Bíber József Tibor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Bíber József Tibor
Született 1961. február 26. (57 éves)
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása pedagógus, politikus

Bíber József Tibor (Budapest, 1961. február 26.) magyar–történelem szakos középiskolai tanár, politikus, 2006-2008 között a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke volt.[1]

Élete[szerkesztés]

Budapesten született 1961-ben, jelenleg Szolnokon él. Szülei nyugdíjas pedagógusok, egy 15 éves leánya van. Magyar–történelem szakos tanár; diplomáit az egri főiskolán, majd történelemből a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerezte.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

Politikai pályafutását a MIÉP-ben kezdte, ahol féléves tagság után (2001-ben) előbb a párt Szolnok városi, majd rövidesen Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke lett. A párt országgyűlési, majd önkormányzati képviselőjelöltjeként, és szolnoki polgármesterjelöltjeként indult a 2002-es választásokon.

Elégedetlen lett a MIÉP vezetőségével, és az elnök leváltására szerveződött csoportosulás egyik vezető személyisége lett. Szerinte hamis vádak alapján, megrágalmazva (MSZP-ügynöknek bélyegezve) 2003 februárjában kizárták a pártból.

2003 júliusában csatlakozott a Jobbik Magyarországért Mozgalomhoz, amelynek Szolnok városi, majd Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke lett. 2004 és 2006 között – mint a párt országos választmányi alelnöke – szervezési feladatokat látott el.

Nevéhez fűződik a „cigánybűnözés” szó médiabeli elterjesztése, a romák „pozitív diszkriminációjának” megszüntetésére irányuló folyamatos politikai véleménynyilvánítás, a szolnoki Izrael-ellenes tüntetés (2004), a kínai árudömping-ellenes tüntetések (2004–2005), valamint a drogliberalizáció-ellenes demonstráció a Belügyminisztérium előtt 2005-ben.

A 2006-os országgyűlési választásokon Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. számú választókerületében jelöltette magát, míg az őszi önkormányzati választásra Szolnok baloldali városvezetésének leváltása érdekében választási együttműködést kötött a Fidesz helyi elnökével.

Emiatt bizottsági tagként képviseli a Jobbik Szolnoki Szervezetét a városgazdálkodási bizottság négyévi munkájában.

2006. november 25-én a Jobbik Tisztújító Kongresszusa a párt országos alelnökének választotta, szakterületei a bevándorlás, a kisebbségekkel kapcsolatos politika, a drogkérdés és a környezetvédelem problematikájával; e tisztséget 2008 júniusáig viselte.[1]

Források[szerkesztés]