 19. századi romantikus épületek keretezik, de a Kisfaludy utca sarkán lévő épület 18. századi eredetű barokk stílusú, zárt sarokerkéllyel. Közvetlenül mellette, kicsit beljebb a Kisfaludy utcában szintén egy gyönyörű sarokerkélyes épület látható. Az utca nyugati oldalán szintén 19. századi épületek sorakoznak, melyek közül a Csillag köz és a Kisfaludy utca közti tömböt elfoglaló nagyvárosias palota a legszebb látnivaló.

A Baross út Arany János utca és Bajcsy-Zsilinszky út közti szakasza[szerkesztés]

Csónakos szobor

Az Arany János utcai csomópontban az 1954-es árvíz emléke, a csónakos szobor látható. A csomópontot három gyönyörű sarokerkély teszi változatossá. A nyugati oldalon lévők két egyemeletes, romantikus házhoz tartoznak. A délkeleten lévő kétemeletes sarokerkélyes épületet az egykori győri tűztoronyhoz címezték, ami az egykor itt állt Fehérvári-kapu tetején állt, és 1896-ban sokak által vitatottan lebontották. A ház falán látható az egykori tűztorony képe, a Baross úton pedig vörös téglák jelzik az útburkolaton az egykori Fehérvári-kapu helyét.

A Vasmacska-ház

Az Arany János utca és Bajcsy-Zsilinszky út közti útszakaszon is számos éttermet, fagyizót, cukrászdát találunk. A keleti oldalon található egyik épület udvarán átjáró vezet a Győri Nemzeti Színház épületéhez. A keleti oldalon a következő, a Bajcsy-Zsilinszky út északkeleti sarkán álló kétemeletes épület sarokerkélye érdemel figyelmet.

A Baross út Bajcsy-Zsilinszky út és Árpád út közti szakasza[szerkesztés]

A Bajcsy-Zsilinszky út délnyugati sarkán egy szép, kétemeletes sarokerkélyes épület az erkélyről lelógó vasmacskával hívja fel magára a figyelmet. A Bajcsy-Zsilinszky úti csomópontnál található a Kőcsiga-szökőkút. A Baross út Bajcsy-Zsilinszky út és Árpád út közti szakaszát egyemeletes, romantikus épületek határolják, harmonikus utcaképet adva. Az Árpád út északnyugati sarkán álló épületen Árpád fejedelemmé választását ábrázoló dombormű érdemel figyelmet.

Városház tér és Baross híd[szerkesztés]

A városháza

Az Árpád úti csomópont után az út néhány lépés után a Városház térre vezet, az utat balról az egykori Royal Hotel, ma Rába Szálló épülete határolja. A szálloda Baross út felőli oldalán szép zárt erkély található. Jobbra a Megyeháza 1971-ben épült modern üvegépülete áll. Ma itt található a Nyugat-Dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal székhelye. A Városház tér déli oldalán a monumentális neobarokk Városháza áll, mellette a tér nyugati oldalán kupolás 19. század végi neobarokk épületek sorakoznak. A Baross út itt keresztezi Győr legforgalmasabb útját, a Szent István utat. Ez a város legforgalmasabb pontja. Számtalan helyi autóbuszjáratnak van a tér különböző részein, vagy a környékén megállója. A Szent István út csomópontjától ível át a 19. század végén emelt Baross híd a vasút felett Nádorvárosba. A belvárosi hídfőtől keletre közel egy kilométer hosszú park, a Bisinger sétány húzódik, mely az egykori Vásártér helyén jött létre. Közvetlenül a hídfőnél található a Hármas halom emlékmű, mögötte pedig a Trianon emlékmű. A Baross híd nádorvárosi hídfője mellett, a Hunyadi utcában található a távolsági autóbusz-pályaudvar.

Külső Baross út[szerkesztés]

A nádorvárosi evangélikus templom

A Baross út nádorvárosi szakaszát Külső Baross útként emlegetik, ez a kerület legforgalmasabb útjainak egyike. A nyugati oldalon a Hunyadi és Wesselényi utcák közti szakaszon állnak a Frigyes Laktanya pavilonos elrendezésű épületei, többségük nagyon rossz állapotban. Egyelőre csak a komplexum legjelentősebb műemléki értékű épületének, az egykori Tiszti Kaszinónak a felújítása történt meg. A Baross út további szakaszát a Nádorvárosra oly jellemző villák határolják. A Wesselényi utca délkeleti sarkán a Gárdonyi Géza Általános Iskola, a délnyugatin a Nádorvárosi Gyógyszertár épületei láthatók. A Petz Aladár utcától egészen a Szigethy Attila útig húzódnak a keleti oldalon a 19. század végén épült kórház pavilonos elrendeződésben épült eklektikus és szecessziós épületei. Az épület egykori, díszes főbejárata a Petz Aladár utcában található, a jelenlegi bejárat a Zrínyi utcai oldalon van. A Hermann Ottó utca sarkán kis parkosított térség közepén áll a Nádorvárosi evangélikus templom szép, fakupolával fedett téglaépülete, amely 1944-ben épült. A Szigethy Attila úti csomóponttól délre a Baross út folytatása a Nagy Imre út, ami a Nádorvárosi Köztemetőig vezet.

További információk[szerkesztés]