Aztékkaktusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Aztékkaktusz
Aztekium ritteri
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők ((Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Kaktuszfélék (Cactaceae)
Alcsalád: Cactoideae
Nemzetség-
csoport
:
Cacteae
Nemzetség: Aztekium
Boed., 1928
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Aztékkaktusz témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Aztékkaktusz témájú kategóriát.

Az aztékkaktusz (Aztekium), más néven varacskoskaktusz vagy gombolyagkaktusz kaktuszfélék családjába tartozó nemzetség. Két faj, az Aztekium ritteri és az Aztekium hintonii tartozik ide. Ráncos, gyűrődött felületű törpekaktusz. A közelmúltig Mexikó egyik jelképe volt.

Az Aztekium nemzetségnév arra utal, hogy a kaktusz megjelenése az aztékok rúnáira, azaz rovásírására és díszítő motívumaira emlékeztet. A névadásban az is szerepet játszott, hogy a maja-tolték indián népcsoportok helyét átvevő aztékok birodalmi központja a mai Mexikóban volt, és ezt a kaktuszt is itt fedezték fel.

Felfedezése[szerkesztés]

Az Aztekium nemzetséget Friedrich Bödeker (1867–1937) német iparos, festőművész, a Mammillaria- és az Echinocereus-fajok kutatója, új fajok leírója, az Aztekium ritteri felfedezését és leírását követő évben írta le.[1] Boedecker az újonnan felfedezett fajt először Echinocereus ritteri néven írta le, de hamarosan felismerte, hogy ez a kis termetű, különleges kinézetű új taxon merőben különbözik az addig ismert bármelyik kaktusztól. Kiemelte az Echinocereus gyűjtőnemzetségből és az önálló monotipikus Aztekium nemzetséget hozta létre. Azóta egy újabb faj – az 1991-ben felfedezett Aztekium hintonii Glass & W.A.Fitz Maur. – gazdagítja a nemzetséget. Az Aztekium hintonii megtalálását megelőzően Curt Backeberg (1894–1964) német kaktuszspecialista – az 1966-ban kiadott Kakteenlexicon című mű szerzője – a kaktuszkutatásban szerzett tapasztalatai alapján feltételezte, hogy egy másik, nagy virágú forma is létezhet. A nemzetségre jellemző, hogy a fajok egyedülállók vagy csoportosak, a test nyomott gömb illetve rövid hengeres alakú, gyengén csavarodott bordájú, szürkészöld színű. A borda keresztirányban redőzött vagy rovátkolt az areolák között.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Aztekium Boed 1929/MDKG 1: 52.