Barátikör.com

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barátikör.com
Vállalkozás típusa
Oldal típusa
Elérhető nyelv(ek)lett
Alapítva2004. március 24.
Származási országLettország
AlapítóLauris Liberts
URLwww.draugiem.lv
Alexa-helyezés10 962 (2017. november 30.)

A baratikor.com EU-tagországokban, főleg Lettországban és Magyarországon közösen fejlesztett ismeretségi hálózat, amely 2008. január 20-án több, mint 2 200 000 taggal rendelkezett Európa számos országából.

Az iWiW-hez hasonló, ismertségi hálózatot építő és menedzselő oldalnak 27 nyelven van variánsa. Kizárólag meghívással lehet a rendszerbe bekerülni.

Történet[szerkesztés]

A baratikor.com rendszere 2004 áprilisában indult eredetileg lett nyelven. 2006. február közepe óta érhető el a többnyelvű változat.

Nyelvek és dialektusok[szerkesztés]

A baratikor.com jelenleg a következő nyelveken érhető el: magyar, angol, német, francia, portugál, spanyol, olasz, orosz, holland, lett, szlovén, szlovák, cseh, dán, finn, görög, észt, svéd, török, lengyel, litván, norvég, fehérorosz, izlandi

A fenti nyelveken kívül megtalálható még a lett egyik keleti tartományban beszélt dialektusa, a latgaliai is.

Szolgáltatásai[szerkesztés]

A baratikor.com rendszerében sok hasznos szolgáltatás található, ezek hasonlóak a Hi5 rendszeréhez.

Menü

Albumok[szerkesztés]

A baratikor.com rendszerében a feltöltött képeket albumokba lehet rendezni, címkékkel lehet ellátni, és minden képhez megjegyzést lehet fűzni. Az albumok nézettsége nyomon követhető. A legfrissebben feltöltött albumokat a főmenü-albumok linkjének használatával lehet megtekinteni.

A képekhez kulcsszavak is kapcsolhatók, amelyeket egy címkefelhőben jelenít meg a rendszer, a népszerűségüknek megfelelő betűmérettel.

Más felhasználók albumába is lehet képet feltölteni. A feltöltött képeket mindig a profil tulajdonosa távolíthatja el.

Statisztika[szerkesztés]

A baratikor.com rendszerében regisztrálják az átkattintásokat. Minden felhasználó látja, hogy ki mikor nyitotta meg a profilját.

Az egyes felhasználók a meghívó gomb használatával bővíthetik baráti körüket. A rendszerbe a meghívó használatával lehet bekerülni. A már regisztrált tagok e-mail címére küldött meghívó segítségével a barát azonnal a rendszerbe kerül, így az ismeretségi kapcsolat létrehozásához nem kell megkeresni a rendszerben a felhasználó adatlapját.

A baratikor.com rendszerében nincs a meghívók korlátozására kifejlesztett modul, ezért végtelen számú meghívó küldhető.

Levelezés[szerkesztés]

Küldés[szerkesztés]

Levél többféleképpen küldhető a rendszeren belüli felhasználóknak. A címzett profiljában az „üzenet küldése” linkre kattintva indítható az üzenetküldés. A levélküldés másik módja, ha a felhasználó elkezdi begépelni a címzett nevét, ekkor a rendszer automatikusan kiegészíti a címzett teljes nevét a felhasználó baráti körében tartozók neve alapján.

Kézbesítés[szerkesztés]

Ha egy üzenetet megnyitottak, akkor a feladó kimenő postaládájában kövér betűtípusról normál betűtípusra változik.

Lánclevelek, hoax[szerkesztés]

A baratikor.com rendszerében nincs lehetőség több címzett részére egyszerre levelet küldeni, ezért nincsenek lánclevelek a rendszerben. A lánclevelek kiküldőit azonnal kizárják a rendszerből.

Chat[szerkesztés]

A bejelentkezett felhasználók online valós idejű kommunikációt, azaz chatet kezdeményezhetnek egymással. A chatfelhasználók szobákat hoznak létre, ahol egymással chatelhetnek. A chat szolgáltatás jelenleg (2006. május 1.) béta-, azaz próbaverzióban fut.

Most online[szerkesztés]

A menü felső részén a földgömb mellett mutatja a jelenleg bejelentkezett felhasználók számát. A linkre kattintva listázható a bejelentkezett személyek neve. Minden felhasználó neve mellett egy kis narancssárga jelenik meg, ha be vannak jelentkezve.

A bejelentkezett felhasználókkal chatelni lehet.

Csoportok[szerkesztés]

A baratikor.com felhasználói csoportokat hozhatnak létre, ahol fórumokat nyithatnak, képeket oszthatnak meg. A csoportokhoz többszintű adminisztrációs jogok is kapcsolódnak, tehát minden csoportnak van egy gazdája, aki a csoport beállításait elvégzi.

A csoportok lehetnek részben vagy teljesen nyitottak; külön szabályozható, hogy a vendégeknek van-e hozzászólási vagy ellenőrzés nélküli belépési joga.

Fórum[szerkesztés]

Létezik egy szerkesztés nélküli fórum, ahol a felhasználók a nyelvi verziójuk szerinti hozzászólásokat látják.

Blogok[szerkesztés]

A felhasználóknak lehetősége van weblog írására. A blogok hozzáférhetőségét be lehet állítani. A blogokhoz kulcsszavak is kapcsolhatók, amelyek a népszerűségüknek megfelelő betűmérettel egy címke-felhőben jelennek meg.

Többnyelvű profilok[szerkesztés]

A rendszer nemzetköziségéből adódóan a profilok több nyelven is elérhetők.

Virtuális ajándékok[szerkesztés]

A felhasználók barátaiknak virtuális ajándékokat küldhetnek. A virtuális ajándékokhoz személyes üzenet is csatolható.

A magyar nyelven küldhető virtuális ajándékok listája a következő:

  • szív
  • édes csók
  • rózsaszál
  • virtuális torta
  • napraforgó
  • malac
  • korsó sör
  • szerelem madár
  • örök gyémánt

Toplista[szerkesztés]

A felhasználók nyomon követhetik közvetlen barátaik és másodszintű ismerőseik statisztikáit is.

SMS[szerkesztés]

A felhasználók korábban napi 10 SMS-t küldhettek ingyen a saját telefonszámukról, számtalan külföldi és a három magyar mobilszolgáltató készülékeire. Egy SMS-sel 100 karakternyi szöveget lehetett elküldeni, az üzenet többi részét reklámszöveg tette ki. 2007 decemberében a küldhető SMS-ek száma napi 1-re korlátozódott, amely halmozódhatott.

Később ez a lehetőség is megszűnt: jelenleg (2008 augusztusában) a mobilszolgáltatók SMS-árainál valamivel olcsóbban lehet SMS-eket vásárolni emelt díjas SMS-sel vagy bankkártyával, illetve a baratikor.com (fizetős) képeinek, logóinak stb. elküldésével 10-10 bónusz SMS-t kapnak ajándékba a felhasználók.

További információk[szerkesztés]