Baloldali Párt (Szlovénia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Levica
Baloldali Párt
Mottó: Blaginja za sve. ne le za peščičo! (Esély mindenkinek, nem csak a keveseknek.!)
Adatok
Elnök Luka Mesec

Alapítva 2017. június 24.
Elődpárt Egyesült Baloldal

Ideológia demokratikus szocializmus
ökoszocializmus
antikapitalizmus
enyhe euroszkepticizmus
Politikai elhelyezkedés baloldal
Parlamenti jelenlét Szlovén Parlament:
9 / 90
Európai párt Európai Baloldali Párt
Hivatalos színei vörös és zöld
[www.levica.si Weboldala]

A Baloldali Párt (szlovénul: Levica) egy szlovéniai öko szocialista, baloldali párt. A párt 2017. június 24-én alapult meg, ami a Szlovén Egyesült Baloldal nevű választási koalíció utódja.

Történetek[szerkesztés]

A párt története az Egyesült Baloldalig húzódik vissza, ami a Demokratikus Munkáspárt, a Demokratikus Szocializmus Kezdeményezése és a Szlovénia Fenntartható Fejlődése Párt közös szövetségéből jött létre. Egy újabb csoport is létrejött, amit civil szervezetek és mozgalmak illetve magánszemélyek támogattak. Az új párt a 2012-2013-as szlovéniai tüntetések hatására erősödött meg, alternatívát kínálva a hagyományos politikai elittel szemben. A pártszövetség a 2014-es szlovéniai választáson a szavazatok 5,97%-val bejutott a Szlovén Parlamentbe 6 mandátumot szerezve.

2017. június 24-én az egyesülés a három párt között megtörtént és létrejött, A Baloldal. Ezen a napon volt egyben az új párt első kongresszusa. A párt koordinátora Luka Mesec lett.

Ideológiája[szerkesztés]

Külpolitika[szerkesztés]

A párt elődje, 2014-ben az Egyesült Baloldal javaslatot tett Palesztina diplomáciai elismerésére.[1]

Szociálpolitika[szerkesztés]

A párt javaslatot tett hogy a hátrányos helyzetű családok gyerekeinek ingyenes iskolai menzát biztosítsanak.[2] Törvényt terjesztettek be a kender ipari termesztésére az élelmiszeripar számára.[3] Javaslatot tettek 2017-ben hogy az ön-foglalkoztatottak jogosultak legyenek a táppénzre, a törvényjavaslatot leszavazta az egészségügyi minisztérium. A minimálbér 20%-os emelésére tettek javaslatot.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]