Augustiner-Bräu München

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Augustiner-Bräu München
2013 Augustiner Bräu Enamel.jpg
Típus
Alapítva 1328
Névadó Augustinerkirche
Székhely München
Iparág sörfőzés
Forma Betéti társaság (Németország)
Termékek sör
Árbevétel 191 000 000 euró (2016. szeptember 30.)
Alkalmazottak száma 443 (2016. szeptember 30.)
Augustiner-Bräu München (Németország)
Augustiner-Bräu München
Augustiner-Bräu München
Pozíció Németország térképén
é. sz. 48° 08′ 20″, k. h. 11° 32′ 36″Koordináták: é. sz. 48° 08′ 20″, k. h. 11° 32′ 36″
Az Augustiner-Bräu München weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Augustiner-Bräu München témájú médiaállományokat.
Augustiner Weissbier

Az Augustiner egy német sörmárka és sörgyár. A sörgyár hivatalos elnevezése: Augustiner-Bräu München. A sörgyárat 1328-ban alapították, ezzel München legrégebbi sörgyára.

A név eredete[szerkesztés]

A német Augustiner szó ágoston-rendi szerzetest jelent.

Története[szerkesztés]

Az Augustiner-Bräu eredete egészen 1294-es évig vezethető vissza, amikor a freisingi püspök rendelete alapján Haberfeldben megalapították az ágoton-rendi kolostort. A kolostor ekkor még München kapuin kívül volt (München városa híres a szerzetesek által alapított és működtetett sörfőzdékről), azonban 1315-re a kolostor már a város terjeszkedésével annak falain belül találta magát. A sörgyárat említő legelső írásos dokumentum 1328-as keltezésű, amikor egy komolyabb tűzvész megkímélte a sörfőzdét, így annak ellenére, hogy a sörfőzde nagy valószínűséggel már évekkel korábban is működött, ez az év az általánosan elfogadott alapítási időpont. A kolostor nem csak sörfőzési engedéllyel, de értékesítési joggal is rendelkezett. A sörfőzde működésének kezdetétől egészen az 1803-as szekularizációig, mikor is a legtöbb bajor kolostor állami ellenőrzés alá került a napóleoni reformok eredményeként, a sörfőzés az eredeti helyszínen történt és kizárólag a kolostor saját kiméréseiben került értékesítésre. Nem sokkal később, 1817-ben a sörfőzde ismét magántulajdonba került és a városközpontba költözött (Neuhauser Straße). Közel hetven év elteltével 1885-ben ismét telephelyváltásra került sor, ekkor került a jelenleg is működési helyéül szolgáló Landsbergerstraße 31-35. szám alá. A második telephelye ugyanakkor nem került teljes mértékben felszámolásra, hanem Augustiner Großgaststätte néven étteremként jelenleg is működik a Neuhauser Straße 27. szám alatt.

A gyár egyik müncheni épülete

A sörgyárat 1829-ben Anton Wagner vásárolta meg. Ma a sörgyár 50%-a egy a Wagner család utolsó leszármazottja által alapított közalapítvány tulajdonában van, míg a másik 50%-ot számos egyéb vállalkozás birtokolja. Ellentétben a népszerű tévhittel, nem az Augustiner-Bräu az egyetlen német tulajdonban lévő müncheni sörgyár, a Hofbräu és az Unionsbräu ugyancsak német kézben van, csakúgy mint a Paulaner és a Hacker-Pschorr 50,1%-a. A sörgyár jelenlegi Landsbergerstraßen található telephelye München Kellerareal körzetében található, ahol a város sörgyárainak többsége saját sörházat működtet. Bár a második világháború alatt a sörgyár igen komoly károkat szenvedett, azonban az egész komplexumot, beleértve a téglahomlokzatot is teljesen újjáépítették eredeti fényében. Az évek során a sörgyár kapacitása természetesen folyamatosan bővült, ahogy a modern sörgyártási folyamatok egybeolvadtak a hagyományos módszerekkel (gépesített palackozó üzemek a fahordós sörcsapok mellett). A sörgyár a Landsbergerstraßen is saját éttermet/sörözőt működtet Bräustüberl néven.

Termékei[szerkesztés]

  • Augustiner Dunkel (5,6%) - barna sör
  • Augustiner Edelstoff (5,6%) - dortmunder/helles típusú világos sör
  • Augustiner Heller Bock (7,0%) - sörspecialitás világos bock sör
  • Augustiner Lagerbier Hell (5,2%) - dortmunder/helles típusú világos sör
  • Augustiner Oktoberfest Bier (6,0%) - szezonális sörspecialitás (csak az őszi sörfesztiválokra, különösen az Oktoberfestre)
  • Augustiner Pils (5,6%) - klasszikus német pils
  • Augustiner Maximator (7,5%) - sörspecialitás (doppelbock)
  • Augustiner Weissbier (5,4%) - szűretlen búzasör

További információk[szerkesztés]