Az Athenaeum detektív és kalandor regényei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Athenaeum detektív és kalandor regényei
(könyvsorozat)

Szerzőtöbb szerző
Első kiadásának időpontja19331937
Nyelvmagyar
Témakörszépirodalom
Részei49 kötet
Kiadás
Magyar kiadásAthenaeum

Az Athenaeum detektív és kalandor regényei illetve 1935. februárjától, a 19. kötettől[1] Az Athenaeum detektívregényei sorozatcímmel a budapesti Athenaeum kiadó könyvsorozata volt, amelyben 1933 és 1937 között 49, leginkább bűnügyi regény jelent meg.

A névváltozás után az ár 96 fillérről 1 pengőre változott és a borítón is megjelent az 1 pengős érme, ami miatt jogi eljárásba keveredett az 1 pengős regények sorozat kiadójával, a Palladis kiadóvállalattal, akik egyébként elveszítették a pert. (Ebben az időszakban több per is zajlott a nevesebb ponyvasorozatok kiadói között.)

Jellemzői[szerkesztés]

A sorozat kötetei 18 cm x 13.5 méretben,[2] 220 oldal körüli terjedelemben jelentek meg. A borítón általában hollywoodi filmek reklámanyagaiból kiválasztott fotó Pl. A sárga detektív című Charlie Chan regényhez egy onnan vett filmfotó jelent meg.

A borító hátlapján a következő számok reklámját helyezték el.

Szerzők, fordítók[szerkesztés]

A sorozatban jelent meg először magyarul néhány olyan, mára klasszikussá vált krimi, mint például 1935-ben Dashiell Hammett A máltai sólyom (The Maltese Falcon) vagy Earl Derr Biggers Charlie Chan regénye, A sárga detektív címmel, illetve Elery Queen regényei.

A sorozatban csupán egy magyar szerző szerepel, Aczél Lajos Louis Lucien Roger álnéven. A kötetekben fordítóként Aczél László néven lett feltüntetve.

A valódi fordítók között viszont olyan nevekkel találkozhatunk mint Pálóczi Horváth György, Németh Andor, Mihályfi Ernő, Móricz Virág.

A sorozatban megjelent művek[szerkesztés]

Online: A linkre kattintva az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Elektronikus Könyvtárában (MEK) elolvasható, letölthető (meghallgatható) példányok:

  • EK - E-könyvek a sorozat eredeti számából digitalizált szövege különféle formátumokban (általában az eredeti oldalainak fotózott példánya is).

A lista átrendezhető a fejlécben látható nyilak segítségével, például cím vagy írók neve szerint.

Források[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Dashiell Hammett: A máltai sólyom.
  2. A 20 cm-es méret feltehetően az utólag készült kötés következménye.
  3. MOKKA szerint tévesen: "Gyilkosság"
  4. MOKKA szerint a kiadás éve 1937, moly.hu adatbázisa szerint: 1929, Gulyás: 1934
  5. A Magyar írók élete és munkássága csupán ezt a három fordítását közli róla.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]