Astrid Proll

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Astrid Proll
Született1947. május 29. (76 éves)
Kassel
Állampolgárságanémet
SzüleiKonrad Proll
Foglalkozása
IskoláiHochschule für bildende Künste Hamburg
SablonWikidataSegítség

Astrid Huberta Isolde Marie Luise Hildegard Proll (Kassel, 1947. május 29. –) a nyugatnémet Vörös Hadsereg Frakció (RAF) szélsőbaloldali terroristaszervezet tagja volt.

Astrid Proll bátyján, Thorwald Prollon keresztül ismerkedett meg a szervezet tagjaival. Bátyja részt vett az 1968-as frankfurti gyújtogatásban, majd szakított a szervezettel. Astrid Proll részt vett egy bankrablásban, és ő vezette az autót, amikor a RAF néhány tagja kiszabadította Andreas Baadert a rendőrségi őrizetből 1970-ben. 1971. február 10-én Manfred Grashoffal fennakadt egy közúti ellenőrzésen, de sikerült megszöknie. Május 6-án viszont egy benzinkutas felismerte a körözési fotójáról, és értesítette a rendőröket, akik elfogták. Egészségi állapota miatt a börtönből átvitték egy szanatóriumba, ahonnan megszökött, majd Londonba menekült, ahol összeházasodott Robin Puttickkal, és felvette az Anna Puttick nevet.

Különböző munkákat vállalt: volt parkőr, dolgozott játékgyárban, és részt vett egy autószerelő-tanfolyamon, valamint segített drogfüggők rehabilitációjában. 1978. szeptember 15-én a rendőrség őrizetbe vette, majd 1979-ben Nyugat-Németországba vitték. Öt és fél év börtönbüntetésre ítélték bankrablásért és okirat-hamisításért, de azonnal szabadon is bocsátották, mivel ennek az időnek legalább kétharmadát töltötte addig német és angol őrizetben.

Astrid Proll ezután filmkészítést és fotózást tanult a hamburgi művészeti főiskolán, majd képszerkesztő lett újságoknál. Kiadott egy főleg fotókon alapuló könyvet (Hans und Grete. Bilder der RAF 1967–1977) a Vörös Hadsereg Frakcióról. Később az Egyesült Királyságban is dolgozott képszerkesztőként.[1][2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Conolly, Kate. „Astrid Proll's journey to Terror Chic”, The Guardian , 2002. október 6.. [2008. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2008. augusztus 19.) 
  2. Baader Meinhof: Pictures on the Run 67-77. Amazon. (Hozzáférés: 2013. július 13.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Astrid Proll című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.