Bély Mihály

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Bély Mihály
Bély Mihály az 1880-as években
Bély Mihály az 1880-as években
Született 1863. június 2.
Pest
Elhunyt 1920. december 25. (57 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása testnevelő tanár
testnevelési szakfelügyelő
Országos Testnevelési Tanács előadó tanácsosa
vívómester
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bély Mihály témájú médiaállományokat.
Szerzett érmek
Magyarország színeiben
Atlétika
Magyar bajnokság
arany
1918
magasugrás
A Budapesti Torna Egylet vívócsapata 1893/94-ben. Középen Bély Mihály edző.

Bély Mihály (Pest, 1863. június 2.Budapest, 1920. december 25.) polgári iskolai igazgató (testnevelő tanár), testnevelési szakfelügyelő, az Országos Testnevelési Tanács előadó tanácsosa, vívómester.[1]

Életpályája[szerkesztés]

Sportpályafutása[szerkesztés]

Mint aktív versenyzőként és sportoktatókén rendkívül sokoldalú volt, művelte az atlétikát (magasugrás, rúdugrás), ökölvívást, tornászott, vívott és a labdarúgást is élvezettel játszotta. Vívómesteri oklevelét Keresztessy József állította ki, aki rajta kívül csak Sándor fiának (1843–1897)[2] és Vay Lajosnak (1854-1908) „oklevelére írta alá a nevét, ezért őket lehet Keresztessy-utódoknak elismerni.[3] Legkiemelkedőbb vívó versenyeredménye 1896-ban Santelli ellen a millenniumi mesterversenyen elért győzelme. 1892. októberében a Budapesti (Budai) Torna Egylet (BBTE) tornászai, Bély Mihály, Demény Károly, Follért Károly és Dr. Téry Ödön Norvégiából ajándékba kapott Telemark típusú síken kezdték meg a síelést a Sváb-hegy oldalán. Síismereteiket egy német ifjúsági folyóiratban megjelent cikkből merítették. A sportos megmozdulás nagy sikert aratott a nézők között, majd egyre több követőjük lett. Az 1918-as magyar atlétikai bajnokságon magasugrásban, a BBTE színeiben 170 centiméterrel aranyérmes lett.

Sportvezetői pályafutása[szerkesztés]

Sportvezetőként nagy érdeme van a sísport meghonosításában. Az iskolai testnevelés fellendítése érdekében 1908-ban megszervezte és elindította a fiú- és leányiskolák számára a tornaünnepélyeket. A Bárczy István-féle iskolaépítési programban javaslatára korszerű tornatermek létesültek. 1913-ban elkészítette az első fővárosi helyi testnevelési tanterveket, amely a svéd módszert helyezte előtérbe. A vívás, a tenisz, a torna, a műkorcsolyázás és a labdarúgás versenyszabályainak kidolgozásában tevékenyen vett részt. A vallás- és közoktatásügyi miniszter utasítására tantervi javaslatait a különböző iskolatípusok is magukévá tették (középiskolák 1916-ban, felső kereskedelmi iskolák 1917-ben, polgári iskolák 1917-ben, elemi iskolák 1918-ban).

Írásai[szerkesztés]

Az első – nem lektorált - magyar nyelvű labdarúgó szabálykönyv. A történelmi források rögzítették, hogy a játékszabályok angol nyelven érkeztek Magyarországra, a játék szabályait elsőnek 1897-ben magyar nyelven, Bély Mihály a BBTE jeles művezetője és Szaffka Manó az Angol rugósdi /Futball/ címen írta meg. A szerzők - nem ismerve a játék igazi felépítését - eredeti magyarsággal fordították az angol kifejezéseket. Így a kirúgást elrúgásnak, a labdának leesés nélkül megrúgását lebegőrúgásnak, a gólrúgást berepítésnek, az ollóbafogást közrefogásnak, stb. nevezik. Ez volt az első magyar nyelvű szabálykönyv - mindenki által tanulmányozhatott -, amely helyes irányba indította el a bíráskodást is. Biztosította, hogy a szájhagyomány útján terjedő szabályokat konkrétan megismerhessék az alkalmazók.

Kiadványai[szerkesztés]

 • Az angol rugósdi – Budapest, 1897
 • A svéd nevelőtornázás – Budapest. 1909
 • A szánkázás budapesti szabályai – Budapest, 1910
 • Mozgástan – Budapest, 1913
 • A tornaképzés reformja – Budapest, 1913
 • A középiskolai testnevelés új tanterve – Budapest, 1915
 • A torna elmélete – Budapest, 1916
 • Hogyan tanuljunk sízni – Budapest

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A BBTE vívócsapata 1893-ban (Bély Mihály és tanítványai)
 2. PIM
 3. Klell Kálmán: Régi mesterek... Érdemes mesterek... Vívó-Híradó (A Magyar Vívószövetség lapja), 1972. október-december, XXI. évfolyam, 10. szám, 15.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]