Az isteni a-tom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az isteni a-tom (Mi a kérdés, ha a válasz a világegyetem?)
Szerző Leon Lederman és Dick Teresi
Eredeti cím The God Particle: If The Universe Is The Answer, What Is The Question?
Ország  USA
Nyelv angol
Műfaj ismeretterjesztő
Kiadás
Kiadó Dell Publishing
Kiadás dátuma 1993
Magyar kiadó Typotex Elektronikus Kiadó Kft.
Magyar kiadás dátuma 1995, 1997, 2001, 2007, 2010
Fordító Vassy Zoltán, Hraskó Péter (lektor)
Média típusa könyv
Oldalak száma 459 - 363
ISBN963-7546-54-5
SablonWikidataSegítség

Az isteni a-tom (alcíme: Mi a kérdés, ha a válasz a világegyetem?) a Nobel-díjas Leon Lederman és Dick Teresi könyve, amely Magyarországon már hét kiadást élt meg.

A fizika fejlődésének olvasmányos, tartalmas, regényszerű leírása, különös tekintettel a részecskefizikára. Sokat tudhatunk meg a részecskegyorsítókról, a kísérletek lefolyásáról és a kísérleti eredményekről. A központi téma a legalapvetőbb részecskék keresése és a tömeget adó Isten-részecskéé, a Higgs-bozoné. (Az a-tom eredeti jelentése ugyanis oszthatatlan, Démokritosz használta így.)

A szerzők nem támaszkodnak különösebb természettudományos ismeretre, nem használnak képleteket, mégis érdekes és hasznos olvasmány lehet szakembereknek és érdeklődőknek is.

A Higgs-bozon e könyv nyomán kapta az „isteni részecske” elnevezést.

Magyarul[szerkesztés]

  • Leon Lederman–Dick Teresi: Az isteni a-tom: Mi a kérdés, ha a válasz a világegyetem?; ford. Vassy Zoltán; Typotex Kiadó, Bp. 1995 ISBN 963-7546-54-5)
  • Leon Lederman–Dick Teresi: Az isteni a-tom: Mi a kérdés, ha a válasz a világegyetem?; ford. Vassy Zoltán, utószó Horváth Dezső; 7. jav. kiad.; Typotex, Bp., 2007

Források[szerkesztés]