Angry Birds

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Angry Birds
FejlesztőRovio Mobile
KiadóChillingo/Clickgamer
iOS, PSP/PlayStation 3, Nintendo 3DS
Rovio Mobile
Maemo, Symbian^3, Android, Windows, Mac OS X
ProducerRaine Mäki, Harro Grönberg, Mikko Häkkinen
TervezőJaakko Iisalo (vezető tervező)
Pályatervezők
Jaakko Iisalo, Arttu Mäki, Risto Holmström, Joonas Mäkilä, Tuomas Erikoinen
ProgramozóTuomo Lehtinen, Miika Virtanen, Antti Laitinen, Atte Järvinen, Mika Rahko, Marco Rapino, Kari Kuvaja
MűvészTuomas Erikoinen, Miisa Lopperi, Joonas Mäkilä
ZeneszerzőAri Pulkkinen
MotorSDL,[1] Box2D
PlatformokiOS, Maemo, HP webOS, Android, Symbian^3, Series 40, PSP/PlayStation 3, Mac OS X, Windows, WebGL, Windows Phone 7, Google+, Google Chrome, Nintendo 3DS bada, PSP, BlackBerry Tablet OS
Kiadási dátumiOS
2009. december 10.
Android
2010. október 15.
Verzió2.1.0 (iOS)
2.0.2 (Microsoft Windows, Mac OS X, Symbian, Android)
1.6.3 (BlackBerry Tablet OS)
1.5.3 (WP7, WebOS)
1.5.2 (Maemo)
1.5.0 (PSP, PS3)
1.1.4 (WebGL)
1.5.0.7[2] (Google Chrome)
MűfajPuzzle
JátékmódokEgyjátékos
Korhatár PEGI: 3+
AdathordozóDigitális terjesztés
Az Angry Birds weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Angry Birds témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Angry Birds (szabad fordításban Mérges madarak) egy kétdimenziós ügyességi és logikai elemeket ötvöző videójáték, melyet a finn Rovio Mobile fejlesztett, és az Apple cég iOS rendszerein vált elérhetővé elsőként, 2009 decemberében.[3] Azóta ebből a változatból több mint 12 millió példány kelt el, ami arra ösztökélte a fejlesztőket, hogy más platformokra is elkészítsék művüket, például Androidra, Symbianra vagy Windows Phone 7-re.[4]

A játék leírása[szerkesztés]

Egy kilőtt madár a malacok védművét dönti össze

A játék lényege, hogy a felhasználónak egy csúzli segítségével kell a különböző színű és formájú önfeláldozó madarakat különböző építményekre kilőni, azzal a szándékkal, hogy az ott tartózkodó disznókat elpusztítsa. Ahogy a játékos teljesíti a pályákat, újabb madárfajták válnak elérhetővé, amik mind sajátos képességekkel rendelkeznek, melyek megfelelő időben történő aktiválása kulcsfontosságú lehet a pályák teljesítése érdekében. A fejlesztők számos ingyenes frissítéssel és bónusz tartalommal ellátták programjukat, de önálló szoftverek is megjelentek bizonyos ünnepek vagy valamilyen promóció alkalmából. Az Angry Birds legfőbb pozitívumának az addiktív játékmenetet, a humoros stílust és az alacsony árat tartják. A számítógépes és konzolos változatokon túl megjelentek az játék nevével fémjelzett termékek több formában is (a játék karakterei például a különböző plüssfigurák képében), de már filmre vagy televíziós sorozatra is készültek tervek. Az összes változatot számítva a játékot már több mint 500 millió alkalommal töltötték le, ezért jelenleg a legnépszerűbb játéknak, 2010 egyik legkiemelkedőbb sikerének, illetve a legsikeresebb mobil alkalmazásnak tartják.[5][6][7]

Történet és fejlesztések[szerkesztés]

2009 elején a Rovio alkalmazottjai egy különleges játék fejlesztése mellett tették le voksukat. A javaslat a fő tervezőhöz Jaakko Iisalohoz érkeztek hogy egy olyan játékot kellene készíteni amelyben pár mérges madár szerepelne. A madaraknak nem volt se lábuk se szárnyuk. Ekkor még nem volt meghatározva sem a játékstílus sem a játék lényege. A csapatnak tetszett az ötlet így végül megkezdték a fejlesztést. A játék koncepciója a mérges madarakra lett hangsúlyozva. Innen kapta végül a nevét: Angry Birds. Azonban a madaraknak ellenségekre is szükségük volt a játékmenet miatt. Mivel a játék kifejlesztése pont arra az időszakra esett amikor a H1N1 néven elhíresült sertésinfluenza volt jelen, így az alkotók végül a malacok mellett döntöttek, mint a madarak fő ellenségei. A fejlesztési költségek akkor már meghaladták a 100 000 eurót és ebben a költségben még nincs benne a későbbi fejlesztések árai. Végül a játékot az Electronic Arts segítségével közzétették az iOS-en lévő App Store alkalmazás-áruházba ahonnan 2009 decemberétől már le lehetett tölteni. Később a játék már mindenféle játékkonzolon volt elérhető közvetlenül a Rovio által. Ez utóbbi alól kivétel a PSP amelyet a Sony az Abstraction Games és az Electronic Arts licencszerződés alapján hozott forgalomba. A cég később további operációs rendszerre próbálta felhelyezni az Angry Birds-öt. Ezek közül az Androidra történő fejlesztés történt a legérdekesebbnek. A felhasználói felület a processzor sebessége sokkal nagyobb volt mint az iOS esetében. Végül a csapat egy másfajta verziót állított fel ahhoz képest hogy a tesztek alatt kiderült hogy 30 féle androidos mobilon futott hibátlanul az iOS-es verzió. Egy hónappal az eredeti kiadás után az Androidon 2010 októberében debütált. Még 2010 elején elkezdődött a Facebook verzió fejlesztése amely a legnagyobb konkurenciája lett a Farmville ottani verziójának. Az Angry Birds Facebook 2012 februárjában mutatkozott be.

Az eredeti Angry Birds[szerkesztés]

Szintek[szerkesztés]

Minden szint egy külön ún. epizódba tömörül amelyekben különböző "részeken" helyezkednek el a szintek. Ezek darabszáma lehet 21 vagy 15.

Epizód eredeti neve Epizód magyar neve Megjelenés dátuma Részek száma Szintek száma
Poached Eggs Buggyantott tojások 2009. december 3 21
Mighty Hoax Hatalmas átverés 2010. március 2 21
Danger Above Veszély felülről 2010. április 3 15
The Big Setup A nagy építés 2010. július 3 15
Ham ’Em High Sonkák magasan 2010. december 3 15
Mine and Dine Bányászat és étkezés 2011. június 3 15
Birdday Party Madárnapi parti 2011. december 2 15
Bad Piggies Rossz malacok 2012. október 9. 3 15
Red's Mighty Feathers Piros hatalmas tollai 2013. július 3. 2 15
Short Fuse Rövidzárlat 2013. november 26. 3 15
Surf and Turf Szörf és röff 2012. március
2012. október 9.[8]
3 15

Madártípusok[szerkesztés]

Név Szín Leírás Képernyő-megérintéskor/kattintáskor bekapcsolódó funkciója
Piros
(Red)
Piros Nincs különleges funkciója, egyszerű pusztítást végez. Nincs.
Jay, Jake és Jim Kék Képes az üvegeket összetörni. Három külön madárra válik szét.
Chuck Sárga Vastagabb vagy vékonyabb fa barikádokat tud összetörni. Gyorsabban repül ezáltal tökéletes rombolást végez.
Bomba
(Bomb)
Fekete Képes bármit eltüntetni robbanással ami érintés/kattintás nélkül is bekövetkezik amint hozzáér bármihez Felrobban (a Short Fuse pályán elektromos mezőt hoz létre).
Matilda Fehér Egy robbanó „tojásbombát” hordoz Ledob egy torpedószerű tojást, ami becsapódáskor felrobban
Hal Zöld Bumeráng módjára képes visszafordulni Érintés/Kattintás hatására irányt vált
Terence Bordó Nagy termetének köszönhetően képes teljes rombolást végezni, mindent lerombolni Nincs.
Bubi
(Bubbles)
Narancssárga Kicsi, nagy munkát nem tud végezni, de felfúvódik érintés nélkül is ha bármihez hozzáér, majd leereszt. Felfújódik.
Stella Rózsaszín Buborékok segítségével emeli magasba a tárgyakat. Érintésre buborékokat fúj.
Büszke Sas
(Mighty Eagle)
Barna-fehér Egyedi madár, Terence-hez hasonlóan rombol, ám nem állandó, csak néha használható és fizetős. Nincs.

Malacok[szerkesztés]

Név Szín Leírás
Kis malac
(Minion Pig)
Mind zöldek Könnyen pusztítható.
Tizedes malac
(Corporal Pig)
Nehezen pusztítható, egy sisakkal védekezik a madarak ellen.
Bajuszos malac
(Moustache Pig)
Nehezen pusztítható, különlegessége hogy nagy vörös bajusza van. Gyakran vegyítik a sisakos malaccal.
Malackirály
(King Pig)
Könnyen pusztítható, az utolsó szinteken szokott szerepelni

Egyéb Angry Birds játékok[szerkesztés]

A játék "második része". Ebben a karakterek ugyanazok, de a pályák eltérőek. Eredetileg halloweeni, húsvéti, karácsonyi pályák voltak, minden évben ezeknek csinálták meg különböző verzióit. Azóta készült "Piglantis" (kb.: Malaclantisz), Sarki expedíció, sőt még NBA pálya is. Készültek speciális "Pig days" pályák amelyek nagy napok, világnapokról mintázódtak. Ebben a játékban szerepel először Buborék, Stella és Tony (Terence unokatestvére) is.

Ez a játék az azonos című film, és annak második része alapján készült. Malacok helyett kiszabadításra váró madarak és majmok az ellenfelek. Ebben a részben szerepelnek a film egyes szereplői is (Azúr, Csili és Nigel).

Ebben a játékban a madarak az űrben, különböző bolygókon harcolnak a malacokkal. Speciális, szuperhősökhöz hasonló kinézetük van. A játékban nem szerepel Matilda, Bumeráng, Stella és Buborék, de szerepel Jégmadár (csak itt szerepel), és itt található meg a gravitáció, amely később az Angry Birds Star Wars egyik alapja lett.

Ez a játék a Star Wars klasszikus részein (Egy új remény, a Birodalom visszavág, A jedi visszatér) alapszik. A madarak és a malacok ebben más szerepekben és képességekkel jelennek meg (Pl.: Red = Luke Skywalker). A különböző fejezetek bolygók, amelyek végén egy speciális főgonosz pálya található. Itt az aranytojás pályák droid pályák, ahol C3PO és R2-D2 szerepelnek.

Az Angry Birds Star Wars II az Angry Birds Star Wars-hoz hasonlít, de ez az új három rész (Baljós árnyak, Klónok háborúja, a Sith-ek bosszúja), illetve a Star Wars: Lázadók sorozathoz köthető. A játék nagy újítása, hogy a malacok oldalán is lehet harcolni, illetve a Telepod-rendszer.

Ebben a részben a Malacok és a Madarak versenyautókkal próbálnak elsőként beérni a célba. Ez az első 3D-s Angry Birds játék. A karakterek ugyanazok, mint az eredeti játékban, de ebben a játékos a malacokkal is lehet. Minden madár és malac egy különleges képességet használhat a verseny során. Erősen hasonlít a Mario Kartra.

Az Angry Birds Epic egy ingyenesen letölthető IOS-en vagy Androidon játszható taktikai RPG (Role Playing Game=szerepjáték). A játékban a klasszikus Angry Birdsből megismert madarak és malacok láthatóak fantasy kivitelben. A játékban minden karakternek van egy támadó és egy segítő képessége. Ez a játék iírányítását tekintve nem hasonlít az eredeti játékhoz.

A játék "lány változata". Ez nem Malacszigeten hanem Aranyszigeten játszódik. Irányítását tekintve hasonlít az eredeti játékhoz, de továbbfejlesztett. Új madarak szerepelnek benne, illetve Stella, aki új szupererőt kapott: Stella, Poppy, Luca, Willow, Dahlia, és a gonosz: Gale, a sötét hercegnő. Ez a második játék (az első az Angry Birds Epic) amelyikben madár is gonosz. A karaktereket öltöztetni is lehet.

Ebben a játékban a játékos oldalról nem csúzlikból madarakkal, hanem a madarak (akiknek kezük és lábuk is van ebben a játékban) lézerfegyvereivel lőheti a malacokat, bár a malacok segítőként is szerepelnek. A szereplők Transformers hősökre vannak mintázva, pl.: Red = Optimus Prime, Chuck = Bumblebee, Boomerang = Grimlock. Ez az első játék amelyikben Boomerang főszereplő.

A játék facebook verziója. Itt szerepelt először többek közt a Surf and Turf. Ebben a részben a játékos online tournamentekben versenyezhet a barátai ellen. Ez minden héten megújul, más a témája. Általában sima Angry Birds pályák, de van, hogy Halloween, Karácsony, sőt volt már szuperhősös "Wingman" tournament is. Ebben a részben szerepel egyedül (többek közt) a Wingman aki Terence szuperhős alteregója.

Ebben a játékban a játékos a malacok oldalán játszik. Járműveket kell építenie, hogy megszerezzen egy bizonyos tárgyat. Szerepelnek benne a madarak is, ellenségként.

 • Angry Birds Stella POP!
 • Angry Birds Fight!
 • Angry Birds 2
 • Angry Birds Action!

A sorozat[szerkesztés]

A Rovio Az Angry Birds játék alapján elkezdett egy tv-sorozatot gyártani. Azt tervezték hogy 52, körülbelül 2 perces epizódot csinálnak, ez sikerült is nekik.

2014-ben új sorozattal álltak elő: címe Piggy Tales. Ez a sorozat a malacok mókás történeteit meséli el. Összesen 27 részes lett. 2016-ban a második évadot is elkészítették Pigs at work címen, kb. 20 epizódot.


A rajongók kérésére előálltak az Angry Birds Toons: Season II-val is, amely új történeteket mutat be a malacok és madarak életéből.

Az új játék, az Angry Birds Stella kapcsán egy negyedik sorozat is készült, amely azt mutatja meg, hogy Gale-ből miként lett gonosz, és mi történt ezután.

Animációs film[szerkesztés]

2016-ban animációs film is készült a játék karaktereivel, akiket itt kicsit részletesebben vannak ábrázolva a játékbéli változatukhoz képest. 2019 augusztusában bemutatták az Angry Birds. A film második részét, ahol a madarak a malacokkal összefogva mentik meg szigeteiket a sasoktól.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Simple DirectMedia Layer motort használó szoftverek. galaxygameworks.com. [2011. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 18.)
 2. Angry Birds Chrome. chrome.angrybirds.com. (Hozzáférés: 2011. december 18.)[halott link]
 3. Angry Birds Review. IGN, 2010. február 11. [2010. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 18.)
 4. The Supremely Addicting Angry Birds Hits 42 Million Free and Paid Downloads. SymbianFreak.com, 2010. október 22. [2010. december 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 18.)
 5. Virki, Tarmo: Az Angry Birds letöltései túllépték az 500 milliót. Yahoo.com, 2011. november 2. [2012. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 18.)
 6. Van Camp, Jeffrey: Israeli Angry Birds satire goes viral, 2010. november 23. (Hozzáférés: 2011. december 18.)
 7. Angry Birds will be bigger than Mickey Mouse and Mario. Is there a success formula for apps?. MIT EntrepreneurshipReview, 2011. február 18. [2011. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 18.)
 8. Angry Birds frissítés a Google Play-en

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Angry Birds című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]