Antantszíj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Pershing amerikai tábornok, az Európában állomásozó amerikai expedíciós erők parancsnoka franciaországi főhadiszállásán, 1918. október 19-én. Jól megfigyelhető a tiszti szablya felrögzítésére szolgáló két D-gyűrű is a szíj bal alsó részén

Az antantszíj[1] (angolul: Sam Browne belt; magyarul Sam Browne-szíj) széles körben elterjedt katonai derékszíj, mely Sam Browne brit lovassági tiszt ötlete nyomán honosodott meg a 19. században először a brit,[2] majd később más haderőkben is. Alapvetően bőr anyagú széles derékszíj és egy a szíj mellső bal részéről a jobb vállon átvetett, szintén bőr, de keskenyebb pánt együttese. A derékszíjon négy darab D-gyűrűt alkalmaznak: kettőt bal oldalon a szíj alsó vonalán egy szereléknek, amelybe a szablya kerül, egyet felettük és egyet a jobb fenékrész felett, utóbbiakat a vállpántnak.

Browne az 1857-es indiai felkelés idején egy roham során elvesztette bal karját, mely miatt, noha túlélte a sérülést, képtelen lett az akkori szolgálati övszerelékkel (egy önálló egyszíjas derékszíj) használni kardját, mivel amíg jobb kézzel szablyát vontak vagy helyeztek vissza, a bal kéz a hüvely stabilan tartását szolgálta. Browne ekkor találta ki a keskeny vállon átvetett plusz szíjat, amely megoldotta a hüvely stabilan tartását. A szíjazat emellett a tiszti kellékek (szablya, pisztoly, távcső stb.) súlyát nem csak a derékra, hanem a vállra is terhelte, így könnyítve a mozgást.

A szíjrendszer bevált, és egyre több tiszt kezdett hasonlót hordani, míg a búr háborúkban már általános málhaelem lett a brit haderőben. A magyar nyelvbe feltehetően az első világháború idején került át az Osztrák–Magyar Monarchiával szembenálló antanterőknél elterjedt volta miatt, köznapi használatát a magyarországi általános sorkötelesség minden bizonnyal elősegítette, a Néphadsereg egyenruházatainak szabványos eleme volt. A fiatal sorkatonák között "növekedésgátló" gúnynéven emlegették, jellegzetes formája és a katonai rendészek egyenruháján való hangsúlyos megjelenése miatt. [3] A második világháborút követően a két katonai világszervezet területén általánosan alkalmazott legénységi, tiszti, katonairendész és rendőri derékszíjtípus.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az írásmódját lásd az AkH. 11., 139. oldalon.
  2. Ez egy 1917-es New York Times cikkben is tetten érhető. Címe: „'Sam Browne' Belts Are Barred Here”, 1917. október 18. (Hozzáférés ideje: 2014. április 2.) „These belts have been worn by a number of British army officers and consist of a broad waist belt of leather, connected with a narrower leather strap that goes over the shoulder. The 'Sam Browne' belts serve no useful purpose but set off the uniform of an officer.” 
  3. Ez már régen nem a VÁP. https://honvedelem.hu. (Hozzáférés: 2021. november 23.)
  4. Sam Browne belt. Merriam-Webster Dictionary. Merriam-Webster. (Hozzáférés: 2014. április 2.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sam Browne belt című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.