Arrhenius-görbe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Arrhenius-görbe a reakciósebességi állandót () jeleníti meg a hőmérséklet reciprokának () függvényében.[1]

A derékszögű koordináta-rendszerben a sebességi állandó értékeit az y-tengelyen (ordináta), a reciprok hőmérséklet értékeit az x-tengelyen (abszcissza) ábrázolják.[2]

Az Arrhenius-görbét gyakran használják a kémiai reakciók hőmérsékletfüggésének vizsgálata során. Egy sebesség-korlátozott termikusan aktivált folyamat esetén az Arrhenius-görbe egy egyenes, melyből meghatározható az aktiválási energia és a preexponenciális tényező.

Nitrogén-dioxid bomlása NO és O-ra
Arrhenius-görbe: ln(k) 1/T függvényében

Az Arrhenius-egyenlet:

vagy egy másik formában:


A két kifejezés közötti különbség az energia egységeknél található: Az első kifejezésben a mól használatos, mely általános a kémiában, a második kifejezésben az energiát közvetlenül használja, mely a fizikában általános.

A különböző egységek az R egyetemes gázállandó illetve a Boltzmann-állandó használatából fakadnak.

Az első formulával ekvivalens:

ahol

= Reakciósebességi állandó
= Preexponenciális tényező
= Aktiválási energia
= Egyetemes gázállandó
= Abszolút hőmérséklet, K

A fent említett ábrázolásnál az y-metszet megfelel az -nak, és a görbe meredeksége .

Az A preexponenciális tényező egy, az arányosságot jellemző állandó, mely számos tényezőt foglal magába, például az egymással reagáló részecskék ütközési frekvenciáját és orientációját.

Az kifejezés adja meg a gázban a molekulák azon hányadát, melyek energiája egy adott hőmérsékleten egyenlő az aktiválási energiával vagy nagyobb annál.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Arrhenius plot című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]