Barbara Buchholz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barbara Buchholz
Barbara Buchholz playing TVox.jpg
Született 1959. december 8.
Duisburg, NSZK
Elhunyt 2012. április 10. (52 évesen)
Berlin
Állampolgársága német
Nemzetisége Német
Foglalkozása Zenész

Barbara Buchholz az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Barbara Buchholz témájú médiaállományokat.

Barbara Buchholz (Duisburg, 1959. december 8.Berlin, 2012. április 10. ) német zenész és zeneszerző, a világ egyik elismert tereminvirtuóza.

Élete[szerkesztés]

A brémai Jazzaheaden, 2008

Zenei tanulmányait a Bielefeldi Egyetemen (Universität Bielefeld) végezte. Az 1980-as évek elejétől különböző interdiszciplináris projekteken és a színházi zene területén is dolgozott. Első sikereit a német Reichlich Weiblich nevű női jazz-zenekar tagjaként aratta. A Tap It Deep - „midifikált“ sztepptánc és zene, valamint a Human Interactivity és a Theremin: Berlin-Moskau projektek producere volt.

A kilencvenes évek végén megismerkedett Lydia Kavinával, a teremin feltalálója unokahúgával. Kavina – akit ma a világ első számú tereminzenészének tartanak – tanítványaként Moszkvában megtanult játszani a tereminen, amelyet teljes értékű hangszerként használt a jazz, improvizációk és a modern zene különböző területein.

A jazz területén fellépett, többek között, trióként a norvég Arve Henriksennel (trombita) és Jan Bang elektronikus zenésszel. Szóló koncertjei mellett turnézott a Jazz Bigband Graz együttessel is.

Több modern zenekari műben játszotta a tereminszólamot, pl. John Neumeier A kis hableány című balettjében (zene: Lera Auerbach).

2009-ben fellépett a német RTL-televízió Das Supertalent show-ban, ahol nagy sikerrel mutatta be hangszerét a nagyközönségnek is.[1]

2012. április 10-én, rákban halt meg.[2]

Diszkográfia[szerkesztés]

  • Touch! Don't Touch! (Lydia Kavina és a Kammerensemble Neue Musik Berlin együttműködésével) / Kiadó: wergo (2006)
  • Theremin: Russia with Love / Kiadó: intuition (2006)
  • Moonstruck / Kiadó: intuition (2008)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Supertalent, 2009. november 21..
  2. [1]