Ugrás a tartalomhoz

Barázdás szarvascsőrű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barázdás szarvascsőrű
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Szarvascsőrűmadár-alakúak (Bucerotiformes)
Család: Szarvascsőrűmadár-félék (Bucerotidae)
Nem: Rhyticeros
Faj: R. undulatus
Tudományos név
Rhyticeros undulatus
(Shaw, 1811)
Szinonimák

Aceros undulatus

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Barázdás szarvascsőrű témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Barázdás szarvascsőrű témájú médiaállományokat és Barázdás szarvascsőrű témájú kategóriát.

A barázdás szarvascsőrű vagy más néven goge (Rhyticeros undulatus) a madarak osztályának szarvascsőrűmadár-alakúak (Bucerotiformes) rendjébe és a szarvascsőrűmadár-félék (Bucerotidae) családjába tartozó faj.[1][2]

Rendszerezése

[szerkesztés]

A fajt George Shaw angol zoológus írta le 1811-ben, a Buceros nembe Buceros undulatus néven.[3] Sorolták az Aceros nembe Aceros undulatus néven is.[4]

Alfajai

[szerkesztés]
  • Rhyticeros undulatus undulatus Sanft, 1960
  • Rhyticeros undulatus aequabilis (Shaw, 1811)[2]

Előfordulása

[szerkesztés]

Ázsia déli részén hatalmas területen elterjedt faj. Elterjedési területe India északkeleti részétől Ázsia teljes déli és délkeleti felén át egészen az Indonéziához tartozó Nagy-Szunda-szigetekig tart (Celebeszen már nem fordul elő).

Természetes élőhelyei szubtrópusi és trópusi síkvidéki és hegyi esőerdők. Állandó, nem vnuló faj.[5]

Megjelenése

[szerkesztés]

Testhossza 75–85 centiméter, a hím testtömege 1680–3650 gramm, a tojóé 1360–2685 gramm.[3] A kifejlett hím tollazata a testén és a szárnyán fekete, feje és nyaka krémszínű, torokzacskója sárga, szeme körül egy csupasz piros színű bőrfelület látható. Csőre tövétől indulóan feje tetején egy sötétbarna sáv látható. Csőre fakó szaruszínű, a tövénél sötétebb.

A tojó valamivel kisebb testű, mint a hím. Teste szintén fekete, de ellentétben a hímmel egész nyaka és melle szintén fekete. Torokzacskója élénk kék színű. Szeme körül egy csupasz vörös színű bőrfelület látható.

A hím
és a tojó

Életmódja

[szerkesztés]

Főként gyümölcsökkel, fügékkel és rovarokkal táplálkozik.[3]

Szaporodása

[szerkesztés]

Fészkelés céljából magas (18-30 méteres) esőerdei óriásfák odvait használja. A tojó faodúba zárkózik be a tojásrakás és költés idejére. Ezen időszak alatt a hím táplálja a tojót és a fiókákat.

Természetvédelmi helyzete

[szerkesztés]

Az elterjedési területe még rendkívül nagy, de az erdőirtások miatt gyorsan csökken, egyedszáma az élőhelyvesztés és a vadászatok miatt szintén csökken. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján sebezhető fajként szerepel.[5]

Összehangolt tenyésztéssel próbálják meg megmenteni a fajt. Európában az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége felügyelete alá tartozó Európai Veszélyeztetett Fajok Programja (EEP) keretében tenyésztik a faj egyedeit.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. A Jboyd.net rendszerbesorolása. (Hozzáférés: 2020. március 16.)
  2. a b A taxon adatlapja az ITIS adatbázisában. Integrated Taxonomic Information System. (Hozzáférés: 2020. március 16.)
  3. a b c Hand Books the Birds. (Hozzáférés: 2020. március 16.)
  4. Avibase. (Hozzáférés: 2020. március 16.)
  5. a b A faj adatlapja a BirdLife International oldalán. (Hozzáférés: 2020. március 16.)

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wreathed Hornbill című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]