Aquarius (műhold)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Aquarius (SAC-D)
Aquarius SAC-D satellite.png

Ország  Egyesült Államok
 Argentína
Űrügynökség NASA NASA-CONAE
Típus space instrument
Küldetés
Indítás dátuma 2011. június 9.
Hordozórakéta Delta II 7320
Élettartam 3 év
Energiaellátás Napelem
Pályaelemek
Pálya Napszinkron pálya
Pályamagasság 657 km
Inklináció 98°

Az Aquarius (SAC-D) weboldala

Az Aquarius (SAC-D) amerikai-argentin műhold, ami a világtengerek sótartalmát méri.

A világtengerek sótartalmának mérése segít a globális vízkörzés jobb megértésében, ami kölcsönhatásban áll a Föld éghajlatával, így ennek jobb megismerése segít pontosabban előrejelezni az éghajlat hosszú távú változását, valamint a rövidebb távú jelenségeket, például az El Niñót is. Adatainak segítségével tanulmányozzák a trópusi óceánok feletti csapadék mennyiségének hatását a monszunok kialakulására, a sarki jégtakaró hatását az óceán sótartalmára, a sótartalom évszakos változását, a térbeli eloszlás-változások okait (például az Atlanti-óceán sósabb a többinél), a sótartalom hatását a felszíni és a felszín alatti tengeráramlatokra.

A műhold felbocsátása előtt a sótartalmat mintavételezéssel mérték, de csak kevés és egyenetlen mintát véve. Az Aquarius hároméves programja alatt 150 kilométeres felbontásban, 0,2 psu (practical salinity unit: „gyakorlati sótartalom egysége”) pontossággal méri a sótartalmat, a világóceán bármely pontja felett legalább havonta elhaladva, összesen annyi mérést végezve, mint amennyit az utóbbi 125 évben összesen.

A műhold az óceánok sótartalmát három 1,413 GHz-en működő mikrohullámú sugárzásmérővel, a tengerfelszín egyenetlenségét 1,26 GHz-es szkatterométerrel méri.

Az argentin CONAE a SAC-D műholdplatform integrációjával jelentős késésbe esett, ezért a felbocsátásra a tervezett 2010-es dátum helyett 2011-re tolódott.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. CLARK, STEPHEN: Ocean-watching satellite facing delays in Argentina (angol nyelven). Spaceflight Now, 2009. december 26. (Hozzáférés: 2009. december 26.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]