Az éj szelíd trónján

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az éj szelíd trónján
SzerzőF. Scott Fitzgerald
Nyelvangol
Műfajönéletrajzi regény
ElőzőA nagy Gatsby
KövetkezőThe Love of the Last Tycoon
Kiadás
KiadóCharles Scribner’s Sons
Kiadás dátuma1934
IllusztrátorEdward Shenton
A Wikimédia Commons tartalmaz Az éj szelíd trónján témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az éj szelíd trónján (Tender Is the Night) angol nyelvű regény, melyet Francis Scott Key Fitzgerald írt. A mű először a Scribner's Magazine-ban jelent meg 1934 januárja és áprilisa között négy részletben. A könyv gyakran szerepel TOP 100-as listákon.

1932-ben Fitzgerald felesége, Zelda Sayre, egy baltimore-i (Maryland) kórházba került skizofréniával. Az író ekkor bérelte ki a "la Paix" birtokot Townson külvárosában, ahol nekilátott Dick Diver (egy tehetséges pszichoanalitikus) és felesége, Nicole (aki egyben páciense is) életéről szóló könyvéhez. A novella kilenc évnyi írói szünet után jelent meg, és ez volt Fitzgerald utolsó nagyobb írása. A könyv írása közben többször is elfogyott a pénze. Sokszor szerkesztőjétől és ügynökétől kölcsönzött pénzből vagy a rövid kisregényeiből befolyó összegekből kellett fenntartania magát. A korai 1930-as évek, amikor Fitzgerald a könyvön dolgozott, kétségkívül az író legnehezebb évei voltak és ennek megfelelően a műnek vannak zord elemei.

Figyelemre méltó, hogy a könyvnek két kiadása is létezik. Az egyik verzió, amely 1934-ben jelent meg először, visszaugrásokat alkalmaz, míg az átdolgozott kiadás, melyet Fitzgerald barátja és ismert kritikus, Malcolm Cowley állított össze a Fitzgerald által hátrahagyott jegyzetekből, amiket egy esetleges későbbi javított verzióhoz készített elő, kronológiai sorrendben halad. Az utóbbi verzió 1951-ben jelent meg, 11 évvel Fitzgerald halála után. Több kritikus is úgy tartja, hogy Cowley átdolgozása az első kiadás időbeli struktúráját illető kritikákra volt válasz.

Magyarul[szerkesztés]

  • Az éj szelíd trónján. Regény; ford. Osztovits Levente; Európa, Bp., 1972

Külső hivatkozások (angol)[szerkesztés]