Barbourula busuangensis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Barbourula busuangensis
Barbourula busuangensis01.jpg
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Archaeobatrachia
Család: Unkafélék (Bombinatoridae)
Nem: Barbourula
Faj: B. kalimantanensis
Tudományos név
Barbourula busuangensis
Taylor & Noble, 1924
Elterjedés
Barbourula busuangensis on Philippines.svg
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Barbourula busuangensis témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Barbourula busuangensis témájú kategóriát.

A Barbourula busuangensis a kétéltűek (Amphibia) osztályába a békák (Anura) rendjébe és az unkafélék (Bombinatoridae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A Fülöp-szigetekhez tartozó Busuanga, Culion, Balabac és Palawan szigeten honos.[1] A természetes élőhelye a trópusi száraz erdők, nedves síkvidéki erdők, nedves hegyvidéki erdők, folyók, időszakos folyók. A fajt élőhelyének elvesztése fenyegeti.

Megjelenése[szerkesztés]

A Barbourula busuangensis nagy testű, erős felépítésű békafaj, mely kedveli a gyors folyású hegyi patakokat. Teste lapult, szeme és orrlyukai felül helyezkednek el, mellső és hátsó lábai erősek, mind mellső mind hátsó lábának ujjain található úszóhártya. Testét számos, nagyon apró szemölcs borítja, melyeknek mérete teste középvonalától kezdve növekszik. Színe sötét, a sötétzöldtől a feketéig, hátsó lábán halványabb zöld foltokkal és keresztirányú sávokkal. Nincs külső dobhártyája.

Életmódja[szerkesztés]

Kedveli a háborítatlan, tiszta vizű hegyi patakokat. Ezekben gyakran látható, amint csak a szeme és az orrlyukai emelkedik a vízszint fölé. Rendkívül félénk természetű.

Természetvédelem[szerkesztés]

Rejtőzködő életmódja és félénk természete miatt kevés ismerettel rendelkezünk e fajról. Nehezen megtalálható volta miatt Taylor és Noble már 1924-ben úgy vélekedett, hogy a faj a kihalás szélén áll. Elterjedési területe napjainkban lényegesen nagyobb, mint azt Taylor és Noble korábban gondolta. Az erdőirtás és ezzel együtt élőhelyének csökkenése miatt a faj veszélyeztetett, különösen Busuanga szigetén, ahol a bevándorlás miatt növekszik a környezetszennyezés.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Frost, Darrel R.: Barbourula busuangensis Taylor and Noble, 1924. Amphibian Species of the World 5.6, an Online Reference. American Museum of Natural History, 2013. (Hozzáférés: 2014. február 9.)
  2. *Banks, C. B. (1999). Philippine amphibians assessment. Froglog, 33, 1.

Források[szerkesztés]