Antigén gyorsteszt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
SARS-CoV-2-gyorstesztek. Vírusantigén kimutatására szolgáló laterális áramlási tesztek

Az antigén gyorsteszt (RAT, rapid antigen test) vagy gyorsteszt olyan gyors diagnosztikai teszt, amely alkalmas az ellátás helyén történő vizsgálatra, és amely közvetlenül kimutatja egy antigén jelenlétét vagy hiányát. Általában a SARS-CoV-2, a COVID-19-et okozó vírus kimutatására használják. A gyorstesztek a fehérjéket kimutató laterális áramlási tesztek egy fajtája, amely megkülönbözteti más orvosi tesztektől, amelyek antitesteket (antitesttesztek) vagy nukleinsavakat (nukleinsavtesztek) mutatnak ki, akár laboratóriumi, akár point-of-care típusúak. A gyorstesztek általában 5-30 perc alatt adnak eredményt, minimális képzést vagy infrastruktúrát igényelnek, és jelentős költségelőnyökkel rendelkeznek.

Felhasználás[szerkesztés]

A RAT-ok vagy RADT-ek gyakori példái a következők:

COVID-19-antigén gyorstesztek[szerkesztés]

A COVID-19-antigén gyorstesztek a tesztek egyik leghasznosabb alkalmazása. Gyakran laterális áramlási teszteknek is nevezik őket, és számos előnnyel járnak a globális kormányok számára. Gyorsan, minimális képzéssel végrehajthatóak, jelentős költségelőnyöket kínálnak, a PCR-tesztek jelenlegi formáinak töredékébe kerülnek, és a felhasználók 5-30 percen belül eredményt kapnak. Az antigén gyorstesztek a tömeges tesztelés vagy az egész lakosságra kiterjedő szűrési módszerek részeként találták meg legjobb felhasználási területüket.[2] E megközelítésekben azért sikeresek, mert a fent említett előnyök mellett azonosítják azokat az egyéneket, akik a legfertőzőképesebbek, és potenciálisan nagyszámú más emberre terjeszthetik a vírust.[3] Ez némileg eltér a COVID-19 teszt más formáitól, például a PCR-tól, amelyeket általában az egyének számára hasznos tesztnek tekintenek.

Tudományos alapok és a mögöttes biológia[szerkesztés]

Az antigén- és antitest-tesztek gyakran valamilyen típusú immunpróbák (IA), például a dipstick IA-k vagy a fluoreszcens immunpróbák, a RAT azonban egy immunkromatográfiás vizsgálat, amely szabad szemmel is látható vizuális eredményeket ad. Minőségi vizsgálatnak minősül, de az RDT-vizsgálatokban jártas személy könnyen számszerűsítheti az eredményeket. Mivel szűrővizsgálatról van szó, ha a teszt érzékenysége és specificitása viszonylag alacsony, akkor az eredményeket megerősítő vizsgálatok, például PCR-vizsgálat vagy Western Blot alapján kell értékelni.

Az antigénteszt egyik eredendő előnye az antitesttesztekkel szemben (például az antitesteket kimutató HIV-gyorstesztekkel szemben), hogy a fertőzés kezdete után az immunrendszernek időbe telhet, amíg antitesteket fejleszt, de az idegen antigén azonnal jelen van. Bár bármely diagnosztikai tesztnek lehetnek téves negatív eredményei, ez a lappangási időszak különösen széles utat nyithat a téves negatív eredmények számára az antitest-tesztek esetében, bár a részletek attól függnek, hogy melyik betegségről és melyik tesztről van szó. Az antigén gyorstesztek előállítása általában 5,00 USD körüli összegbe kerül.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2014. november 4.) „Rapid antigen group A streptococcus test to diagnose pharyngitis: a systematic review and meta-analysis”. PLOS ONE 9 (11), e111727. o. DOI:10.1371/journal.pone.0111727. PMID 25369170.  
  2. Press corner (angol nyelven). European Commission - European Commission . (Hozzáférés: 2021. március 20.)
  3. (2020. szeptember 1.) „Fast coronavirus tests: what they can and can't do”. Nature 585 (7826), 496–498. o. DOI:10.1038/d41586-020-02661-2. PMID 32939084.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Rapid antigen test című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]