Balad

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Balad (بلد)
Közigazgatás
Ország Irak
Népesség
Teljes népesség62 817 fő (2019)
Tszf. magasság52 m
Terület11,285 km²
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 34° 00′ 53″, k. h. 44° 08′ 44″Koordináták: é. sz. 34° 00′ 53″, k. h. 44° 08′ 44″
A Wikimédia Commons tartalmaz Balad témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Balad (arabul: بلد) város Bagdadtól (80 km) északra, a Salah ad Din kormányzóságban, Irakban. Síta város. Lakossága a 2008. évi becslés alapján 52.214 fő volt.

Fekvése[szerkesztés]

Bagdadtól 88 km-re, Szamarrától délre, a Tigris folyó partján fekvő település.

Története[szerkesztés]

Balad a Tigris folyó keleti partja közelében fekvő városka, a Bagdad-Moszul úttól keletre fekszik. Ez az út a középkorban a folyó másik, keleti oldalán futott, de a folyó többször is megváltoztatta folyását.

Balad vasútállomása közelében kiterjedt rommező található. Itt állt egykor Harba városa, a Tigris folyó mellett.

Harba városa valószínűleg már a babiloni korban is létezett, és a Szasszanida korban is lakott hely volt, meyet arab geográfusok is többször említettek. Híres volt szőtteseiről és kerámiáiról.

Harba virágkorát a 13. században élte. A Tigris folyó azonban 1226-1242 között, Musztanszir kalifa uralkodása idején megváltoztatta medrét, ezért a kalifa itt máig meglévő nagyszabású öntözőcsatorna-rendszert (Dudzsail-csatorna) készíttetett, hogy ne maradjon a környék víz nélkül.

Harba hídja Balad vasútállomása közelében, az úttól úgy 600 méterre, balra áll. A hidat még 1232-ben Musztanszir kalifa építtette a Dudzsail csatorna fölé. A híd 54 méter hosszú és 11, 8 méter széles, és viszonylag jó állapotban maradt meg. Égetett téglából készült és négy boltozott íve van. Építtetője neve és az építés ideje az oldalain futó feliratból ismert. A felirat és a hátterét alkotó geometrikus díszítmény faragott, mozaikszerűen kirakott tégladarabokból áll.

Nevezetességek[szerkesztés]

  • Abu Dzsafar Mohamed (a 10. imám fia) mauzóleuma.
  • Harba hídja

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]