Avril Lavigne-hasonmás összeesküvés-elmélet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Avril Lavigne-hasonmás összeesküvés-elmélet (angolul: Avril Lavigne replacement conspiracy theory) egy összeesküvés-elmélet, amely szerint Avril Lavigne kanadai énekesnő 2003-ban halt meg, röviddel sikeres első albuma, a Let Go megjelenése után, és helyét egy Melissa Vandella nevű dublőr vette át. Az elmélet alátámasztására használt bizonyítékok közé tartozik a Lavigne megjelenésében bekövetkezett változások 2003 és napjaink között, feltételezett rejtett üzenetek az Under My Skin album egyes dalaiban, valamint egy fotó, amelyen Lavigne kezére a "Melissa" név van rátetoválva.

Az elmélet eredete egy 2011-es brazil nyelvű blogra, az Avril Está Morta-ra (Avril halott) vezethető vissza, amely egy chatfelülethez vezetett az internetes fórumokon keresztül, ahol a rajongók megoszthatták Lavigne helyettesítésének feltételezett bizonyítékait. Az elmélet nagyobb teret nyert 2017 májusában, amikor egy Twitter-felhasználó közzétett egy posztot, amelyben beszámol az elméletről. Maga Lavigne is többször cáfolta az elméletet.

Lavigne egy 2002-es fellépés során...
Lavigne egy 2002-es fellépés során...
...és 2011-ben, amikor az Avril Está Morta blog megkezdte működését.
...és 2011-ben, amikor az Avril Está Morta blog megkezdte működését.

Eredete[szerkesztés]

A hasonmáselmélet eredete 2011-ig nyúlik vissza, amikor is Avril Está Morta, vagyis az Avril halott brazil nyelvű blog elindult, habár egyes források szerint a pletyka egészen 2005-ig nyúlik vissza.[1][2]Az elmélet azt állítja, hogy a hírnév kényszere és nagyapja halála miatt Lavigne mély depresszióba esett a 2002-es bemutatkozó albuma, a Let Go megjelenése után, és ennek következtében öngyilkos lett.

Az összeesküvés-elmélet szerint egy "Melissa" nevű hasonmást eredetileg azért bérelték fel, hogy elvonja a paparazzik figyelmét, ezzel megvédve a visszahúzódó Lavigne-t. Azt állítják, hogy Lavigne összebarátkozott "Melissával", mivel nem sokkal az énekesnő feltételezett halála előtt megtanították hogyan kell úgy énekelni és előadni[3], mint a zenész, hogy Lavigne halálát követően a lemezcége elfelejthesse a hírt, és így "Melissa Vandellára" cserélte a folyamatos profit érdekében, amelyet Lavigne összes jövőbeni munkája után kapnak.[4] Az összeesküvés-elmélet alátámasztására hivatkozók bizonyítékainak nagy része a Lavigne-ról készült képeken, amelyeken az idők során előforduló különböző anyajegyek és egyéb bőrhibák állítólagos jelentek meg és tűntek el, valamint egy promóciós fotózás, amelyen a "Melissa" nevet írták a kezére.[5]

Az összeesküvés-elmélet hamarosan elterjedt az olyan internetes fórumokon, mint az ATRL és a Godlike Productions, ahol az önjelölt Avril-rajongók bizonyítékokat osztottak meg egymással. Az ATRL egyik bejegyzése 2012-ben azt sugallta, hogy az eredeti Avril valóban életben lehet, mert egy képen látható,hogy sajtot vásárolt abban az időben, amikor az "új Avril" állítólag Lyme-kórral küzdött.[6] A megjelenésében bekövetkezett változásokon kívül az elmélet azt állítja, hogy "Avril" második albumának, az Under My Skin-nek a címe és grafikája, valamint az olyan dalok szövegei, mint a My Happy Ending, a Together és az Evan Taubenfeld által írt The Best Years of Our Lives cím dalok titkos üzeneteket tartalmaznak.[7]Az eredeti blog továbbá azt sugallja, hogy Melissa bűntudatot érez amiatt, hogy részt vett ebben a bohózatban és ezért tesz rejtett utalásokat a dalokban.[8]

Népszerűsége[szerkesztés]

Az elmélet 2015 októberében kezdett elterjedni az Egyesült Államokban, amikor a BuzzFeed riportere, Ryan Broderick Twitteren ráírt Avril Está Morta oldal üzemeletetőjére. Egy BuzzFeed-bejegyzésben Broderick tisztázta az üggyel kapcsolatos tweetjét, megemlítve, hogy az eredeti blogbejegyzés kezdősorában is elismeri, hogy az elmélet átverés, és hogy "Ezt a blogot azért hozták létre, hogy megmutassa, hogyan nézhetnek ki igaznak az összeesküvés-elméletek."[9]

A halállal kapcsolatos álhír megnőtt 2017 májusában lett népszerű, amikor egy középiskolás diák közzétett egy Twitter-bejegyzést, amelyben azt állította, hogy Lavigne meghalt, és 2003 végén lecserélték. A bejegyzés, amelyet negyedmillióan retweeteltek, az énekes arcán látható eltérésekre, divatstílusára és az állítólagos halála utáni kézírásokra a leváltása bizonyítékaként hivatkozott.[10] A Twitter bejegyzés nagyrészt megegyezik a korábbi Avril Está Morta oldal összeesküvéssel, egy lényeges különbséggel: ezúttal az Under My Skin albumot az igazi Lavigne már meglévő felvételei alapján hozták létre.[11]

A Twitter-bejegyzés egy internetes mémet ihletett, amelyben a felhasználók azt mondanák, hogy egy híresség vagy kitalált karakter meghalt, és lecserélték, két képet mutatva a szóban forgó figuráról, és "összeesküvés-elméletnek" állították be.[12]

Lavigne reakciói[szerkesztés]

Lavigne-t először 2014-ben kérdezték meg a pletykákról a Pânico na Band brazil tévéműsornak adott interjú során, az Avril Lavigne Tour alkalmával. Lavigne-t arról kérdezték, hogy hallott-e olyan internetes pletykákról, amelyek szerint "meghalt, és egy hasonmás váltotta fel", mire ő azt válaszolta, hogy először ebben az interjúban hallott erről, majd később hozzátette: "Nos, Itt vagyok, és itt vagyok Brazíliában." A tévéműsor hivatalos YouTube-csatornájára feltöltött interjúról készült videóban a pletykák elindításáért felelős Avril Está Morta blogoldal képei láthatók.[13]

Miután az elmélet 2017-ben világszerte újra előkerült, Lavigne egy 2017. novemberi Facebook élő közvetítésben válaszolt a pletykákra, amikor egy rajongó megkérdezte, hogy meghalt-e, mire Lavigne azt válaszolta: "Nem, nem haltam meg. Itt vagyok." [14] Azt mondta, hogy az elmélet azért született, mert "az emberek egyszerűen unatkoznak, és beszélniük kell valamiről".

A kérdést újra feltették egy 2018 novemberében az ausztrál KIIS 106.5-nek adott interjúban. Amikor az elméletről kérdezték, az énekes így válaszolt: "Néhány ember azt gondolja, hogy nem én vagyok az igazi, ami annyira furcsa! Hasonmás, miért gondolnák ezt?" Kyle és Jackie O rádiós műsorvezetők azt mondták, hogy Lavigne "valójában soha nem tagadta", hogy lecserélték, és azt sugallta, hogy az interjú során fellépő technológiai nehézségek gyanús véletlenek voltak.[15]

Az Entertainment Weekly-nek adott 2019-es interjújában Lavigne közvetlenül foglalkozott az elmélettel, amit „buta internetes pletykáknak” nevezett, és azt mondta, hogy „le van döbbenve, hogy az emberek ilyet mondanak”.[16]

Lavigne egy 2022-es, a Galore Magazine-nak adott interjúban ismét foglalkozott a pletykával, és kijelentette: "Szóval ez vicces, mert mindenki azt mondja, hogy ugyanúgy nézek ki, de akkor ez van. Ennek semmi értelme. És mennyire véletlen? Amikor az emberek felhozzák, és évek óta felhozták nekem, hogy van egy összeesküvés-elmélet, miszerint nem én vagyok, vagy valami ilyesmi? Klón vagyok? Hogy lehet ilyesmi – nem tudom, ez csak a a legfurcsább pletyka."[17]

2013-ban egy különös álhír azt állította, hogy Lavigne egy snowboardozás közben halt meg a Whistler Blackcomb síközpontban.[18]

Ugyanannak a brazil blognak az alkotója, amelyből az Avril Está Morta összeesküvés eredeztethető később bocsánatot kért, és az egész blogbejegyzést úgy módosította, hogy Avril soha nem halt meg. Állítása szerint a blog csak egy módja volt annak, hogy megmutassa, mennyire igaznak tűnhetnek az összeesküvés-elméletek.[19]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Avril Lavigne Addressed That Doppelgänger Conspiracy Theory & She Thinks It’s Weird Because Duh (angol nyelven). Bustle, 2019. február 12. (Hozzáférés: 2023. május 21.)
  2. Cresci, Elena. „Why fans think Avril Lavigne died and was replaced by a clone named Melissa”, The Guardian, 2017. május 16. (Hozzáférés: 2023. május 21.) (brit angol nyelvű) 
  3. The world is now convinced that Avril Lavigne is dead (angol nyelven). The A.V. Club, 2017. május 15. (Hozzáférés: 2023. május 21.)
  4. Rafferty, Scott: The Avril Lavigne Death Hoax That Won't Die (amerikai angol nyelven). Rolling Stone, 2017. május 15. (Hozzáférés: 2023. május 21.)
  5. Bassil, Ryan: Investigating the Conspiracy That Says Avril Lavigne Was Killed off and Replaced with an Actress (angol nyelven). Vice, 2015. október 1. (Hozzáférés: 2023. május 21.)
  6. Feinberg, Ashley: Did Avril Lavigne Die in 2003?: An Internet Conspiracy, Explained (angol nyelven). Gawker, 2015. október 2. (Hozzáférés: 2023. május 21.)
  7. NME: Is Avril Lavigne Really Dead? Assessing The Endless Rumours About Her 'Imposter' (brit angol nyelven). NME, 2017. május 15. (Hozzáférés: 2023. május 21.)
  8. The Avril Lavigne conspiracy theory that hasn't died yet, just like Avril Lavigne (angol nyelven). Mashable, 2017. május 15. (Hozzáférés: 2023. május 21.)
  9. iexplorer, Ryan Broderick: Here's How I Accidentally Made An Old Avril Lavigne Death Hoax Go Viral (angol nyelven). BuzzFeed, 2015. október 2. (Hozzáférés: 2023. május 21.)
  10. The Avril Lavigne conspiracy theory returns”, BBC News, 2017. május 15. (Hozzáférés: 2023. május 21.) (brit angol nyelvű) 
  11. Dickman, Maggie DickmanMaggie: This Avril Lavigne conspiracy theory has returned, and the internet is freaking out (angol nyelven). Alternative Press Magazine, 2017. május 15. (Hozzáférés: 2023. május 21.)
  12. Shamsian, Jacob: The internet is having a field day with a crazy conspiracy theory that Avril Lavigne died and was replaced with someone else (amerikai angol nyelven). Insider. (Hozzáférés: 2023. május 21.)
  13. AVRIL LAVIGNE DANÇA BEIJINHO NO OMBRO” (hu-HU nyelven).  
  14. Avril Lavigne responds to conspiracy theory that she died years ago (angol nyelven). The Independent, 2018. november 2. (Hozzáférés: 2023. május 21.)
  15. Magazine, Alternative Press MagazineAlternative Press: Avril Lavigne confronts conspiracy theory that she's a clone (angol nyelven). Alternative Press Magazine, 2018. november 1. (Hozzáférés: 2023. május 21.)
  16. February 11, Ilana Kaplan: Avril Lavigne on her new album, near-death experiences and that crazy conspiracy theory (angol nyelven). EW.com. (Hozzáférés: 2023. május 21.)
  17. Uzer, Ashley: Avril Lavigne Is Still The Motherf*cking (Pop-Punk) Princess (angol nyelven). Galore, 2022. január 17. (Hozzáférés: 2023. május 21.)
  18. Avril Lavigne Dead? Bizarre Conspiracy Theory About Singer’s Suicide Goes Viral (angol nyelven). The Inquisitr, 2015. október 9. (Hozzáférés: 2023. május 21.)
  19. Gulec, Yasmin: Who is Avril Lavigne? Or Should We Say Melissa?. Washington Square News, 2018. április 2. (Hozzáférés: 2023. május 21.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Avril Lavigne replacement conspiracy theory című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]

Paul halott, ugyanaz a elmélet, csak Paul McCartney-val

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap