Apilkín

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Apilkín
lugal
Mári uralkodója
Uralkodási ideje
i. e. 2126 i. e. 2091
ElődjeIskun-Adad
UtódjaIddin-Ilum
gutik uralkodója?
Habil-kín?
Életrajzi adatok
Születetti. e. 22. század
Elhunyti. e. 21. század
ÉdesapjaIskun-Adad
GyermekeiIddin-Ilum, Taramuram
SablonWikidataSegítség

Apilkín (a-pil-ki-in, vagy apil-kīn)[1] Mári uralkodója. Egy időben regnált Utu-héngállal, majd Ur-nammuval, a III. uri dinasztia alapítójával, akinek egyik fia az ő leányát, Taramuramot vette feleségül. Apja és elődje Iskun-Adad (Iskum-Addu), utódja fia, Iddin-Ilum (Iddin-Él).

Amellett, hogy Ur-nammu feliratai is említik, saját szövegei is fennmaradtak. Az egyik szerint épített egy Ninhurszag-templomot. Saját magát nagynak nevezte, a LUGAL ma-ri2KI-ka címet viselte, nem maradt meg az „alkirály” jelentésű sagin (Mári akkád nyelvű környezetében sakkanakku) titulus. Uralkodása alatt Lagas, Ur és Uruk nagy vetélytársa volt Mári politikailag és gazdaságilag is. Olyannyira, hogy az ez időben a Folyamközben legerősebbnek számító gutik tizenharmadik uralkodóját, Habil-kínt sokszor azonosítják is vele, aki mintegy 20 évvel előzte meg az utolsó guti királyt, Tirigant. Ez az azonosítás azonban problémás, mert jelenlegi ismereteink szerint Tirigant Utu-héngál győzte le, aki viszont elődje volt Ur-nammunak. Így a máribeli Apilkín csak akkor lehetne azonos a guti Apilkínnel, ha Kútú trónját elvesztette volna, és ezután még legalább 30 évig volt Mári uralkodója. Időrendileg lehetséges, de erre nincs utalás a fennmaradt szövegekben. Ugyanakkor uralkodói titulusa párhuzamokat mutat Ur-nammu karrierjével is, aki szintén katonai kormányzóként kezdte Urban az uralkodást.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. OraccMuseum: Apilkin. [2015. február 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 23.)

Források[szerkesztés]

  • Gwendolyn Leick: Who's Who in the Ancient Near East, Routledge, London, 1999. ISBN 0-203-06581-6
  • Stephen Bertman: Handbook to Life in Ancient Mesopotamia, Oxford University Press, 2003. ISBN 978-019-518364-1, 76. o.
  • Karel van Lerberghe, Antoon Schoors (szerk.): Immigration and Emigration Within the Ancient Near East, Belgium, ISBN 90-6831-727-X, 187. o.
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap