Az isteni a-tom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az isteni a-tom (Mi a kérdés, ha a válasz a világegyetem?)
SzerzőLeon Lederman és Dick Teresi
Eredeti címThe God Particle: If The Universe Is The Answer, What Is The Question?
Ország USA
Nyelvangol
Műfajismeretterjesztő
Kiadás
KiadóDell Publishing
Kiadás dátuma1993
Magyar kiadóTypotex Elektronikus Kiadó Kft.
Magyar kiadás dátuma1995, 1997, 2001, 2007, 2010
FordítóVassy Zoltán, Hraskó Péter (lektor)
Média típusakönyv
Oldalak száma459 - 363
ISBN963-7546-54-5
SablonWikidataSegítség

Az isteni a-tom (alcíme: Mi a kérdés, ha a válasz a világegyetem?) a Nobel-díjas Leon Lederman és Dick Teresi könyve, amely Magyarországon már hét kiadást élt meg.

A fizika fejlődésének olvasmányos, tartalmas, regényszerű leírása, különös tekintettel a részecskefizikára. Sokat tudhatunk meg a részecskegyorsítókról, a kísérletek lefolyásáról és a kísérleti eredményekről. A központi téma a legalapvetőbb részecskék keresése és a tömeget adó Isten-részecskéé, a Higgs-bozoné. (Az a-tom eredeti jelentése ugyanis oszthatatlan, Démokritosz használta így.)

A szerzők nem támaszkodnak különösebb természettudományos ismeretre, nem használnak képleteket, mégis érdekes és hasznos olvasmány lehet szakembereknek és érdeklődőknek is.

A Higgs-bozon e könyv nyomán kapta az „isteni részecske” elnevezést.

Magyarul[szerkesztés]

  • Leon Lederman–Dick Teresi: Az isteni a-tom: Mi a kérdés, ha a válasz a világegyetem?; ford. Vassy Zoltán; Typotex Kiadó, Bp. 1995 ISBN 963-7546-54-5)
  • Leon Lederman–Dick Teresi: Az isteni a-tom: Mi a kérdés, ha a válasz a világegyetem?; ford. Vassy Zoltán, utószó Horváth Dezső; 7. jav. kiad.; Typotex, Bp., 2007

Források[szerkesztés]