Antioh moldvai fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Antioh Cantemir
Stamp of Moldova md414.jpg

moldvai fejedelem
Született 17. század
Elhunyt 1726
Édesapja III. Konstantin moldvai fejedelem
Édesanyja Ana Bantăș
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Antioh Cantemir témájú médiaállományokat.
Antioh Cantemir

Antioh Cantemir (1670. december 4.[1]1726.) Moldva fejedelme volt 1695. december 8.1700. szeptember 14. illetve 1705. február 12.1707. július 20. között, Constantin Cantemir fia, Dimitrie Cantemir testvére.

Testvérével, Dimitrie Cantemirrel összeesküvést szőtt Constantin Duca ellen, aki a havasalföldi Constantin Brâncoveanu segítségével került trónra Dimitrie Cantemir ellenében. Apjától eltérően, a lengyelekkel jó barátságban volt, és szövetséget tervezett I. Péter orosz cárral a törökök ellen. Az első uralkodása idején, 1669-ben kötötték meg a karlócai békét, amelynek egyik következményeképpen a lengyeleknek ki kellett vonulniuk a megszállt moldvai területekről.

Noha második uralkodása idején súlyos adókat vetett ki az országra, népszerű uralkodó volt. 1705-ben kolostort építtetett a Milkó folyó mellett, Méra faluban (Vrancea megye). 1707-ben akadémiát alapított Iașiban.

Ion Neculce krónikás szerint nagy testű, derék, jóképű, megállapodott gondolkodású, igazságos ítéletű ember volt, nem volt mohó, nem szerette a hazugságot és a ravaszkodást; jó vadász és katona volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.ghika.net/Familles/Cantemir/Cantemir_01.pdf

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Antioh Cantemir című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Constantin Duca
Moldvai fejedelem
1695–1700
Moldva címere
Következő uralkodó:
Constantin Duca


Előző uralkodó:
Racoviță Mihály
Moldvai fejedelem
1705–1707
Moldva címere
Következő uralkodó:
Racoviță Mihály