Az ember, aki megölte Hitlert és aztán a Nagylábút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az ember, aki megölte Hitlert és aztán a Nagylábút
(The Man Who Killed Hitler and Then the Bigfoot)
2018-as amerikai film
RendezőRobert D. Krzykowski
Műfaj
ZeneJoe Kraemer
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő98 perc
Forgalmazás
Bemutató2018. július 20.
Bevétel3 822 000 $
További információk
SablonWikidataSegítség

Az ember, aki megölte Hitlert és aztán a Nagylábút (The Man Who Killed Hitler and Then the Bigfoot) 2018-ban bemutatott amerikai kalandfilm és filmdráma amelynek rendezője, írója és társproducere a debütáló Robert D. Krzykowski, a főbb szerepekben pedig Sam Elliott, Aidan Turner, Larry Miller, Ron Livingston és Caitlin FitzGerald láthatók.[1]

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Az 1987-ben játszódó történet Calvin Barrról (Sam Elliott) szól, egy idős férfiról, aki kutyájával együtt éli utolsó napjait csendes szülővárosában. Barr visszaemlékszik a múltjára, a flashbackekből kiderül, hogy a második világháború alatt egy különleges műveleti katonaként az Adolf Hitler meggyilkolására irányuló küldetésben szolgált, amit sikeresen véghez is vitt, azonban az akciót titkosították, és soha nem hozták nyilvánosságra. Barr az évek során megkeseredett, mivel úgy érezte, hogy küldetése végül értelmetlen volt, mivel a nácikat nem fejezték le a Führer meggyilkolásával, mivel egyszerűen találtak egy meggyőző testdublőrt és színészt Hitler helyettesítésére, és folytatták a háborút. Miközben Barr a mindennapi rutinját végzi, amihez hozzátartozik a bátyja, Ed (Larry Miller) meglátogatása a fodrászüzletében, megküzd egy bandával, akik megpróbálják ellopni az autóját, és egy pár titokzatos férfi követni kezdi egy kormányzati autóban. A férfiak végül amerikai és kanadai kormányügynökökként azonosítják magukat. Elmagyarázzák, hogy a Földön minden élet veszélyben forog, mivel egy különös vírus embereket és állatokat öl a kanadai vadonban, és a vírus eredeti forrása maga a mitikus Nagylábú. Mivel tudják, hogy Barr jól képzett nyomkereső és túlélő, és egyike az azon kevés embernek a Földön, akik immunisak a vírusra, az ügynökök megpróbálják beszervezni, hogy menjen a vadonba és ölje meg a Nagylábút, abban a reményben, hogy ezzel véget vetnek a járványnak.

Barr megkezdi vadászatát a Nagylábúra, és puskájával sikeresen megsebesíti. Hosszas nyomkövetés után megtalálja a sziklafal tetején haldokló Nagylábút. Sajnálatot érez iránta, ezért úgy dönt, hogy inkább elégeti a testet, minthogy átadja a kormánynak, de hirtelen kiderül, hogy a lény még mindig életben van, majd megtámadja Barrt, és leharapja a fülét. Addig harcolnak, amíg Barr le nem szúrja, és végül agyon nem lövi. A katona ezután hátradől, és látszólag belehal a sebesüléseibe.

A kép Barr temetésére vált át, ahol a testvére gyönyörű gyászbeszédet mond. Az idő telik, és Ed elmegy horgászni Barr kutyájával, mivel korábban megígérte, hogy vigyázni fog rá. A titokban életben maradt testvér azonban újra megjelenik, és ketten együtt horgásznak tovább, megbeszélve a történteket. Miután nagy sikert ért el a potenciális járvány megállításában, Barr végre úgy érzi, teljessé vált az élete. Később aztán kiássa a saját koporsóját, hogy visszaszerezzen belőle egy régi dobozt, és hazasétál, ám a a doboz tartalmára soha nem derül fény.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész
Calvin Barr Sam Elliott
A fiatal Calvin Barr Aidan Turner
Maxine Caitlin FitzGerald
Mr. Gardner Sean Bridgers
Flag Pin Ron Livingston
"The Clerk" Ellar Coltrane
Ed Larry Miller
Maple Leaf Rizwan Manji
Nagylábú Mark Steger
Rufus Aubrey Hale

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes kritika-gyűjtő oldalon a film 75%-os népszerűségnek örvend, 95 kritika alapján, 6,5/10-es átlagértékeléssel. A weboldal kritikai konszenzusa a következő: „Az ember, aki megölte Hitlert és aztán a Nagylábút beváltja a címében szereplő vad ígéretét, ami nem kis részben Sam Elliott világfájdalommal teli játékának köszönhető a címszerepben.”[2] A Metacritic-en a film súlyozott átlagpontszáma 51/100, amely 13 kritikán alapjul. [3]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

A 45. Szaturnusz-gálán a film bejutott a legjobb független film kategória döntősei közé, ám végül alulmaradt a Mandy – A bosszú kultuszával szemben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. február 11. 17:00, Kollár Bálint Publikálva 2019: KRITIKA: The Man Who Killed Hitler and Then The Bigfoot (magyar nyelven). IGN Hungary, 2019. február 11. (Hozzáférés: 2024. január 22.)
  2. The Man Who Killed Hitler and Then the Bigfoot | Rotten Tomatoes (angol nyelven). www.rottentomatoes.com, 2019. február 8. (Hozzáférés: 2024. január 22.)
  3. The Man Who Killed Hitler and Then The Bigfoot (angol nyelven). www.metacritic.com. (Hozzáférés: 2024. január 22.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Man Who Killed Hitler and Then the Bigfoot című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.