BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
BGF 1.jpg

A BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (teljes nevén: Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar) a Budapesti Gazdasági Főiskola 4 karának egyike. Budapesten, az V. kerületi Alkotmány utca 9-11. alatt működik, ezen a néven 2000. óta. Rövidítése: BGF-KVIK (vagy hagyományosan KVIF).

Története[szerkesztés]

A BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar eredete a Pesti Kereskedelmi Akadémia 1857-es megalakításáig vezethető vissza, s így története egybefonódott 1945-ig a BGF Pénzügyi és Számviteli Karéval, ugyanabban az intézményben (Felsőfokú Kereskedelmi Szakiskola) képezték ugyanis a két világháború között a kereskedelem és a bankvilág szakembereit. Magyarország piacvezető, legnagyobb, mintegy 20 ezer hallgatót képező főiskoláját, a Budapesti Gazdasági Főiskola-t (BGF) a magyar felsőoktatási integráció hozta létre, s 2000. január 1-jétől a három jogelőd intézmény – a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola, a Külkereskedelmi Főiskola, valamint a Pénzügyi és Számviteli Főiskola – összevonásával alakult meg. 2007-re a főiskola épületei komoly felújításokon mentek át. 2009 őszétől egyetemi képzéseket (MA/MSc) is kínál az iskola, így az intézmény már gyakorlatilag nem főiskola, hanem egyetem.

Érdekességek[szerkesztés]

Az épület előtt két szobor található. Hermész szobra, a kb. 200 cm-es négyszögletű kő talpazaton, kb. 350 cm-es kőoszlop. Az oszlopon mintás bronz gyűrű VOLT. (Ez a régi felvételen még látszik) Az oszlop ion fejezetén gömbön egy lábon kb. 200 cm-es Hermes alak áll, bal kezében erszényt tart. Lábain kis szárnyak vannak. (Kereskedők védőszentje)

A békét jelképező műalkotás, a kb. 200 cm-es négyszögletes kő talpazaton kb. 350 cm-es kő oszlop. Az oszlopon mintás bronz gyűrű VOLT. Az oszlop ion fejezetén gömbön kb. 200 cm-es szárnyas nőalak fáklyával[halott link], bronz szobor áll.

Szakok[szerkesztés]

Felsőfokú szakképzések[szerkesztés]

  • Európai uniós üzleti szakügyintéző
  • Idegenforgalmi szakmenedzser
  • Kereskedelmi szakmenedzser
  • Kis- és középvállalkozási menedzser
  • Reklámszervező szakmenedzser
  • Üzleti szakmenedzser
  • Vendéglátó szakmenedzser
  • Web-programozó

Külső hivatkozások[szerkesztés]