Barcisi-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barcisi-tó

(Lago di Barcis,
Lâc di Barcis
Lâc di Barce)
Ország(ok) Olaszország
HelyFriuli-Venezia Giulia, Pordenone megye
Vízgyűjtő terület392 km2
Típusmesterséges, duzzasztott tó
Elsődleges forrásokCellina patak
Elsődleges lefolyásokCellina patak
Felszíni terület0.98 km2
Legnagyobb mélység45 m
Víztérfogat0.0136 km3
Tszf. magasság402 m
TelepülésekBarcis
Elhelyezkedése
Barcisi-tó (Észak-Olaszország)
Barcisi-tó
Barcisi-tó
Pozíció Észak-Olaszország térképén
é. sz. 46° 11′ 19″, k. h. 12° 33′ 55″Koordináták: é. sz. 46° 11′ 19″, k. h. 12° 33′ 55″
Barcisi-tó (Friuli-Venezia Giulia)
Barcisi-tó
Barcisi-tó
Pozíció Friuli-Venezia Giulia térképén
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Barcisi-tó
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Barcisi-tó (olaszul: Lago di Barcis, standard friuli nyelven Lâc di Barcis, a helyi nyugat-friuli nyelven Lâc di Barce,[1] egy mesterséges tó Észak-Olaszországban, Friuli-Venezia Giulia régió nyugati részén, Pordenone megyében, a Karni-Alpok előterében, a Friuli-Dolomitokban, Barcis [ejtsd bárcsisz] község közigazgatási területén.

Fekvése[szerkesztés]

A duzzasztott tó Pordenone megye nyugati részén, a Cellina-völgyben (Valcellina) fekszik. A völgy a benne folyó Cellina hegyipatakról (olaszul: torrente) kapta a nevét, amely északabbra, a Friuli-Dolomitok Natúrpark területén ered, és nyugat felé nagy kanyart leírva, beleömlő Settimana és Cimolana patakokkal kibővülve folyik a Cellina-völgy északnyugat–délkeleti lejtésű alsó szakaszában. 402 méter tengerszint feletti magasságban, Barcis községnél duzzasztógáttal rekesztették el, elárasztva a völgy egy részét és kialakítva a Barcisi-tavat.

A tó völgyét övező hegyek: északon a Monte Resettùm (2067 m), nyugaton a Crep Nudo (2207 m) és a Messer (2230 m), délen a Cavallo-hegy (2251 m) és a Cjastelât (1641 m), végül keleten a Raut (2026 m) e Fara (1342 m). A hegyek neve a helyi, nyugat-friuli nyelvjárást tükrözi.

A tóból kilépő Cellina-patak Montereale Valcellina városnál a Livenza folyó síkságára ér, és több mesterséges csatornán keresztül végül ebbe a folyóba ömlik.

A Friuli-Dolomitok hegycsoportja (Dolomiti Friulane), melyet „Piavéntúli Dolomitoknak” (Dolomiti d’Oltre Piave) is neveznek, a Déli Karni-Alpok (Prealpi Carniche) nyugati hegycsoportját jelenti, melyeket a Piave, Tagliamento, Meduna folyók és a Cellina patak völgyei fognak közre. A Friuli-Dolomitok Natúrpark (Parco naturale delle Dolomiti Friulane) 2009. június 26-án felkerült az UNESCO természeti Világörökség listájára.

A vízerőmű[szerkesztés]

A Ponte Antoi elnevezésű duzzasztógátat és vízerőművet, a rajta átvezető úttal együtt 1954-ben építették, 402 méter tengerszint feletti magasságban. Az így felduzzasztott új mesterséges tó 1955-re alakult ki, 13,6 millió m3 vizet fogad magába. Barcis község a tó északi partján fekszik. A tó hamarosan kedvelt kirándulóhellyé vált, nem utolsósorban víztükrének különleges zöldeskék színárnyalata miatt. Napjainkban Barcis forgalmas vízisport-központ, windszörfösök, sportvitorlázók, motorcsónak-versenyzők, sporthorgászok találkozóhelyévé.

Közlekedése[szerkesztés]

A völgyön végighalad az SS-251. számú főútvonal, amely keletről, a venetói Portogruarótól indul, a Friuli-Venezia Giulia régióbeli Pordenonén át, Montereale Valcellina várostól a Cellina-patak völgyében halad felfelé a vízválasztót képező Szent Oszvald-hágóhoz (Passo di Sant’Osvaldo). Longarone városnál átlép a Piave folyón ismét Veneto régióba. A Dolomitok szívébe vezető Zoldo-völgyön át az Agordói-völgy (Agordino) vidékén végződik, Colle Santa Lucia községnél becsatlakozik az SS-203-as (SR-203-as) számú „Agordina” főútba.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Toponomastica: denominazioni ufficiali in lingua friulana. [2013. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 11.)

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Barcis
A Wikimédia Commons tartalmaz Barcis témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]