Barbara Buchholz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barbara Buchholz
Barbara Buchholz playing TVox.jpg
Született 1959. december 8.
Duisburg, NSZK
Elhunyt 2012. április 10. (52 évesen)
Berlin
Nemzetisége Német
Foglalkozása Zenész

Barbara Buchholz az IMDb-n

Barbara Buchholz (Duisburg, 1959. december 8.Berlin, 2012. április 10. ) német zenész és zeneszerző, a világ egyik elismert tereminvirtuóza.

Élete[szerkesztés]

A brémai Jazzaheaden, 2008

Zenei tanulmányait a Bielefeldi Egyetemen (Universität Bielefeld) végezte. Az 1980-as évek kezdete óta különböző interdiszciplináris projekteken és a színházi zene területén is dolgozott. Első sikereit a német Reichlich Weiblich nevű női jazz-zenekar tagjaként aratta. A Tap It Deep - „midifikált“ sztepptánc és zene, valamint a Human Interactivity és a Theremin: Berlin-Moskau projektek producere volt.

A kilencvenes évek végén megismerkedett Lydia Kavinával, a teremin feltalálója unokahúgával. Kavina – akit ma a világ első számú tereminzenészének tartanak – tanítványaként Moszkvában megtanult játszani a tereminen, amelyet teljes értékű hangszerként használt a jazz, improvizációk és a modern zene különböző területein.

A jazz területén fellépett, többek között, trióként a norvég Arve Henriksennel (trombita) és Jan Bang elektronikus zenésszel. Szóló koncertjei mellett turnézott a Jazz Bigband Graz együttessel is.

Több modern zenekari műben játszotta a tereminszólamot, pl. John Neumeier A kis hableány című balettjében (zene: Lera Auerbach).

2009-ben fellépett a német RTL-televízió Das Supertalent show-ban, ahol nagy sikerrel mutatta be hangszerét a nagyközönségnek is.[1]

2012. április 10-én, rákban halt meg.[2]

Diszkográfia[szerkesztés]

  • Touch! Don't Touch! (Lydia Kavina és a Kammerensemble Neue Musik Berlin együttműködésével) / Kiadó: wergo (2006)
  • Theremin: Russia with Love / Kiadó: intuition (2006)
  • Moonstruck / Kiadó: intuition (2008)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Supertalent, 2009. november 21..
  2. [1]