Arany János Általános Iskola és Gimnázium (Százhalombatta)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium

Az Arany János utca felől
Az Arany János utca felől
Alapítva1985
NévadóArany János (ember)
HelyMagyarország, Százhalombatta
Típusgimnázium
Tanulólétszámkb. 800-900
IgazgatóHorváthné Hidegh Anikó
OM-azonosító032585
Tagozatokáltalános iskola, gimnázium (azon belül NYEK, biológia-kémia; matematika-informatika)
Elérhetőség
Cím2440 Százhalombatta, Szent István tér 1.
Elhelyezkedése
Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium (Pest vármegye)
Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium
Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium
Pozíció Pest vármegye térképén
é. sz. 47° 19′ 02″, k. h. 18° 54′ 29″Koordináták: é. sz. 47° 19′ 02″, k. h. 18° 54′ 29″
Térkép
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium weboldala

A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium Százhalombatta egyik iskolája. Többször is elnyerte az Ökoiskola címet. Kiemelkedő szinten oktatják az angol nyelv, matematika, történelem, informatika és dráma tantárgyakat. Az iskolát 1985-ben alapította Vajda Ferenc, az iskola első igazgatója. Jelenleg dr. Horváthné dr. Hidegh Anikó az intézmény vezetője.

Története[szerkesztés]

Az iskola Százhalombatta négy általános iskolájának és egy szakközépiskolájának egyike. Működését 1985 szeptemberében kezdte meg 3. Sz. Általános Iskola néven. Az iskola alapítója Vajda Ferenc volt, aki mindössze két és fél évig állt az intézmény élén, de ez alatt a rövid idő alatt megalapozta annak szellemiségét. Az iskola életének és hagyományteremtésének fontos dátumaként 1992. március 3-át tartja számon, amikor ünnepélyes keretek között felvette Arany János nevét. Szelleméhez méltóan évről évre gyarapítja az iskolai hagyományokat, amelyek mindennapi munkájuknak önálló, sajátos arculatot ad: Arany Napok, Arany Gála, Arany Lapok, Arany Oklevél, Arany-plakett, Arany Díj stb.

Az 1986-87-es tanévben az ének-zene tagozatot és a nyelvi, irodalmi, kommunikációs (NYIK) programot, az 1987-88-as tanévben az értékközvetítő és képességfejlesztő (ÉKP) programot, 1992-től a nyolcosztályos gimnáziumi képzést, 5-12. évfolyamon indították el.

1985-től folyik az enyhén értelmi fogyatékos gyerekek nevelése és oktatása (1-8. évfolyamon). Feladatkörük 1992-től szélesedett a középsúlyos értelmi fogyatékosok képzésével, szakmai irányításával, majd az autista tanulók nevelésével és oktatásával (2006-tól), az erre a célra létesített telephelyen, a Regionális Autista Központban.

Az iskola épülete a város központjában, a forgalomtól elzárt környezetben fekszik. 24 osztályterme, 11 szakterme, 6 csoportszobája, egy tornaterme az oktatás feltételeit csak komoly szervezéssel biztosítja. Az iskola tágas könyvtárral is rendelkezik. 1998-ban bővült az épület, így javultak a munkafeltételek, s megvalósult a kulturált étkezés lehetősége is.

Elsők között nyerték el a Comenius 2000 Közoktatási Minőségfejlesztési program I. intézményi modelljének pályázatát. 2006-ban kapták meg az európai és magyarországi e-Quality Minőségi Díjat az ET Tagozat európai projektje révén. 2008 márciusában intézményük államilag elismert, akkreditált EURO Nyelvvizsgahelyként is funkcionál. 2008 áprilisától viseli az Ökoiskola címet, amit eddigi környezet- és természetvédelmi tevékenységükkel és környezettudatos nevelésükkel érdemeltek ki.

Évfolyamok, tagozatok[szerkesztés]

Általános iskola

Alsó tagozat: 1-4. osztály – „a”: ének-zene tagozat, „b”: Zsolnai-program szerinti oktatás, „d”: sajátos nevelési igényű osztályok

Felső tagozat: 5-8. osztály – „a”: ének-zene tagozat (5-6.-ban kiemelkedően, utána csak emelt szinten), „c”: ÉKP-program szerinti oktatás, „d”: sajátos nevelési igényű osztályok)

Gimnázium

Felső tagozat: 5-12. osztály – „b”: nyolcosztályos gimnázium (5-12.), hatosztályos gimnázium (7-12.)

Gimnáziumi tagozat: A tanulók az első idegen nyelv, az angol mellett az olasz, francia, német közül választhatnak második nyelvet.

9-12. osztály

Ennek az egyik osztálya a nyolcosztályos gimnázium része/folytatása.

„a”: NYEK (nyelvi előkészítő), 5 évfolyam (9. NY, 9.a, 10.a, 11.a, 12.a), az elsőben (NY) heti 15 óraszámban tanulnak angolt, különféle módokon, tantárgyakon keresztül (angol kommunikáció, angol nyelvtan, angol kurzus, angol dráma stb.), a többi évfolyamban pedig emelt szinten tanulják az informatika tantárgyat.

„b”: nyolcosztályos gimnázium: 9.-ben kétféle specializációt lehet választani:

biológia-kémia: emelt szintű biológiaórák, környezeti kémia óra felvétele
matematika-informatika: heti 5 óraszám matematika és emelt informatikai képzés

Források[szerkesztés]