Immunoassay

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az immunpróba olyan biokémiai vizsgálat, amely egy makromolekula vagy kismolekula jelenlétét vagy koncentrációját méri egy oldatban antitest (általában) vagy antigén (néha) felhasználásával. Az immunpróba által kimutatott molekulát gyakran "analit"-nek nevezik, és sok esetben fehérje, bár lehet másfajta, különböző méretű és típusú molekula is, amennyiben a vizsgálathoz szükséges tulajdonságokkal rendelkező, megfelelő antitesteket fejlesztettek ki. A biológiai folyadékokban, például a szérumban vagy a vizeletben lévő analitokat gyakran mérik orvosi és kutatási célokra immunpróbák segítségével.

Az immunoassayk számos különböző formátumban és változatban léteznek. Az immunoassayk több lépésben is lefuttathatók, a reagensek hozzáadásával és kimosásával vagy elválasztásával a vizsgálat különböző pontjain. A többlépéses vizsgálatokat gyakran nevezik szeparációs immunoassay-nak vagy heterogén immunoassay-nak. Néhány immunoassay egyszerűen elvégezhető a reagensek és a minta összekeverésével és fizikai méréssel. Az ilyen vizsgálatokat homogén immunpróbáknak vagy ritkábban nem szétválasztó immunpróbáknak nevezik.

Az immunoassaykban gyakran alkalmaznak kalibrátort. A kalibrátorok olyan oldatok, amelyekről ismert, hogy tartalmazzák a kérdéses analitot, és az analit koncentrációja általában ismert. Az analízis valós mintára adott válaszának összehasonlítása a kalibrátorok által előállított válaszsal lehetővé teszi a jelerősség értelmezését a mintában lévő analit jelenlétének vagy koncentrációjának szempontjából.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Immunoassay című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.