Bíboros kamarás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kevin Joseph Farrell bíboros, a római katolikus egyház camerlengója

A bíboros kamarás, hivatalosan camerlengo, az Apostoli Kamara élén álló tisztségviselő; feladata a Szentszék vagyonának kezelése, elsősorban abban az időszakban, amikor a pápai hivatal betöltetlen. 1975 óta a Romano Pontifici eligendo című konstitúció szabályozza a camerlengo teendőit.

A camerlengo feladata, hogy megállapítsa a pápa halálának beálltát, lehúzza a halászgyűrűt az elhunytról, és összetörje a bíborosi testület előtt. A camerlengo a pápa helyetteseként a hagyomány szerint használhatja az egyházfő dolgozószobáját és lakosztályát. A bíboros kamarás feladata, hogy előkészítse az új pápát megválasztó bíborosi testület, a konklávé összehívását, és ügyeljen a pápaválasztás zavartalan lefolyására.

2007. április 4-től 2014. december 20-ig Tarcisio Bertone volt a bíboros kamarás, akkor Jean-Louis Tauran bíborost, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnökét nevezte ki Ferenc pápa.[1]

Jean-Louis Tauran bíboros kamarás 2018. július 5-én elhunyt.[2]

2019. február 14-én Ferenc pápa Kevin Joseph Farrell bíborost, a Világiak, Család és Élet Kongregációjának prefektusát nevezte ki bíboros kamarásnak.[3]

Bíboros kamarások 1901 és 2022 között[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tauran bíboros az egyház új kamerlengója Archiválva 2014. december 20-i dátummal a Wayback Machine-ben - Magyar Kurír 2014. december 20.
  2. Elhunyt Tauran bíboros”, Magyar Kurír (Hozzáférés ideje: 2018. november 28.) (hu-HU nyelvű) 
  3. Kinevezték az új camerlengo bíborost (magyar nyelven). Magyar Kurír. (Hozzáférés: 2019. február 16.)

Források[szerkesztés]