Baligród

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baligród
Baligród címere
Baligród címere
Közigazgatás
Ország Lengyelország
VajdaságKárpátaljai vajdaság
JárásLeskói járás
Rangközség
Alapítás éve1615
Irányítószám38-606
Népesség
Teljes népesség1254 fő (2021. márc. 31.)[1]
Népsűrűség18,23 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság340 m
Terület68,8 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Térkép
é. sz. 49° 20′ 11″, k. h. 22° 17′ 12″Koordináták: é. sz. 49° 20′ 11″, k. h. 22° 17′ 12″
A Wikimédia Commons tartalmaz Baligród témájú médiaállományokat.

Solina (ukránul: Балигород, Balyhorod) Lengyelország délkeleti részén a Kárpátaljai vajdaságban, a Leskói járásban található település. Baligród Gmina Baligród székhelye. 1999. január 1-jétől tartozik a Leskói járáshoz, előtte a Bieszczady járáshoz tartozott.

Történelme[szerkesztés]

Baligród a Hoczewka-folyó völgyében fekszik, a Keleti-Beszkidek hegység közelében. Baligród a korábbi időkben város volt, ám az elmúlt 100 év során annyira lecsökkent lélekszáma, hogy visszaminősítették községgé.

A települést először 1615-ben említik írásos források. A település múltjával foglalkozó emberek úgy tartják, hogy a községet valamikor a 17. század elején alapíthatták a Bal-család által épített kastély közelében. 1634-ben a település neve még Balówgród volt és magdeburgi jogokat kapott, azaz kereskedelmi kiváltságjogokat szerzett vásárok, búcsúk rendezése és a borraktározás terén. Baligród egészen 1770-ig maradt a Bal-család tulajdonában. A városka ebben az időben egy forgalmas kereskedelmi útvonal mentén feküdt, ahol a Magyarországról hozott árukat szállították. Ez lehetőséget teremtett a település számára, hogy komolyabb fejlődésnek indulhasson. Később a település hanyatlásnak indult és városi előjogait 1915-ben elvették tőle.

Az első világháború idején 1914 és 1915 közt a település részben megsemmisült, majd a második világháború idején ismét megsemmisült egy része és lakóinak nagy része, beleértve nagyon sok helybéli zsidó embert is, életét vesztette. Azokat a zsidó embereket, akiknek nem sikerült megszervezni a kimenekítését a településről, azokat kivégezték. 1944. augusztus 6-án az Ukrán Felkelő Hadsereg egy egysége megtámadta a települést és ekkor 42 lengyel vesztette életét és néhány épület porig égett.

A lengyel hadsereg csapatai itt állomásoztak a településen és Diabligród néven, azaz az Ördög városa néven illették a községet, mivel a korábbi években itt állomásozó német csapatok a település főterét a zsidó temetőből származó sírkövekkel kövezték ki. 1947. március 28-án a lengyel Karol Świerczewski tábornok Jabłonki közelében vesztette életét a Cisna felé vezető úton.

A háború után a település főterén több üzlet nyílt és egy T-34es tankot állítottak fel a főtéren, amely a Keleti-Beszkidek hegységben harcolt az Ukrán Felkelő Hadsereg ellen. Korábban egy T-70es tank volt felállítva a főtéren, de ezt elszállították a Poznańban található páncélos múzeumba. Michael Schudrich lengyel főrabbi ősei Baligródban éltek.

Látnivalók[szerkesztés]

  • Katolikus templom (1877-79 közt épült)
  • Görögkatolikus templom 1829-ből
  • Katonai temető (1946-47-ben hozták létre és 1984-ben felújították)[2]
  • Bal-kastély, melynek mára csak az alapjainak romjai láthatók
  • A zsidó temető romjai

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Baligród című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]