Az igazság órája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Az igazság órája (film, 2002) szócikkből átirányítva)
Az igazság órája
(City by the Sea)
2002-es amerikai film
RendezőMichael Caton-Jones
ProducerDon Carmody
Andrew Stevens
Roger Paradiso
Dan Klores
Műfaj
ForgatókönyvíróKen Hixon
FőszerepbenRobert De Niro
James Franco
Eliza Dushku
William Forsythe
Frances McDormand
ZeneJohn Murphy
OperatőrKarl Walter Lindenlaub
VágóJim Clark
Gyártás
GyártóWarner Bros.
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő103 perc
Költségvetés40 millió dollár
Forgalmazás
ForgalmazóWarner Bros. Pictures,
Best Hollywood (Magyarország)
Bemutató2002. szeptember 6.
Korhatár16 III. kategória (F/0767/J)
Bevétel29 413 966 dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az igazság órája (eredeti cím: City by the Sea) 2002-ben bemutatott bűnügyi/családi dráma. A főszerepben Robert De Niro, James Franco, Eliza Dushku, Frances McDormand és William Forsythe látható.

A történet részben bűnügyi jellegű, részben családi dráma, ami igaz történeten alapul. A film rendezője Michael Caton-Jones.

Magyarországi bemutató: 2003. augusztus 28.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Vincent LaMarca (Robert De Niro) veterán rendőr. Apját kivégezték egy gyermek meggyilkolása miatt, amikor ő 8 éves volt. Bár apja nem szándékosan követte el a gyilkosságot, csak gondatlanságból, a bélyeg rajta maradt Vincenten, ezért ő igyekezett olyan jónak lenni, amennyire csak tudott, ezért rendőr lett. Ugyanakkor fia, Joey LaMarca (James Franco) drogfüggő, aki dulakodás közben megöl egy drogdílert. Vincent és felesége elváltak, amikor Joey még gyerek volt. Felesége ellenséges hozzáállása miatt egyre ritkábban látogatta a gyerekét, végül ezek a látogatások teljesen elmaradtak. Azóta Vincent igyekszik nem gondolni a múltjára. Van egy barátnője, Michelle (Frances McDormand), aki egy emelettel lejjebb lakik, 43 éves, és egyszerű kapcsolatot akar. Ez Vincentnek is megfelel. Amikor a nyomozás beindul, nemsokára egy drogost keresnek, és beazonosítják a konkrét személyt, aki Vincent fia, Joey LaMarca. Őt a drogdíler főnöke, Spyder (William Forsythe) is keresi, aki meg akarja ölni.

Spyder Joey barátnőjét, Ginát is megkeresi (Eliza Dushku), akinek Joeytól van egy kisfia, Angelo. Mivel Spyder megfenyegeti őket, Gina elviszi Angelót Vincenthez, és a beleegyezése nélkül nála hagyja.

Joey nagyobb bajba kerül, amikor Spyder megtalálja a búvóhelyét, a valamikor elegáns Casinó-t, ahol a rendőrök is keresik Joeyt, és itt Spyder tévedésből lelövi Joey fegyverével Vincent társát, Reg-et (George Dzundza).

Vincent találkozóra hívja a fiát, amikor az jelentkezik nála telefonon, de nem sikerül haladást elérnie, és a rendőrségre sem tudja bevinni. Vincent ekkor Spydert szeretné megtalálni, aki ráharap a csalira, és figyelmeztetésként többször rálő Vincent motelszobájának ablakára a rövidcsövű puskájával. Vincent követi a kocsiját, erősítést kér a rendőrségtől, és behatol az épületbe, ahova Spyder ment. Itt Spyder lefegyverzi, de nem sokkal később Joey lelövi Spydert, mert ő már korábban ide jött, hogy leszámoljon vele. Vincent kéri a fiát, ahogy ne akarjon meghalni, hiszen Angelónak szüksége van rá. Joey hallgat rá, közben azonban egy mesterlövész rájuk lő, azonban Vincentnek sikerül megmentenie a fia életét, mert a golyó útjába veti magát.

Az epilógusban Vincent a tengerparton Angelóval játszik, és az apjáról beszél neki, aki „valamikor vissza fog jönni”. (feltehetően Joeyt elítélték gyilkosságért, és börtönbe került).

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

  • Long Beach (New York állam) nem annyira lepusztult állapotú, ahogy a filmben ábrázolják. A Long Beach-i jelenetek helyszíne valójában Asbury Park volt, New Jerseyben, aminek kinézetét szándékosan lerontották a felvételek kedvéért.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]