Avrupa Yakası

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Avrupa Yakası
(Avrupa Yakası)
A sorozat kezdő képkockáinak egyike. Állók: Volkan és Aslı; ülők: İffet és Tahsin
A sorozat kezdő képkockáinak egyike. Állók: Volkan és Aslı; ülők: İffet és Tahsin
Műfaj Szituációs komédia

Alkotó Gülse Birsel
Főszereplő Gülse Birsel (Aslı)
Ata Demirer (Volkan)
Hümeyra Akbay (İffet)
Levent Üzümcü (Cem)
Gazanfer Özcan (Tahsin)
Engin Günaydın (Burhan)

Ország Törökország
Nyelv török
Évadok 6
Epizódok190
Gyártás
Részenkénti játékidő 90 vagy 73 perc
Sugárzás
Eredeti adó ATV, Star TV
Eredeti sugárzás2004. február 11.[1] – 2009. június 24.
További információk

Az Avrupa Yakası (Európai Oldal) Törökország egyik legnépszerűbb,[2] helyzetkomédián alapuló televíziós sorozata, mely az ATV csatornán futott 2004 és 2009 között. Főszereplője a Sabah napilap újságírónője, Gülse Birsel, aki a sorozat egyik fő forgatókönyvírója is egyben.[3] A sorozat az Isztambul Nişantaşı negyedében élő középosztálybeli Sütçüoğlu család, valamint a Birsel által alakított szereplő, Aslı munkahelyének, az Avrupa Yakası nevű magazin szerkesztőségének a mindennapjait mutatja be. A sorozat olyan stand-up komikusoknak adott országos hírnevet, mint Ata Demirer vagy Bülent Polat.

A sorozat címe kétértelmű: utal egyrészt a főszereplők lakóhelyére (Nişantaşı Isztambul európai oldalán fekszik), másrészt a női főszereplő Aslı munkahelyére.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Jellemzők
Gazanfer Özcan Tahsin Sütçüoğlu A Sütçüoğlu család feje, Aslı és Volkan édesapja; határozott, tekintélyt parancsoló figura, ugyanakkor szeretnivaló öregúr. Annak a kávézónak a tulajdonosa, melyet fia, Volkan igazgat.
Hümeyra Akbay İffet Sütçüoğlu Aslı és Volkan édesanyja, Tahsin Sütçüoğlu felesége. A tipikus, gondoskodó, háztartásbeli török anya megtestesítője.
Gülse Birsel Aslı Sütçüoğlu Az Avrupa Yakası című magazinnál dolgozó Aslı, Cem Onaran felesége.
Levent Üzümcü Cem Onaran Előbb az Avrupa Yakası magazin igazgatója, később fényképésze, Aslı férje. A tipikus török férfi megtestesítője a sorozatban.
Engin Günaydın Burhan Altıntop Az Avrupa Yakası magazin ügyvezető igazgatója, Sütçüoğluék egyik szomszédja. Nagyon szereti saját magát, lakása tele van arcképeivel, őt ábrázoló festményekkel, fényképével nyomott díszpárnákkal és egyéb giccses dísztárggyal. Affektálva beszél és sokat gondol magáról. Alkalmazottai nem szeretik.
Ata Demirer Volkan Sütçüoğlu Tahsin és İffet fia, Aslı bátyja. Apja kávézóját vezeti. A negyedik szériában kiírták a sorozatból azzal az ürüggyel, hogy megkapta a behívót a hadseregbe.
Peker Açıkalın Gaffur A szomszédban lakó család szellemileg kissé visszamaradott, munkanélküli, bolondos fia. Egész nap kék-fehér csíkos pizsamában és papucsban járkál; szerelmes Aslıba. A szereplő Ata Demirer távozása után került a sorozatba.

Népszerűség[szerkesztés]

Gaffur és a csíkos pizsama
Gaffur-pizsamát hirdetnek egy török üzletben

Elismerések[szerkesztés]

A sorozat több díjat is nyert:

1. Fehér Gyöngy Televíziós Díj[4][szerkesztés]

Kategória Jelölt Eredmény
Legjobb sorozat (Komédia) Avrupa Yakası Elnyerte
Legjobb színész (Komédia) Ata Demirer Elnyerte
Legjobb férfi mellékszereplő (Komédia) Gazanfer Özcan Elnyerte
Legjobb női mellékszereplő (Komedi) Hümeyra Elnyerte

34. Hürriyet Arany Pillangó[5][szerkesztés]

Kategória Jelölt Eredmény
Legjobb sorozat (Komédia) Avrupa Yakası Elnyerte
Legjobb színésznő (Komédia) Hasibe Eren Elnyerte
Legjobb színész (Komédia) Peker Açıkalın Elnyerte

Reklám[szerkesztés]

A sorozat népszerűségének másik mutatója, hogy a szereplők közül nyolcan szinte a sorozat beindulása után azonnal ismert márkák arcai lettek; Gülse Birsel Törökország első telefontársaságának, a Turkcellnek készített reklámfilmet, sorozatbeli partnere, a Cemet alakító Levent Üzümcü pedig a Garanti Bank reklámjaiban szerepelt.[6]

Kilépések[szerkesztés]

A sorozat negyedik évadja (2006) drasztikus változásokat élt meg. Ekkor lépett ki a legnépszerűbb szereplőt, Volkant alakító Ata Demirer és a Şesut alakító Bülent Polat. Sokan úgy vélték, az ő kilépésük után a sorozat már nem lesz olyan népszerű, mint azelőtt, ám a várakozásokkal ellentétben az Avrupa Yakası megtartotta helyét a nézettségi listákon. Elemzők szerint ennek oka Gülse Birsel gondosan kidolgozott poénjai, a szerethető, életszerű, „törökös” figurák, akikben a nézők magukra lelhetnek; illetve a sorozat társadalmat kritizáló, szatirikus, ironikus, szókimondó jellege. Az új szereplők is hozzájárultak a pozíció megtartásához; különösen a bolondos Gaffurt alakító Peker Açıkalınnak köszönhetően.[7] Gaffur alakja olyannyira népszerűvé vált, hogy megugrott a csíkos pizsama iránti kereslet, egy kisváros pedig még a labdarúgó-csapatát is Gaffurról nevezte el.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 19:50 Avrupa Yakası (török nyelven). Sabah. [2006. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 3.)
  2. En Çok İzlenen 10 dizi (török nyelven). DiziIzle.net. [2007. december 28-i dátummal az eredetiből archiválva].
  3. ATV: Avrupa yakasi (török nyelven). ATV. [2007. október 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. október 31.)
  4. 1.Beyaz İnci TV Ödülleri (török nyelven). SinemaTürk. [2019. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 9.)
  5. Dört dörtlük bir ödül töreni (török nyelven). (Hozzáférés: 2019. november 9.)[halott link]
  6. Avrupa Yakasi reklam Ajansi (török nyelven). Hürriyet, 2005. június 26. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 9.)
  7. Dr. M. Kubilay Akman: Avrupa Yakasi Rüzgari (török nyelven). Izinsiz Gösteri. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 9.)
  8. Gerçek Gaffur sürprizi (török nyelven). Milliyet. [2007. január 18-i dátummal az eredetiből archiválva].

További információk[szerkesztés]